Nokia Lumia 1020: izvrsna kamera i godinu dana star hardver [TEST ]

Fotografija članka: Nokia Lumia 1020: izvrsna kamera i godinu dana star hardver [TEST ]

Nokia čini sve da diferencira svoje proizvode u prepunom smartphone tržištu. Tako Nokia Lumia 1020 je napravljena s ciljem da izvrsnom kamerom impresionira profesionalne i amaterske fotografe,  a specifikacijama stvori zamagljenu liniju između smartphonea i fotoaparata.

Oglas

Zato ćemo se kroz ovu recenziju podjednako fokusirati na sve funkcije smartphonea.  Ne samo na foto sposobnosti kao većina recenzenata do sada. Inače, kako bi došli do ovog primjerka Nokia Lumia 1020 smartphonea, potegnuli smo čak do Redmonda. U stvari, zahvaljujući prijateljima iz tvrtke (suorganizatorima konferencije) došli smo ekskluzivno do ovog prodajnog (ne testnog!) primjerka mjesec dana prije nego što će ga bilo tko u Hrvatskoj i regiji dobiti na test i prije nego će se uopće pojaviti na hrvatskom tržištu, tako da smo ga mogli testirati u punoj snazi. I ne, niste krivo pročitali, ova je Nokia Lumia 1020 zaista došla iz Redmonda iz SAD-a! Dobro je biti dobar s Microsoftom, pogotovo nakon što su ! :)

Vizualna inspekcija – kvaliteta izrade i funkcionalni elementi
Ekskluzivno u našu redakciju i u Hrvatsku stigla je Nokia Lumia 1020, u crnoj boji unibody tijela.  Na prvi dojam izgleda gotovo kao , u pogledu materijala izrade ( polikarbonata),  kutovima, zakrivljenim stijenkama  i debljinom. Ustvari Nokia Lumia 1020 je  sa svojih 10.4 mm debljine (minus fotoaparat), 1 mm tanja od . Cijeli uređaj  u dimenzijama  71.4 mm (š) x 130.4 mm (v), izuzetno je kvalitetno izrađen,  dovoljno robusno da preživi manji pad na tlo  a da modul kamere ne kaže pa-pa :)

Dimenzijama  se uklopa u sve džepove, osim možda nosite li Lumiju 1020 u stražnjem džepu uskih traperica. Tada možete osjetiti objektiv na bedru  prilikom sjedenja. Mase je 158 grama. Nije nužno lagana za držanje u šaci ali nema problema za korištenje jednom rukom.

Prednju stranu pokriva ekran. Na vrhu je logotipa tvrtke Nokia, reflektirajuće staklo malo zakrivljeno u uglovima i prednja kamera. Ona 2 MP  f/2.4 otvor blende i 720p video snimanje. Nemate li dovoljno svjetla, fotografije su zrnate  ali boje su OK.

Lumia 1020 ima tri kapacitivne tipke u skladu s WP sustavom. Tipke rade dobro. Nemamo zamjerke.

Stražnju stranu odlikuju upečatljivi objektiv fotoaparata na okruglom aluminijskom kućištu sa šest fizičkih leća od kojih je  5   zapravo izrađeno od plastike,  Xenon bljeskalica i LED bljeskalica (koristi se za video). Za razliku od prethodnog modela, Nokije 808, izbočina nije kao šaka u oko.

Izlazi iz uređaja dovoljno da nikada ne leži ravno na leđima ali dobro izgleda.

Vrh ima 3.5 mm priključak za slušalice, mikrofon s poništavanjem šuma, i otvor za SIM karticu. SIM kartica se izvlači samo uz pomoć alata ili male spajalice.

Na dnu je mikro USB 2.0 sučelje i zvučnici, i danas sve rjeđe otvori za remen ili ukrasni privjesak.

Sve tipke na bočnoj desnoj strani su matirane i crne boje u skladu boje tijela i zaslona. Dobro reagiraju.  Imaju intuitivan položaj. Desno od vrha prema dnu:   tipka za regulaciju glasnoće, tipka za kameru i snimanje. Tipka za fotoaparat djeluje izravno za pokretanje foto funkcija ali treba neko vrijeme da se one pokrenu. Nema tipki na lijevoj strani.

Zaslon :  AMOLED zaslon ClearBlack  tehnologije s Corning Gorilla Glass 3 od 4.5-inča, 15:9 omjera i 1280 x 768 piksela rezoluciju gustoće od 334 ppi, je svijetao ( 438 luksa mjereno svjetlomjerom) i ugodan za gledanje. Boje na zaslonu izgledaju odlično. PureMotion + poboljšanje naglašava dubinu crne boje. U vrijeme kad je  svjetlina spuštena, kontrast je bolji.  U izravnoj sunčevoj svjetlosti ekran radi dobro.

