Nokia Lumia 1520 test i recenzija phableta kome je snažan hardver temelj

Fotografija članka: Nokia Lumia 1520 test i recenzija phableta kome je snažan hardver temelj

Prema izreci da šećer dolazi na kraju,  odlučili smo  ovogodišnje testove elektroničkih uređaja  završiti jednim od najvećih pametnih telefona na tržištu – Nokia Lumia 1520 phabletom.  Štoviše na testiranje nam je pristigao model glamuroznog crvenog kućišta, odnosno  u boji za koju se kaže da je jedna obavezna boja u novogodišnjoj noći jer donosi sreću i štiti od zla.  Inače model je dostupan još u crnoj, bijeloj i žutoj boji.  Ne postoji nažalost plava Lumia 1520. Detaljnu analizu dizajna, sklopovlja, softvera  i multimedije  ovog mamut modela donosimo u nastavku  uz hrpu fotografija.

Oglas

 

Inspekcija dizajna 

Nokia Lumia 1520 nastavlja finsku dizajnersku filozofiju započetu od Nokije N9. Naglasak je na jednostavnosti  i korištenju polikarbonata živih boja za izradu monolitnog tijela te blago zaobljeni bočni rubovi stakla ekrana. Estetski je nesumnjivo povezana s (npr. pozicija kamere) ali forma je više nalik modelu. Nokia Lumia 1520 dimenzijama 162 X 85.7 mm nije ergonomski najbolje oblikovana. Zašto?  Korištenje jednom rukom ne prolazi osim nemate li dlan i prste poput Micky Mausa ili Šilje.  Prema specifikacijama proizvođača debljina mjeri 8.7 mm. Međutim informacija nije sasvim točna. Na većini mjesta ima 9.4 milimetra. Oko kamere je debljina povećana na 10.7 mm. Mase je 206 grama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U početku korištenja uređaja  možete  imati petljancije s fizičkim tipkama za kontrolu glasnoće, uključivanje uređaja u rad i okidačem fotoaparata,  pozicioniranim na desnom rubu. Mogli bi aktivirati krivu tipku (osobito u mraku) ili promašiti tipku kamere.  Ergonomski je  predaleko od ruba tijela.   Inače tipke imaju dobre povratne informacije a tipka kamera ima dvije lijepo  definirane faze za fokusiranje i okidanje. Iako nije službeno potvrđeno,  tipke su napravljene od keramike vrlo kvalitetne i otporne na habanje (kao )

Na lijevo prema vrhu su ladice za MicroSD i Nano SIM karticu u ravnini s površinom. Lumia 1520 ne podržava hot-swap opciju, odnosno svakom promjenom kartice mora se ponovno pokrenuti telefon. Za otvaranje utora u pakiranju dolazi mali ključić.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrh tijela u sredini  ima 3.5 mm audio utor. Usput da spomenemo, žičane slušalice koje dolaze u paketu su odlične. Njihovim spajanjem je moguće regulirati postavke equalizera i Dolby zvuka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Micro USB sučelje 2.0 je na dnu tijela. Prednja strana je gotovo cijela jedna kompaktna crna površina. Oko prednjeg panela imamo prilično uske rubove što također ostavlja na vizualnoj razini dobar dojam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zvučnik je i dalje mrežastog tankog dizajna a na njegovoj lijevoj strani je senzor blizine i svjetlosni senzor. 1.2 MP prednja kamera dostatna je za autoportrete (curke ;) ) ili video pozive.  Na dnu prednjeg panela imamo tri kapacitivne tipke: povratak- početak –traži. U stanju mirovanja zaslona nisu vidljive. Njihova međusobna udaljenost i udaljenost od zaslona lijepo omogućavaju manipulaciju palcem.

Stražnja strana je blago zakrivljena. Tu imamo 20.7 MP fotoaparat. Vidljivo strši iznad površine. Imamo osjećaj da bi staklo moglo lako pokupiti ogrebotine. Desno od kamere su dva LED svijetla bljeskalice i 5 minijaturnih rupica za mikrofone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nokia Lumia 1520 ima ukupno 4 mikrofona, što uključuje i mikrofon za redukciju šuma i u najtežim uvjetima. Na dnu je zvučnik. Izvrsno je pozicioniran.  Ne dolazi do gušenja zvuka i propuštanja zvučnih obavijesti poziva. U prosjeku daje jačinu zvuka od 97 decibela.

