Nokia Lumia 530 recenzija – smartfon s amplitudnim ozračjem

Fotografija članka: Nokia Lumia 530 recenzija – smartfon s amplitudnim ozračjem

Zanima li vas je li Nokia Lumia 530 nasljednik najprodavanijeg Windows Phone modela Lumia 520, ostao zanimljiv smartfon u istom rejtingu? Ako, da, pročitajte našu recenziju.

Oglas

Nismo samo bacili oko na Nokia Lumia 530 model i brzinski ga testirali već smo ga detaljno istražili da bi vam ponudili odgovore na pitanja za koja vjerujemo da vas zanimaju u vezi smartfona.

Dizajn
Nokia Lumia 530 nije dizajnirana za osvajanje prestižne Red Dot nagrade, već da bude jeftin pametni telefon. Stilskim izričajem zakrivljenih leđa, zaobljenih kutova i rubova, dizajneri su postigli efekt punašnosti umjesto tankoće. Ovaj trend industrijskog oblikovanja je bio zanimljiv možda prije 3 i više godina. Danas u smislu estetike, djeluje nezanimljivo i bez kreativnosti, prema subjektivnom mišljenju.

Kućište je izrađeno od mat plastike u dimenzijama 119.7 mm x 62.3 mm x 11.7 mm. Nažalost nije kvalitete izrade na koju smo navikli kod Lumia modela. Mase je 129 grama. Na desnoj strani su tipke za uključivanje/isključivanje rada i podešavanje nivoa glasnoće zvuka poziva i glazbe. Vrh je standardno rezerviran za audio sučelje, dok je na dnu microUSB 2.0 za punjenje baterije i prijenos podataka s računala.

Okretanjem Lumije 530 za 180 stupnjeva ili stražnju stranu, vidljiva je koji milimetar uvučena leća kamere od 5 MP i okrugli maleni provrt za zvučnik prema dnu tijela. Kvaliteta zvuka iz zvučnika je pristojne jasnoće i dosta snažne glasnoće 91 dB ali razine vibracija su prosječne.

Skidanja poklopca može biti izazov i treba paziti da vam ne pukne nokat. Ispod pronalazimo zamjenjivu bateriju i utore za SIM i SD karticu.

Ekran
10.16 cm (4 inčni) 16:9 LCD koristi TFT (Thin Film Tranzistor ) tehnologiju za upravljanje pikselima. Ima rezoluciju od 854 x 480 piksela s gustoćom od 245 ppi i 16M 24-bitnih boja. Zaslon je loš. To moramo reći. Na grafičkim elementima se vidi zrnatost. Kutovi gledanja su mali. Već na samo 25˚ javlja se degradacija. Prikaz postaje nejasan, gube se boje koje inače izgledaju isprano. Problem ispranih boja je dijelom uzrokovan niskim kontrastom. Možda bolje da kažemo, ograničenjem brzine propuštanja svjetla uslijed pada napona što je tipično za TFT tehnologiju. Također nema svjetlosnog senzora. Za promijeniti svjetlinu zaslona potrebno je koristiti ručne kontrole. Ovdje opet nailazimo na manjkavost. Bez obzira odaberete li nizak, srednji ili visok stupanj svjetline, zaslon neugodno reflektira svjetlost. Probali smo mijenjati pozadinu iz tamne u svijetlu, ali efekta poboljšanju nije bilo. Da stvar bude još gora, na visokoj svjetlini u slučaju izravnog sunčevog svjetla, jednostavno ne možete vidjeti ništa na zaslonu. Još smo uočili dva nedostatka zaslona: svaki kontakt prstiju s površinom ostavlja trag i nema Gorilla Glass ili slične zaštite. Dobro, nije sve tako crno. Pozitivna strana je osjetljivost površine na dodir. Nema problema da tapkate po zaslonu u rukavicama. Ova postavka dodatno iscrpljuje kapacitet baterije, ali tijekom hladnih zimskih dana je prava blagodat da možemo imati rukavice na rukama. Isto tako palcem se može lako dohvatiti cijeli zaslon. Funkcijske kontrolne tipke WP su virtualne i dio zaslona.Iznad zaslona je zvučnik za razgovore i Nokia logo.

HARDVER – procesor, grafika, RAM, ROM
Lumia 530 je opremljen Qualcomm Snapdragon 200 MSM8212 procesorom s 4 ARM Cortex-A7 jezgre takta 1.2 GHz u pratnji LPDDR2 RAM spremnika kapaciteta 512 MB -a i 4 GB ROM spremnika (oko 1.26 GB korisnički dostupno). Nije li vam kapacitet spremnika dovoljan, moguće je koristiti microSD karticu (podrška za 128 GB) i oblak za pohranu OneDrive. Za grafiku brine koprocesor Adreno 302, nešto starijeg tipa.