Još jedna značajka vezana uz zaslon je mijenjanje toplote boje od strane korisnika za AMOLED: jedna funkcija određuje toplotu boja prikaza (tople/hladne), a druga saturaciju boja.   Prilagodba zasićenosti boja i boje vrši se s klizačima.

Zaslon je magnet za otiske. Iako Microsoft Windows Phone sada podržava puni 1080p, Nokia Lumia 1020 nema mogućnost punog HD prikaza. To je malo razočaravajuće, jer osim gledanja filmova ili igranja igara, fotografija snimljene s kamerom bile više impresivne za pregledavanje na zaslonu.

Hardverska specifikacija i funkcionalnost
U svome tijelu Nokia Lumia 1020 skriva 1.5 GHz Snapdragon S4 procesor s dvije jezgre, 2 GB memorije i 32 GB interne memorije.

Nema kašnjenja ili bilo kakvih mucanja čak i za vrijeme igranja 3D igara s otvorenim aplikacijama u pozadini. Prema Benchmarku, procesor ima najbolje rezultate u odnosu na prethodne singl core Windows Phone modele (231) i sintetički test pokazuje da je u rangu high – end smartphonea od druge polovice 2012, i možemo slobodno reći da je hardver star :)  Nismo uočili nikakve smetnje vezane uz kvalitetu poziva.

Tijekom testiranja koristili smo  mrežu koja ima HD Voice, što je utjecalo na vrlo pozitivan dojam vezan uz razgovore. Lumia 1020 ima LTE podršku uključujući i WCDMA standardima, ali budući da je pristigao Preko Bare, nije radio na našim 4G frekvencijama. Čujnost tonova upozorenja u svim okruženjima je opet u redu, ali vibracije su slabe. Spikerfon je druga priča, vrlo je tih. Tu je 802,11 a / b / g / n, Mobile Hotspot , Bluetooth 3.0+HS podrška,  Qi Wireless Charging  – opcionalno, FM radio i NFC modul za beskontaktno plaćanje, uparivanje i dijeljenje. Probali smo prenijeti neke fotografije na Nokia Lumia 620, korištenjem NFC modula, i datoteke su prenijete u trenu.  GPS radio je savršeno. Sateliti su nas pronalazili brzo i točno , bez obzira gdje smo bili.

Sada Windows Phone 8 podržava Data Sense za praćenje  potrošnje podatkovnog prometa, zasebno mobilni internet preko SIM kartice i zasebno WiFi.  Podaci prikazani u aplikaciji  možda  neće se uvijek preklapati s podacima vašeg operatera, ali ipak dobivate jedan orijentir.  Od senzora prisutni su:  Ambient light sensor, Akcelerometer, Barometar, Žiroskop, Proximity sensor, Magnetometar.  U skladu s ostatkom premium smartphonea, Nokia Lumia 1020 , ima BV-5XW  2000 mAh bateriju od 3.8 V,  ugrađenu u uređaj i potpuno nedostupnu .  Njezin kapacitet će trajati cijeli dan s tipičnim korištenjem što uključuje sinkronizaciju dva računa elektroničke pošte, nešto surfanja internetom , nekoliko poziva , i umjereno korištenje društvenih mreža. Nakon 10 sati kapacitet se umanji na cca 30 %. Snimate li puno fotografija i videa, pad razine napunjenosti je brzo primjetan.

Nokia Lumia 1020 – Fotografija i video zapisi
Nokia 1020, ima 41 MP senzor Pure View 2/3 “, otvora F / 2.2 , žarišne duljine 26 mm, minimalna udaljenost izoštravanja od 15 cm, s pozadinskim osvjetljenjem , no, daje maksimalnu rezoluciju fotografija 38.2 MP) u 4:3 omjeru i 34 MP (7712 x 4352) rezolucija u 16:9 omjeru. Objektiv je izrađen od strane Carl Zeissa. Senzor kamere podržan je optičkim stabilizatorom slike (OIS), za uklanjanje posljedica drhtave ruke, 3 x optičkim zoom i dvije bljeskalice : Xenon (ima balans bijele bliže dnevnom svjetlu i LED koji daje malo plavkastu boju.