Zaslon

Lumia 1520 ima 15.2 cm ( 6-inčni)  IPS panel zaštićen Gorilla Glass tehnologijom druge generacije. Podržava 10 istovremenih dodira prstima. Zbog svoje iznimno osjetljive dodirne tehnologije može se koristiti zimi s rukavicama i dvostrukim dodirom na zaslonu uključiti u rad sam phablet. Općenito govoreći za zaslon mislimo da je dostigao najvišu tehnološku razinu u svijetu mobilnih uređaja.  Kvaliteta prikaza je vrlo visoka bez obzira na okruženje i stvarno izvrsno izgleda. Rezolucija mjeri 1920 x 1080 piksela prosječne gustoće od 368 ppi što daje prikazu visok stupanj detalja. Značajke IPS matrice, među kojima je  širok  kut gledanja (do 178 stupnjeva) bez pojave tipične sumaglice, vjerojatno su vam poznate. Osvježenje ekrana je 60 MHz bez obzira radi li se o nekoj akciji ili animaciji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Temperatura boje prikaza je promjenjiva  s korisničke strane kroz postavke  na zasićenije ili više prirodne boje. Ovu opciju donijela nam je Amber nadogradnja.

Nokia Lumia 1520 zaslon još od tehničkih specifikacija odlikuje  (deklarativna) tehnologija. Razvijena je od strane startup tvrtke Apical.  Karakterizira ju  štedljivost u potrošnji  energije zaslona i napredno upravljanje pozadinskim osvjetljenjem   prilagodljivo  okolini kao ljudsko oko. Pitate li se kako radi, objasnit ćemo pojam kao uvijek, budući je novi.

apical-assertive-display-graphs

Kada senzor za detekciju promjena svjetlosnih uvjeta okoline detektira promijene, informacija se prosljeđuje na posebni čip. On digitalno obrađuje i prilagođava svaki pojedinačni piksel u boji za učinkovitiji kontrast zaslona. Obrada se odvija u realnom vremenu bez utjecaja na procesor uređaja. Dakle, glavna razlika između sadašnje tehnologije u kojoj svjetlosni senzor može otkriti samo cjelokupnu svjetlinu u okolini i na temelju informacija prilagoditi ukupnu svjetlinu zaslona,  Assertive Display tehnologije regulira pojedinačno za svaki piksel svjetlinu i boju.  Učinak u primjeni je očit. Isto tako Lumia 1520 ima i svoju vlastitu Clear Black tehnologiju za kvalitetniji prikaz crne boje na zaslonu i bolju čitljivost na suncu temeljenu na visokoj gustoći reflektirajućeg polarizirajućeg učinka.

Nokia Lumia 1520 test phableta  108

Oko zaslona je gumeni sloj koji ima funkciju da amortizira udarac u slučaju pada na jednu od strana.

Specifikacija i njena funkcionalnost

 

Bingo. Microsoft je napokon promijenio poslovnu politiku hardverskih ograničenja za uređaje pod Windows Phone platformom. Tako je Lumia 1520 prvi model pametnog telefona koji koristi Qualcomm Snapdragon 8974 procesor takta 2.2 GHz s 4 jezgre učinkovite Krait 400 arhitekture i Adreno 330 grafički koprocesor uz podršku 2 GB LPDDR3-1600 radne memorije i 32 GB interne memorije (korisnički upotrebljivo oko 28 GB)i proširive MicroSD karticom do 64 GB. Nije li vam dovoljno prostora za pohranu, Microsoft  korisnicima WP uređaja do 31.siječnja 2014  nudi dodatnih 20 GB SkyDrive prostora na godinu dana.  Znači, osim standardnih 7GB, ukupno će te imati 27 GB. Naravno, postoji mnogo drugih alternativa SkyDrive, kao što je  Google Drive (15GB besplatnog prostora za pohranu) i Dropbox (2GB slobodnog prostora za pohranu, ali se može jednostavno zaraditi dodatni prostor.

Trebali Windows Phone platformi ova konfiguracija, inače vrlo popularna za android perjanice, budući da su manje snažne performanse pokazale glatkoću u radu i što nam je donijela moćnija konfiguracija, provjerili smo prvo kroz softverske testove performansi i igre. Prvo bi napomenuli da ponuda benchmark testova je znatno manja nego za konkurentske platforme i imaju optimizacijska ograničenja. Među dostupnim aplikacijama je AnTuTu test performansi. Nismo ga koristili. Ne smatramo ga objektivnim jer njegovi autori pogoduju određenim proizvođačima, osobito Samsungu, što ostavlja dozu neprofesionalnosti.