Je li ova konfiguracija dovoljna? Da, za osnovni rad i pokretanje WP sustav. Aplikacije se učitavaju brzo, prijelazi se odvijaju glatko. Reći ćemo da 512 MB sprječava da pokrenete više aplikacija u pozadini kao i najnovije igre. Pomicanja na mrežnim stranicama povremeno zna biti grčevito ali ne u mjeri da bi to definirali kao ozbiljni nedostatak.

Kapacitet Li Ion BL-5J baterije 3.7 V je 1430 mAh. Za osnovno korištenje što uključuje pozive, SMS poruke, čitanje vijesti, sinkronizaciju jednog e-mail računa, malo korištenje društvenih mreža, performanse baterije su sasvim u redu. Od jutarnjih sati do odlaska na spavanje možete bit mirni. Uključite li način uštede energije može između punjenja proteći i dva dana. Proces punjenja baterije traje nešto više od dva sata što je u skladu s većinom uređaja.

Telefonija: Kvaliteta glasovnih poziva je u redu. Zahvaljujući tehnologiji za smanjenje buke, jasnoća i čujnost telefonskih razgovora ne pate. Prijem signala je stabilan. Nema problema bez obzira radi li se o frekvencijama 2G/3G mreža ili Wi-Fi mrežama. Tu su i opcije blokiranja neželjenih poziva i SMS poruka, što je zgodno ako vas neko stalno uznemirava.

Windows Phone 8.1
Jedna od svijetlih točaka je ta što Lumia 530 radi pod najnovijom inačicom Microsoftovog Windows Phone sustava 8.1. To je za pohvalu, jer za razliku od Android platforme, uglavnom najskuplji modeli imaju najnoviju verziju, a svi ostali čekaju nadogradnju.
Postavke uređaja su skrivene unutar slojeva u opcijama. Nemojte misliti da zbog toga postoji nedostatak prilagodbe, dapače, ali su malo teže za pronaći početnicima.

Najvažnije značajke sustava  gledajući s korisničke strane su  centar obavijesti (Action Center) gdje jednim potezom prsta od gore prema dolje možete vidjeti sve informacije i obavijesti s telefona,  postavljanje vlastitih fotografija za pozadinu, odvojena kontrola glasnoće za komunikaciju i multimediju, brzi izbornik postavki s četiri tipke za konfiguriranje, glasovni asistent Cortana, ali nažalost nije dostupan za našu zemlju. Svi uređaji sa sustavom Windows Phone 8.1 sada mogu imati i treću kolonu pločica, ali na ovako malom zaslonu nemaju previše smisla. Neke pločice na početnom zaslonu se ažuriraju u realnom vremenu, a osim instaliranih aplikacija pojedine kontakte možete pinati kao žive pločice. Aplikacijske mape su podržane,  pa tako možete grupirati aplikacije zajedno, i pristupiti im  jednim dodirom. Sučelje za aplikacije je organizirano po abecednom redu s brzim kontrolama. Prebacivanje kao i zatvaranje aplikacije je prilično jednostavno. Dugo pritiskom na tipku natrag, otvaraju se sličice sa svim programima koje imate otvorene, pa tako možete prebaciti se na određenu aplikaciju ili ju zatvoriti po potrebi.

Od interesantnih aplikacija i servisa spomenuti ćemo Nokia mix radio (za preuzimanje i slušanje pjesama – uglavnom komercijalnog tipa),  HERE Drive+ i Bing Maps (besplatna navigacija),  Dječji kutak za potpunu kontrolu nad uređajem, Find My Phone usluga koja omogućuje zaključavanje, brisanje, pronalaženje aplikacije iz windowsphone.com stranice u slučaju gubitka ili krađe uređaja. Microsoft Office aplikacija je po nama jedna od boljih za pregledavati ili editirati uredske dokumente i provesti sinkronizaciju sa OneDrive oblak uslugom. Svaka od ovih aplikacija može biti uklonjena iz uređaja, tako da možete osloboditi prostor za dodavanje alternativnih aplikacija po osobnom izboru. Elektronička pošta ima podršku za Gmail-a, Nokia Mail, MS Exchange Active Sync, Windows Live / Hotmail / Outlook.com, Yahoo! Mail, Outlook / Office 365 / Exchange itd. QWERTY tipkovnica ima mogućnost prilagođavanja jezika tako da su dostupni hrvatski znakovi. Tipkovnica je pristojna i više/manje ugodna za korištenje što zavisi o debljini vaših prstiju. Uglavnom, tipkanje u portretnom načinu rada je bolje od pejzažnog načina zbog većih virtualnih tipaka.

Lumia dolazi s mrežnim preglednikom Internet Explorer 11, bez podrške za Flash. Također mrežni preglednik nema ograničenje na broj otvorenih kartica ali sama tehnička konfiguracija Lumia 530 napravit će ograničenje. Omogućeno je spremiti prečace svojih omiljenih mrežnih stranica na početnom zaslonu, dodati favorita i dijeliti ih na Facebooku, e- poštom ili SMS porukama.

Da se ne ponavljamo, ostale detalje oko Windows Phone 8.1 sustava možete pročitati u našom recenzijama  i  modela pametnih telefona.