Osim hardvera, Nokia je implementirala u uređaj posebne aplikacije za foto opcije: Bing Vision, Cinemagraph, Panorama, Nokia kreativni Studio, PhotoBeamer, video trimer i YouTube upload uz tri odvojene aplikacije: standardnu za kameru (detaljno smo opisali kroz testove ,  ),  Nokia Smart kamera (alat koji snima više fotografija u brzom slijedu, pomaže ukloniti pokretne objekte, promijeniti ljudska lica, itd), i profesionalni softver Nokia Pro Cam. Ovaj foto paket je određeno vrijeme bio ekskluziva za Lumia 1020 smartphone, ali novom nadogradnjom, Nokia Lumia 920 i Lumia 925, trebale bi ga uskoro dobiti, ako već nisu.

Nokia Pro Cam je aplikacija koja se po defoultu (može se promijeniti) pokreće pritiskom na fizičku tipku kamere i treba malo vremena za pokretanje. Ova aplikacija nije nikako za početnike. Potrebno je nešto znanja o fotografiji. Nakon što se aplikacija pokrene, sučelje izgleda gotovo kao svako drugo. Glavna razlika je prisutnost kontrolne trake na vrhu. Traka daje brz pogled na trenutne postavke. Nema prikaza otvora blende , odnosno veličina otvora kroz koju svjetlost ulazi u objektiv fotoaparata. Svaka komponenta se može podesiti onako kako želimo.

Kontrole su jednostavne za korištenje i vrlo točne. Možda nisu sofisticirane kao na Samsung Galaxy S4 Zoom, ali možete ih postaviti na auto i pustiti da softver odradi svoje. Isto tako možete pritisnuti svaku pojedinačnu funkciju ili alternativno pomicanjem ikone fotoaparata u lijevo, kroz radijalni izbornik prilagoditi kompenzacije ekspoziciju, brzinu zatvarača od 1/16000 na 4 sekunde, ISO 100 do 4000, fokus između makro i beskonačnosti, balans bijele boje i otvor blende (od -3.0 do 3.0). Četiri sekunde, duga opcija zatvarača se koristi samo za umjetničke noćne snimke s prugama i one u tamnom okruženju. Koristite li za dnevno svjetlo dobivaju se potpuno neupotrebljive bijele fotografije.

Što se tiče zumiranja, PureView, omogućuje vidjeti mnogo pojedinosti. Kod standardnih smartphonea zumiranje daje digitalne artefakte. Ali, nismo baš oduševljeni rezultatima koji uglavnom ovise o dubini polja – području fokusa. Aplikacija također omogućuje postaviti timer zatvarača od 3 sekunde. Tipka kamere olakšava da se usredotočite, i zaključate fokus, pritiskom do pola dok niste spremni okinuti. Promijene koje radite odmah su vidljive putem live pregleda na zaslonu.

Iako Nokia tvrdi da se mnoge od foto mogućnosti mogu pronaći samo na DSLR fotoaparatima, to baš i nije u potpunosti točno. Svidjelo nam se da Nokia je uključila kratke interaktivne tutorijale za korištenje aplikacije.

Da sumiramo, za one koju su potkovani u fototehnici, razina kontrole nema premca u smartphoneima . Za početnike , je zbunjujuće. Nakon što  ste snimili fotografiju za čiju je obradu i spremanje opet potrebno 3- 4 sekunde, zapravo dobivate dvije fotografije. Jednu u punoj rezoluciji tešku između 9 do 25 MB, i drugu od 5 MP (3072 x 1728) ili 8 MP. Potonja, Nokia opisuje kao “slatki spot” ili fotografiju koja se može lako dijeliti i tiskati, ali nema EXIF. Fotografije visoke rezolucije možete jedino vidjeti i obraditi ako ih istovarite na disk PC uređaja. Nema pravog načina pristupa izravno sa smartphonea. Da, spomenuli bi da se brisanjem slike, brišu obje njene verzije.

Kvaliteta fotografija
Lumia 1020 daje najoštrije fotografije i otkriva najmanje pojedinosti objekata koji su relativno daleko, od svih modela smartphonea koje smo do sada testirali. U dobro osvijetljenim okruženjima, Lumia daleko nadmašuje iPhone 5 u boji i kvaliteti, ali se bori u uvjetima slabog osvjetljenja jer preciznost boja je mali problem. Uočili smo i problem bijele boje. Na nekim mjestima je plavkasta ili žućkasta. U automatskom načinu rada , fotografije nemaju idealan dinamički raspon iako su boje točne i bogate, i pokazuje se prilična dobra ravnotežu između jako tamnih i svijetlih područja. Smartphone pruža i odlične makro snimke ugodne oku. Snimljene fotografije možete standardno uređivati na Nokia Lumia 1020, iako nećete imati potrebu.