Za test grafičkih performansi koristili smo GFXBench  ali za Lumia 1520 phablet ima nedostatak u mjerenjima jer test vjeruje da je maksimalna rezolucija zaslona 1280×768 za platformu. Među dostupnima odabrali smo Egipat HD C24Z16:

GFXBench, Onscreen C24Z16:  2.7  T-Rex HD – 25 / 2.5 Egypt HD – 43

Relative Benchmark: 4510/ 57.64 fps

JavaScript test performansi preglednika SunSpider 1.0.1 dao je slabije rezultate 543.2 nego što ih imaju android modeli iste konfiguracije jer algoritam u potpunosti ne provodi Direct X.

Igre:  Asfalt 8 Airborne (komercijalna verzija) nema nikakvih zamućenja i ostavlja odličan učinak igranja kao i Racing 2 koja ujedno testira žiroskop i gravitacijski senzor. Halo Spartan Assault u HD-rezoluciji ima malo nejasne teksture i nedostaje oštrine. Dungeon Hunter 4 ne može se pokrenuti na punoj HD rezoluciji i nakon 30 minuta je nije zagrijala phablet u gornjem desnom dijelu oko kamere jer novi sustav 28-nanometarske tehnologija procesora sustav emitira mnogo manje topline.  Empirijski, bez obzira na rezultate mjerenja, korisničko iskustvo nam je pokazalo još glađe prijelaze, brže učitavanje igara i aplikacije, a mrežne stranice se pokazuju gotovo odmah. Ipak sam sustav ne leti poput Supermana, što smo nekako očekivali, iako imaju isti crveni plašt. Od ostalih specifikacija, Qualcomm Snapdragon 8974 procesor opremljen je s MDM9x25 modemom što je donijelo povećanje maksimalne brzine prijenosa podataka. Phablet ima mogućnost rada na svim mrežama od 2 G – 4G i frekvencijama. Tu su dual-band Wi-Fi standardi –  b, g, n i ac,  Bluetooth 4.0  s A2DP, NFC i GPS moduli. NFC i Bluetooth značajke osim povezivanja sa slušalicama ili zvučnicima podržavaju slanje fotografija, web stranica, kontakata.

Isprobali smo NFC prijenos datoteka s Nexus 5 by LG i BlackBerry modelima i sve je proteklo glatko.
GPS je radio super. Pronalazio nas je brzo i točno bez obzira gdje smo bili. Nedostatka podrške za Wi-Fi Direct i Miracast tehnologije, što omogućuje streaming videa na kompatibilni TV uzeti ćemo kao nedostatak.

Baterija: Lumia 1520 ima bateriju kapaciteta 3400 mAh. Zadovoljni smo autonomijom. Proveli smo nekoliko testova:

–  Svjetlina podešena na maksimum, gledanje YouTube HD videa korištenjem WiFi mreže, glasnoća na 100% , potpuno napunjena baterija, uključen zrakoplovni mod: 12.5 % pražnjenja po satu.

–   U slučaju igara, po satu se gubi oko 29 % energije uz maksimalnu svjetlinu ali aktivnu 3G/4G komunikaciju.

–    Pokazatelji su ekstremnih uvjeta korištenja, ali u svakodnevnoj standardnoj upotrebi što uključuje sinkronizaciju dva računa elektroničke pošte, nekoliko rutinskih poziva, otvoren WiFi i 3G/4G, automatsko podešavanje svjetline zaslona, umjereno korištenja društvenih mreža, desetak snimljenih fotografija, bez igranja igrica, od odlaska na posao do kasnih večernjih sati možete računati na dostatnost kapaciteta.