Kamera i multimedija
Lumia 530 nema prednju kameru. Pa, pa, selfijima. Glavna kamera ima 5.04 MP senzor 1/4 ” veličine otvora objektiva f 2/4, zbog čega je kamera prisiljena koristiti veće ISO vrijednosti, što pak proizvodi više artefakte. Isto tako, nema podrške bljeskalice niti optičke stabilizacije slike. Sve je to izostavljeno da bi se smanjili proizvodni troškovi. No, vjerojatni najveći nedostatak je odsutnost podrške automatskog fokusa što nas vraća u 2004 godinu i tadašnje modele mobitela s kamerama koje nisu imale automatski fokus. Dodatno, zbog sporije brzine okidanja mogu fotografije također postati mutne. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija je do 2592 х 1944 točaka.

Gledajući sa softverske strane, tu je poznata aplikacija Nokia kamera. Omogućuje ručne promijene gotovo svih parametara od filtera, ISO vrijednost (110 -800), balansa bijele itd. Kvaliteta fotografija nije loša ako je normalna svjetlost u okolini. Boje su prilično točne s dinamičkim rasponom. No, nedostaje detalja i oštrine. Uglavnom snimljene fotografije zadovoljavaju potrebe dijeljenja na Facebooku ili Instagramu. Isto tako ih je moguće jednostavno iz albuma poslati kao privitak elektroničkoj pošti, objaviti na Flickr ili Picasa foto servisima, ili podijeliti između drugih mobilnih uređaja korištenjem Bluetooth modula, Nokia Beamer opcije, ili gledati na TV-u putem Nokia Play DLNA aplikacije. Video može snimati samo na rezoluciji 480p pri 30 fps u MP4/H.264 formatu. Učinak je zbog nedostatka automatskog fokusa loš.

Lumia 530 ima glazbeni svirač jednostavnog sučelja koje pruža odličan pregled na sve vrste kategorizacije glazbe i playlistu. Također osnovne funkcije poput pauziranja i pokretanja glazbe ili prebacivanje između pjesama, dostupne su preko widgeta na zaključanom zaslonu. Podržani glazbeni formati i kodeci: MP3, AAC LC, AMR-NB, WMA 9, GSM FR, HE-AAC, HE-AACv2, WMA.  Video reproduktor podržava video kodeke i formate: H.263, H.264/AVC, MPEG-4, VC-1, Windows video. Tijekom gledanje videa u HD (720p) primijeti se povremeno zastajkivanje i mala podrhtavanja.

Zaključak
Lumia 530 je pametni telefon solidne izrade kućišta. Kompaktan je  model koji stane u svaki džep i dobro leži u ruci.  Ukupno gledajući ipak je nižeg ranga ali nažalost, to pokazuje. Imamo dojam da su Nokijini dizajneri izvukli neku davno zaboravljenu skicu u ladici radeći na uređaju i ubacili samo posljednju inačicu operativnog sustava WP 8.1.  Možda su bili jako ljuti na Microsoft pa su oblikovali  smartfon koji je svojim specifikacijama jedna vrsta vremeplova mobilnih tehnologija  znajući da će se  pojaviti na tržištu kada više neće biti samostalni. :D  Mislite li igrati zahtjevnije video igre, model nije prikladan ali igre poput Dead or Alive i Temple Run, moći će te igrati bez problema.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Hvalimo:
+ Windows Phone 8.1
+ besplatna navigacija
+ Internet Explorer 11
+ Bluetooth 4.0
+ GPS locira položaj u nekoliko sekundi

Zamjeramo:
– kvaliteta TFT zaslona
– nedostatak bljeskalice
– nedostatak prednje kamere
– nedostatak senzora blizine
– nedostatak LED svjetla za obavijesti

Specifikacije Nokia Lumia 530:
• Mreža: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSDPA 900/2100 MHz
• Operativni sustav: Windows Phone 8.1
• Procesor: 4-core Qualcomm Snapdragon 200 taktom od 1.2 GHz, Adreno 302
• Memorija: 512 MB RAM-a, 4 GB interne memorije, utor za microSD kartice
• Zaslon: 4,0 “, 854 x 480 piksela
• Kamera: 5 MP, 480p video na 30 fps
• Bežično povezivanje: Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi Direct
• kapacitet baterije 1430 mAh

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 4 za Dizajn
Ekran
Ocjena 3 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 4 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 3 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 4 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 5 za Baterija
Video igre
Ocjena 5 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 5 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 3 za Naš dojam

4.55

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Usporedimo li Nokiju Lumia 530 s prethodnim modelom, ima nekoliko koraka unatrag: interna memorija smanjena je na 4 GB, rezolucija videa također sa 720p na 480p, nestala je zasebna tipka kamere, a TFT je zamjena za IPS zaslon. Napredak uključuje bolji procesor, rezoluciju zaslona (Lumia 520 – 480 x 800 /233 ppi). Cijena 949,00 kn.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.