Interijeri:

Noćne scene

Fotografije u punoj veličini dostupne su .

Video kvaliteta 1080p na 30fps (ili na 24 – filmski način rada ili 25fps), je vrlo dobra ali pod slabim svjetlosnim uvjetima je nešto ispod iPhone 5 i Samsung Galaxy S 4. Video ručne kontrole su ograničene na LED bljeskalicu, balans bijele i fokus, tijekom snimanja videozapisa. Nije moguće podesiti ekspoziciju pri snimanju videa. Novi mikrofon snima odlične stereo zvuk odlične kvalitete. Snimanje pomoću pro aplikacije dopušta zumiranje.

Windows Phone 8 Amber

Došli smo do dijela u kome pod povećalo stavljamo aplikacije i Windows Phone 8 sustav. Kao što znate, WP 8 je visoko polirani sustav, jednostavan za korištenje, nema stupanj personalizacije i dostupnost aplikacija poput Androida ili iOS-a, ali je više nego adekvatan za gro ljudi i njihove potrebe.

Ako ste ikada koristili Windows Phone, sve će vam biti poznato. Niste li, za kratko vrijeme će te se naviknuti na korištenje sustava. Našu Lumia 1020, pokreće najnovija Windows Phone 8 – Amber verzija firmwarea. Donosi nekoliko novih značajki ali nije veliki remont. Noviteti uključuju: prikaz sata za dan i noć na zaključanom zaslonu (Glance screen), otključavanje zaslona dvostrukim dodirom ( opcija iz Nokia N9 MeeGo) umjesto standardnom tipkom, novu gestu kojom prelaskom ruke preko zaslona dolazi do aktivacije sata.  Inače, sat možete podesiti da bude uključen neprekidno ili da se samostalno ugasi nakon 15 minuta.

Nadalje, okretanjem smartphonea možete ugasiti zvono prilikom poziva ( Peek mod), blokirati pozive ili SMS poruke do 1000 različitih brojeva, ili automatski blokirati skrivene brojeve.  Dodane su i nove pozadine.

A sada se vratimo na stare, poznate funkcije. Ostale obavijesti koje se pojavljuju na zaključanom zaslonu prikazuje broj propuštenih poziva ili nepročitanih poruka. Za pristup mora se otključati zaslon. Sustav Live pločica (mješavina widgeta i ikona), prilagodljivih veličinom, rade lijepo i pružaju relevantne informacije koje možda želite vidjeti. Pomicanje kroz početnu stranicu ili unutar aplikacije je glatko , za razliku od Android iskustva, na nekim smartphoneima koje smo testirali. Povlačenjem prsta u desno na glavnom zaslonu dolazi se do popisa svih aplikacija.

Kontaktna aplikacija People Hub, nije samo sterilna kontakata aplikacija. Uključuje prostor koji veže Facebook , Twitter i LinkedIn s profilima, dopušta komunicirati , dijeliti fotografije te koordinirati kalendara između male i velike skupine ljudi. Postoji samo jedna e-mail aplikacija , ali se može nositi s bilo kojom vrstom e-mail računa: Gmail , Exchange , i drugim e-mail servisima. Inače, Lumia 1020, pokriva sve osnove poruke poput SMS / MMS / IM , Skype , Facebook poruka i tako dalje . Zgodna je mogućnost povezivanje SMS i Facebook razgovora s istim kontaktom u jednoj niti , bez da ih se prikazuje odvojeno .

Međutim , Windows Phone 8 i dalje ima neke slabosti. Ne možete na vrhu zaslona imati prikazan kapacitet baterije i jačinu signala bez da dodirnete gornju površinu kao što je to u slučaju drugih operativnih sustava, ili imati brzi pristup postavkama za Wi-Fi itd. Drugi nedostatak vezan je uz Store Windows Phone i neke aplikacije. Popularne aplikacije kao što su AccuWeather, Viber i WhatsApp, Facebook , Twitter, LinkedIN, Foursquare, i neke druge aplikacije  imate, ali nećete naći Instagram ili Flipboard, dok Vine je na putu za Windows Phone.

Ali Nokia kroz svoje vlastite aplikacija popunjava neke praznine. Tako imamo Nokia Maps, Nokia City Lens za pomoć oko otkrivanja obližnjih restorana i drugih atrakcija u prikazu proširene stvarnosti…..

…. Nokia Drive + je testne verzija i turn-by -turn GPS navigacije, Here Tranzit za pješačenje , itd.