 

Windows Phone 8 GDR 3 sustav

 

Nokia Lumia 1520 pokreće Windows Phone 8 GDR 3 (General Distribution Release 3) ili Windows Phone 8 update 3 verzija platforme. Nadogradnja ne mijenja izvornu ideju korisničkog sučelja, dio sustava je ostao isti kao prije godinu dana, ali donijela je napredak u korisničkom iskustvu. Osim globalnog ažuriranja, Lumia 1520 je dobila Firmware  iz Nokije, pod imenom Black, poznat  kao Bittersweet Shimmer, a koji je također donio  novitete. Krenimo redom. Dok je uređaj u stanju mirovanja u donjem lijevom kutu zaslona prikazani su sat i obavijesti kao što su pozivi, elektronička pošta i SMS poruke, sve u boji sučelja. Sat se ne pojavljuje stalno imate li Nokia Lumia 1520 u coveru ili tijekom razgovora jer informacije za uključivanje/isključivanje dobiva iz senzora blizine. Ako je blokiran, nema prikaza. U noćnom načinu rada može se postaviti da prikaz na zaslonu bude crvene, zelena i plave boje. Zeleno svjetlo daje najjasniji prikaz. Pozadinu zaključanog zaslona je moguće mijenjati i također ima svoj sat u paru s datumom uz obavijesti o broju nepročitanih poruka ili propuštenih poziva.

Sučelje sustava je malo promijenjeno zbog Full HD rezolucije: umjesto dvije ikone Modern UI ima 3 velika pravokutnika u nizu ili 4 ili 6, ovisno radi li se o pločicama srednje ili male veličine. Broj redaka je povećan s tri na pet. Sviđa nam se ovo proširenje jer se očekuje da veliki zaslon nam pokaže više informacija. Ulaskom u izbornik aplikacija i postavki uočili smo neke promijene i novitete.

Uslužni programi i postavke

Nadograđena je aplikacija raspodjele memorije za prikaz postotka zauzimanja memorijskog kapaciteta za svaku aplikaciji ili datoteku.  Ovdje je moguće privremeno očistiti cash datoteka. Data Sense  daje  uvid u  potrošnju podatkovnog prometa.

Nadalje,   postavke za korištenje u automobilu će sada ograničiti obavijest ili odgovarati automatski na dolazne poruke. Uvedena je mogućnost zatvaranja aplikacija u multi-tasking izborniku jednostavnim pritiskom na križić, automatska rotacija zaslona za IE preglednik i preglednik slika.  Dobili smo jednu korisnu aplikaciju koju će cijeniti programeri i poslovni korisnici.  Radi se o programu Screen Beamer za dijeljenje zaslona smartfona na bilo kojem velikom zaslonu putem internetske veze. Da biste to učinili, idite na mrežnu stranicu beam.nokia.com, „pročitajte“ QR-kod generiran od strane stranice, pomoću aplikacije na telefonu, i to je to. Uslijedit će povezivanje i na primjer prikaz prezentacije na velikom ekranu.

Na ovaj način  nismo ništa prezentirali, samo smo odigrali   i .  Jedini nedostatak bio je  nedostatak miša :D  Imamo još jednu novu aplikaciju ili bolje reći servis  imena Zinio koja nudi tri besplatna preuzimanja elektroničkih časopisa po izboru korisnika.

Bing softver

Bing vrijeme daje vrlo realan prikaz vremenske animacije. Prilikom prvog pokretanja servisa brzo smo bili pozicionirani. Klizanjem ulijevo ili u desno prikazuje se prognoza za nekoliko dana za svaki sat. Želite li dodati ručno gradove možete koristiti pretraživanje na engleskom jeziku. Bing  News  ima u fokusu vijesti iz raznih područja i regija.  Svidjelo nam se je da se u izborniku možete postaviti veličina fonta.

Bing Sport će zadovoljiti korisnike koji prate sportska događanja i razne lige u SAD-u. Za pojedine sportske kategorije možete vidjeti rezultate utakmica i podatke o igračima. Bing financije donose burzovni indekse i relevantne financijske vijesti za SAD, Veliku Britanija, Francusku i Tajvan.

Nešto staro, nešto novo

 

S ostalim programima i alatima upoznali smo vas kroz testove Nokia Lumia 925 i Lumia 1020 modele pa se ne bi u ovoj recenziji previše upuštali u detalje. Osvrnut ćemo se samo kratko na neke: People Hub (odnosno Osobe) nije samo popis telefonskih brojeva i e-mail adrese. Ona povezuje kontakte s Facebook , LinkedIn i Twitter profilima i omogućuje prikaz statusa ažuriranja. Aplikacija poziva je više nego jednostavna. Ima 4 glavne funkcije: dialpad, govorna pošta, kontakti i pretraživanje. Uključen je   filter poziva i SMS-a . To dopušta brzo dodavanje neželjenih “prijatelja” na crnu listu ili filtriranje spam SMS-a.