Uredski paket: Za rad s dokumentima na raspolaganju je Microsoft Office paket, One Note, SkyDrive. Možete otvoriti / uređivati Word, Excel i PowerPoint dokumente , sinkronizirati s vašim osobnim ( ili korporativne ) računalima . OneNote je opsežna bilježaka i funkcionira na sličan način Evernote.

Tipkanje na tipkovnici je pristojno i mi smo zadovoljni iako nije u rangu, odnosno na visini, virtualne tipkovnice na BlackBerry Z10 modelu.

Internet:  Zadana tražilica je Bing, a Internet Explorer preglednik. Nadogradnja je donijela poboljšanja za HTML5 elemente. IE10 radi glatko, prikazuje mnoge stranice sasvim u redu i ako nedostaju neke značajke koje se nalaze u Googleov Chrome, poput sinkronizacije kartica i oznaka.

Glazba: Za kvalitetu reprodukcije glazbenih datoteka brine Dolby audio podrška. Nokia Music ima mogućnost streaminga i ugrađenu trgovini za kupnju pjesama . Najzanimljivija značajka je Mix Radio, glazbeni streaming servis koji nudi potpuno besplatno i bez prijave glazbene kanale. Kanali su povezani s glazbenim žanrovima i pjesme se mogu kupiti zasebno. Glazbeni player podržava: MP3, AMR-NB, WMA 10 Pro, GSM FR, WMA 9, AAC LC, AAC+/HEAAC, eAAC+/HEAACv2 i audio playback file formata: ASF, MP4, AAC, AMR, MP3, M4A, WMA, 3GP, 3G2.

Xbox Hub također sadrži osnovne media player preko koje ćete slušati glazbu ili gledati filmove koje ste s poslužitelja putem USB-a .  Video player podržava  reprodukciju  VC-1, Windows video, H.264/AVC, H.263, MPEG-4, MP4, WMV, AVI, 3GP, 3G2, M4V, MOV formata. Osim toga, Nokia je  napravila video trimer, koji čini upravo ono što ime  kazuje.

Foto Hub je Microsoftova verzija foto galerije. Svoje snimljene fotografije, posebno kada se radi o Nokia Lumia 1020, lako će te ih podijeliti s drugima ali samo one do 5 MB. Opcije dijeljenja uključuju NFC , Obiteljsku sobu ( dijele se na članove ‘ Windows Phone obitelji) , Facebook, LinkedIn , Twitter i OneNote .

——————————————————————————————————

Ukupni dojam:  Nokia je definitivno podigla nivo za kamere u smartphoneima i pokazala da se može 41 – MP senzor ugurati u uređaj, ali da on izgleda dalje elegantno. Ovaj smartphone je puno više dizajnerski moderniji od Samsung Galaxy S4 Zoom modela i praktičniji za rukovanje. Želite li, ili vam je potreban smartphone sposoban hvatati impresivne fotografije, Nokia Lumia 1020 je pravi pogodak, ne mrzite li Windows Phone sustav. Lumia 1020 je prema našem laičkom mišljenju, jer nismo profesionalni fotografi,  ali opet imamo dosta iskustva, pruža bolju kvalitetu fotografija nego bilo koji drugi smartphone na tržištu danas. Dođe li Nokia Lumia 1020 u ruke osobi potkovanoj znanjem o fotografskim tehnikama, blista. Kao i sa svim drugim kamerama,   fotograf je zapravo važniji od fotoaparata. Ono što će razveseliti mnoge je da model ima FM radio. Napokon je vraćen u Windows Phone 8. Zašto ga nije bilo, ostaje misterij. Ekran radi sasvim u redu ali nije najbolji na tržištu. Od njega bolji ekran imaju iPhone 5 ili Nexus 4. Ako želite samo dobar Windows Phone, Nokia 920 ili 925, su u redu i nije potrebno da nabavite 1020 model. Želite li više Nokia Lumia 1020 koristiti kao fotoaparat, možete kupiti dodatnu ručku (grip) u boji uređaja za olakšano rukovanje kamerom, a što uključuje i dodatnu 1020 mAh bateriju. MicroUSB port čini vezu. Za dobivanje kvalitetnijih fotografija posebice noćnih snimaka, Nokia je predvidjela još jedan posebni dodatak: stativ koji se montira na dnu fotoaparata. Lumia 1020 podržava bežično punjenje putem Qi standarda, nešto što imaju Google Nexus 4 i LG.  Jastučić za punjenje potrebno je dodatno kupiti.

Foto/video by Računalo.com (S.Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.