Prisutna je samo jedan e-mail aplikacija koja se bez problema može nositi s bilo kojom vrstom e-mail računa. Svaki račun elektroničke pošte ima odvojenu pločicu. Elektronička pošta se sinkronizira gotovo trenutno. Aplikacija za poruke uključuje SMS/ MMS, IM, Facebook i Skype poruke. Ono što nam se sviđa je povezivanje SMS i Facebook razgovore s istim kontaktom u jednu nit složenu po kronologiji.

Od korisnih alata koje treba spomenuti su Microsoft Office i OneNote. Osim otvaranja, uređivanja, stvaranja dokumenata lako se sinkroniziraju s osobnim ( ili korporativnim ) računalima, SkyDrive i Office 365 računom. Facebook aplikacija za Windows Phone iako je još uvijek u beta statusu, prilično je funkcionalna. Žive pločice su potpuno podesive putem izbornika postavki tako da se ažuriranja mogu vidjeti na početnom zaslonu. Od prije kratkog vremena podržava i hrvatski jezik.

Nokijin set aplikacija vezan je uz navigacijska rješenja. Tako imamo, Nokia HERE maps paket koji uključuje geografske besplatne karte za 196 zemalja svijeta. Mogu se pregledavati offline ili koristiti za postavljanje upita ili uvjeta u prometu ili javnom prijevozu. Neke od povezanih aplikacija s Nokia HERE maps su Here Drive + i Transit za planiranje putovanja. HERE Drive podržava glasovnu navigaciju na hrvatskom jeziku. Dobro radi. Palac gore.

Internet Explorer je zadani preglednik.  Učitava vrlo brzo i super  renderira  bilo desktop web stranice ili optimizirane za pregled na mobilnim uređajima.  IE nema sinkronizacijski alat  kao što ga imaju  Safari i Chrome preglednici ali to  ne smatramo  pretjeranim nedostatkom.

Tipkovnica podržava naše znakove i prema subjektivnom mišljenju je jedna od najboljih, ako ne i najbolja.

 

Multimedija

 

Foto Hub ili Microsoftova verzija foto galerije nije se promijenila. To je aktivno mjesto gdje možete vidjeti svoje fotografije kao i onih s društvenih mreža vaše ekipe. Fotografije se mogu automatski spremiti na SkyDrive.

Microsoft Xbox Hub nudi također kupnju glazbe, filmova i televizijske emisije sadrži osnovni media player kroz koje ćete slušati glazbu ili gledati filmove čak i one učitane putem USB-a. FM radio s RDS funkcionalnosti ima vrlo jednostavno sučelje. Na zaključanom zaslonu može biti izravno uključen kanal. Nokia MixRadio je zamijenio aplikaciju Nokia Music, ali svrha ostaje ista. Kombinira Internet funkciju streaming radiopostaja, pretraživanje informacija vezanih uz glazbu ili kupnju. Novo korisničko sučelje dodaje prilagođene izbornike, a glazba ima mehanizam bodovanja. Za korištenje je potrebno da se prijavite kao korisnik iz SAD-a i platite mjesečnu naknadu. Nokia MixRadio podržava Dolby Mobile zvuk i fina podešavanja kanala kroz ekvilajzer.

Za YouTube video podrška aplikacije je loša. Nije ništa više od prepakirane mobilne inačice mrežne stranice.

Kamera

Nokia Lumia 1520 koristi 20.7 MP fotoaparat s optikom Carl Zeiss, 1/2.5 ” senzor ( 1/1.5“ – Apple iPhone 5s 1/3“) otvora f/2.4 (što nije baš veliki otvor), sličan senzoru Sony Xperia Z1 smartfonu, dual LED bljeskalicu, auto fokus, pozadinsko osvijetljene senzora, optičku stabilizaciju i PureView tehnologiju. Podržano je dvostruko zumiranje “bez gubitaka” kvalitete za fotografije, kako vole naglasiti u Nokiji, ali gubitak je još uvijek prisutan. Istina, puno je manji nego što ga ima konvencionalni digitalni zoom. Osim navedenog, Nokia Lumia 1520 nudi podršku duge ekspozicije do 4 sekunde. Osjetljivost se može podesiti na ISO 4000. Novost je podrška za RAW format ( spremanje fotografija u izvornom obliku, bez naknadne obrade ili digitalni ekvivalent filmskom negativu) da bi se što više približile foto mogućnosti SLR fotoaparatima i zainteresiralo profesionalce za kupnju modela. RAW fotografije teške su i po desetaka megabajta te se mogu obrađivati samo na računalu.

Nokia Lumia 1520 ima u ponudi najopsežniji broj foto aplikacija bilo zabavnih ili profesionalnih. Model sada integrirane dvije foto aplikacije: standardnu Windows Phone i Nokia Cam (bivša Nokia Pro cam) uz Nokia Smart, skup alata za specijalne efekte i kontinuirano snimanje što dopušta naknadno uklanjanje objekata ili odabir najbolje fotografije.
HERE City Lens (prije Nokia City Lens ) je aplikacija proširene stvarnost za pronalaženje točaka od interesa u blizini. Detaljno smo ju opisali u recenziji Nokia Cinemagraph stvara animirane GIF datoteke od fotografija pokretnih objekta u rezoluciji 800 x 450 točaka. GIF datoteka možete poslati vašoj ekipi i pokazati koliko ste kreativni.  Nokia Creative Studio koristi se za post obradu fotografija.

WP_20131229_17_34_43_Pro20131230000727

WP_20131229_17_16_16_Pro20131230002345

Moguće  je promijeniti izoštravanje, pomak, boje, izrezati i rotirati fotografije ili primijeniti različite filtere i efekte. Creative Studio također uključuje i mogućnost zamućenje pozadine ili podešavanje nagiba određenih dijelova fotografije.

Od novih programa dobili smo:

Nokia Storyteller (priče), aplikaciju koja automatski stvara foto album iz fotografije na temelju podataka o geo-lokaciji i vremenu nastanka. Fotke mogu biti na tri načina klasificirane: kronološki, na temelju automatskog GPS pozicioniranja ili prema imenu zbirke automatski nazvane prema znamenitosti ili imenu grada. Ako niste zadovoljni s automatski generiranim imenom, možete ga preimenovati.

Pregledavanje tako snimljenih fotografija će biti prikazano na karti uz mogućnost dobivanja raznih informacije kao što su hoteli, restorani, poznate atrakcije u blizini nastanka fotografije. Često pregledavane fotografije mogu se dodati u favorite. Nokia Refocus je aplikacija namijenjena izradi interaktivnih fotografija. Snima scena s visokim kontrastom i dubinom polja, kao makro scene. Aplikacija napravi seriju od 2-8 fotografija (ovisno o tome što je u vidnom polju) različitih žarišnih duljina te ih u kasnijoj obradi spaja u jednu datoteku.

Svaka slika ima izlaznu rezoluciju 3072 x 1728 točaka i teži oko 5.31 MP. Klikom na bilo kojem dijelu finalne slike, može se odabrati jedna ili sve središnje točaka koje su bile u fokusu. Odlučite li se za jedno središte, zamagljuje se ostatak fotografije. Osim toga, Nokia Refocus ima još jedna zanimljivu značajku – “Color mask”, koja daje puni izbor boja, a ostatak slike je u crno-bijeloj tehnici.

Korištenje kamere
Prilikom snimanja je moguće uzimanje jedne fotografije, ili dvije u 4:3 formatu od 5 MP(2592 x 193 – veličina datoteke oko 2 MB) i 19 MP ( 4992 x 3744, veličina datoteke oko 5/6 MB) ili u 16:09 formatu od 5 MP i 16 MP. Iako postoji fizička tipka okidača fotoaparata i na desnoj strani zaslona imamo okidač.

Osnovna aplikacija je vrlo jednostavna za korištenje i uključuje najosnovnije funkcije snimanja. Dostatna je za svakodnevnu upotrebu i dijeljenje na društvenim mrežama. Primjena Nokia Kamera softverskog paketa je više namijenjena profesionalnoj razini snimanja. Nije za početnike. Povlačenjem ikone na lijevoj strani otvaraju se opcije za ručne postavke: balans bijele boje, izoštravanje, odabir brzine zatvarača, ekspozicije, ISO postavki između 100 i 4000, fokusa između makro i beskonačnosti itd. Sve je poznato s modela.

Ukupna foto/video učinkovitost je vrlo dobra. U to nema sumnje jer Nokia Lumia 1520 ima u ovom trenutku jedan od najnaprednijih algoritama za obradu fotografija za pametne telefone. Optička stabilizacija slike i pixel oversampling tehnologija su također nesumnjivo odigrale vrlo značajnu ulogu iako nema još uvijek visoke stabilnosti. Fokus je također znatno brži nego na Nokia Lumia 1020 modelu. Za snimanje makro fotografija sada je udaljenost smanjena s 15 na 10 cm ali blur efekt nije osobito zadovoljavajući. U vanjskim uvjetima oštrina i boje su dobro kontrolirane i vidljiv je napredak u točnosti balansa bijele boje u odnosu na. Noćne fotografije su dosta dobre, superiornije u odnosu  na neke flagship android modele. Fotografije s pozadinskim osvjetljenjem također izgledaju vrlo dobro. Ovime što smo naveli ne znači da ne postoje problemi i budući da nismo profesionalni fotografi niti to glumimo, imajte na umu da su ovo samo naši amaterski dojmovi. Za dobivanje realnije predodžbe kvalitete najbolje je da pogledate naš foto album u nastavku:

 Dnevne fotografije

 Interijer

Noćne fotografije 

Video razlučivost je 1080P/30fps. Ništa posebno jer većina high-end mobilnih telefona podržava ovu rezoluciju. Ali ugrađena 4 mikrofona s Nokia Rich Recording tehnologijom što uključuje naglašavanje niskih frekvencija daju znatnu kvalitetu zvuku. Video opcija nema robustan set opcija kao što ih ima za snimanje fotografija. Rezultati su dobri. Video ima dobre boje.  Poučeni iskustvom, za bolju kvalitetu videa u slabim uvijetima osvjetljenja odabrali smo manju rezoluciju.

—————————————————
Da rezimiramo. Microsoft je kroz ovaj model pokazao da se želi prilagoditi zahtjevima tržišta s hardverske i softverske strane uz zadržavanje dizajnerskog stila Lumia linije nastale od strane Nokijinih dizajnera, a koja ujedno vizualno izdvaja uređaje iz gomile. Plasiranjem na tržište Nokia Lumia 1520 phableta nitko više ne može prigovarati da Windows Phone platforma u hardverskom smislu zaostaje za android vojskom. Lumia 1520 ima top hardverske komponente u ovom trenutku, najbolji zaslon, PureView tehnologiju, 20 MP kameru, bateriju razumne autonomije, ugrađeno bežično punjenje. Tijekom našeg testiranja softvera i sustava pokazalo se da su mnoge aplikacije u boljem stanju nego što smo očekivali. Osjeti se da Microsoft sve bolje surađuje s programerima oko nadogradnji i noviteta. U odnosu na Google Play market, Windows Marketplace je još uvijek kritiziran zbog malog broja aplikacija. Mnogi kritičari pri tome zaboravljaju da je bitnija kvaliteta od kvantitete da aplikacije poput Spotify , Waze , Instagrama i Vine su tu. Možda jedina mana je ograničen broj aplikacije koje omogućuju preuzimanje ili iznajmljivanje filmove i televizijskih emisije u pokretu. Ono što nedostaje u Windows Phone 8 iskustvu su brze postavke i padajući izbornik. Ne postoji podrška za stylus za unos rukom pisanih bilješki što je jedan od nedostataka budući da se ipak radi o phabletu.   Svi vi koji ste imali strpljenja pročitati ovu recenziju možda ste očekivali da ćemo na kraju Nokia Lumia 1520 usporediti s nekim Android temeljenim phabletom. Ali nećemo to učiniti jer usporedba nema previše smisla. Ipak radi se o dva različita svijeta platformi. Za sve vas kojima ne smeta veliki uređaj i vidite prednost korištenja velikog zaslona jer je u skladu s vašim potrebama ili želite jednostavno stabilnost sustava koju pruža Windows Phone, Nokia Lumia 1520 phablet će vam odlično leći. Cijena uređaja iznosi 6.300 kuna.

en-INTL_L_Nokia_1520_Protective_Flip_Cover_Black_C9F-00091_mnco

Nokia 1520 također dolazi sa CP-623 flip-style coverom,  sličnoj zaštiti kao što je  iPad Smart Cover. Prednja strana je od meke kože dok je na stražnjoj strani tvrda plastika. Nema funkciju isključivanja zaslona ili buđenja zaslona  ali može se koristiti kao stalak.

Dizajn –  

– Hardver – 10.gif (353×31)

– Softver –  

– Multimedija –  

– Ukupni dojam –  10.gif (353×31)

Konačna ocjena:  9.4 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.