Nokia 3310 (2017) recenzija – retro dašak dobrih starih vremena

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Nokia 3310 (2017) recenzija – retro dašak dobrih starih vremena

Na naš testni stol u redakciji sletjela je nova/stara Nokia 3310. Što nam ona može ponuditi danas u vrijeme apsolutno dominantnih pametnih telefona.

Oglas

Uvod

Eh, da, bila su to neka stara ali zaista dobra vremena. Kada smo novu Nokiju 3310 ugledali na našem testnom stolu, morali smo se osmjehnuti. Ali nije to bio običan osmjeh nego onaj u kojem smo se automatski vratili 15-ak godina unatrag, u neka sasvim druga komunikacijska vremena, barem mii koji smo tada koristili obične mobitele i koji su nam bili praktički sve. Bilo je to vrijeme u kojem su dominirala računala, mobilni svijet je bio još u povojima. Ili bolje rečeno, godine 2000. kada se pojavila originalna Nokia 3310 nismo niti znali što to znači.

Vratimo se u nedavnu prošlost, kada je premijerno i predstavljena nova , a to se dogodilo u veljači na Mobile World Congressu (MWC 2017) u Barceloni. Uz nove Nokijine smartfone s kojima će se finska kompanija boriti uz bok s najboljima (a najave su i više nego odlične!) kompanija je predstavila i jedan retro model, a koji je na premijeri izazvao ovacije i pljesak. Ne vjerujete? Pogledate video niže, u 2-3 minute ćete saznati sve najvažnije o ovom mobitelu. Inače video je 360°, slobodno ga okrećite kamo god želite :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Vidimo kako su se neki recenzenti na nekim drugim online medijima razbahatili uspoređujući Nokiju 3310 s neki današnjim modelima, što je totalna glupost. Pravo je pitanje – može li se ovaj mobitel koristiti i danas? Ili još bolje – tko će je koristiti u današnje 4G LTE doba kada nam već 5G kuca na vrata? U Nokiji vjeruju kako imaju tržište za ove mobitele, iako nam se čini kako se dobrim dijelom radi i o marketinškom potezu u kojem su na neki način dodatno željeli privući pažnju javnosti kako su ponovo prisutni na mobilnom tržištu. Kako god bilo, ispred nas je nova Nokia 3310 (2017).

Blast from the past…

Zavirili smo u povijesnu škrinju i pronašli kako se originalna Nokia 3310, popularna “čokoladica”, na tržištu pojavila krajem 2000. godine, a nasljednik je isto tako vrlo popularnog modela 3210. Podržavala je 2G mreže (GSM 900/1800), a prodana je u više od 126 milijuna primjeraka.

Proizvedeno je još nekoliko inačica kao što su 3315, 3320, 3330, 3350, 3360, 3390 i 3395. Nasljednik ovog modela je Nokia 3410, pa model 3510, pa 3630,… Za razliku od današnje nove 3310 inačice, stara je imala monokromatski ekran. Bila je poznata i po personalizaciji koja se očitovala u promjenama kućišta i melodijama za telefonske pozive.

Kad smo već u povratku u prošlost, fotke koje ćete vidjeti u nastavku su velika rijetkost. Zanimljivo je kako su nastale – svoju sam najbližu rodbinu zamolio da mi “posude” sve svoje Nokije koje imaju a ne koriste, a rezultat je i više nego zanimljiv – sakupili smo ih točno sretnih 13 + ovogodišnji 3310 model koji se ponosno isprsio među starijom braćom. Retro poklon svim našim čitateljima :)

Unboxing, dizajn

U kutiji smo uz sam mobitel i obaveznu papirologiju (upute za korištenje, garancijski list) pronašli i punjač, kao i slušalice koje će dobro doći jer jedna od jačih funkcija na ovom mobitelu je svakako i FM radio.

Generalno gledajući, po vanjskom se izgledu razlikuje od starog modela, iako su zadržali neke estetske linije, te je novi model zaobljeniji i kompaktniji. Najsličnije su tipke, a najviše promjena vizualno je doživio TFT ekran koji je osjetno narastao na 2,4 inča i rezolucije je 240 x 320 točaka.

Kućište je plastično, zaobljeno sa svih strana i lijepo leži u ruci, a osjetit ćete kako je i malen i lagan jer ste se već vjerojatno navikli na veće i teže smartfone. Dimenzija je 115,6 x 51 x 12,8 milimetara i težak tek 76 grama, dok je originalni 3310 imao čak 137 grama. Mi smo na test dobili model tamno plave boje, a na našem će se tržištu pojaviti još i crveni model, a postoje i žuti i zeleni model.

Vidimo promjenu i iznad fizičke osvijetljene tipkovnice, gdje su dodali neke nove funkcijske tipke, a koje vam omogućuju bržu odnosno direktnu aktivaciju nekih funkcija. Mala zamjerka ide na račun “obruča” na srednjoj tipki koji je pretanak i dogodit će se da promašite funkciju, trebali su ga napraviti barem duplo debljeg, ima mjesta. Nekako osjećamo kako u HMD Globalu, koji je i novi vlasnik Nokije, nisu htjeli puno mijenjati u odnosu na original, željeli su napraviti čim sličniji uređaj, samo su popravili neke stvari.

Kako radi, povezivost

Kod ovakve vrste mobitela praktički nikada nije bilo upitna fluidnost i stabilnost rada. Znalo je biti problema na nekim modelima, ali to je praktički zanemarivo u odnosu na današnje pametne telefone. Hardver je u ovom slučaju apsolutno nebitan, jer ionako sve radi glatko. Ako vas baš zanima, radi na Nokia Series 30+ OS-u.

Ono što je možda važnije je što vam je sve na raspolaganju. Ako ste koristili bilo koju Nokiju čokoladicu prije, tada znate kako vam je na raspolaganju prikaz poziva, kontakata, fotografija, kamera, glazba, vrijeme, LED svjetlo, video, postavke, kalendar, alarm, snimanje glasa, ranije spomenuti FM radio… e, da i igra Snake… :) No, nije to jedina predinstalirana igra, tu su  Asphalt 6: Adrenaline, Diamond Twister 2, a neke druge se mogu i downloadati.

Drugim riječima, na raspolaganju su vam sve one osnovne funkcije koje rade savršeno, i tu više ništa ne treba dodati. Što se tiče povezivosti, na raspolaganju su vam 2.5G mreže (GSM 900 MHz, GSM 1800 MHz), kao i microUSB ulaz za punjač. Isto tako, podržava i Bluetooth 3.0, a inače dolazi kao single SIM ili Dual SIM model. Interna memorija od tek 16 MB može se proširiti preko microSD ulaza (iznad baterije) do 32 GB.

Baterija, kamera

Vjerojatno jedna od najjačih karakteristika ovog mobitela. Ugrađena je baterija od 1200 mAh koja se može izvaditi. Što se tiče njenog trajanja kažu kako je dovoljna za čak 22 sata razgovora, te će izdržati do čak 31 dan na čekanju (cijeli mjesec!). Usporedbe radi, originalna je Nokia 3310 imala 2,5 sati razgovora  (8,8 puta manje) i oko 260 sati na čekanju (otprilike 2,9 puta manje).

Što se kamere tiče, iako se radi o stražnjoj kameri od samo 2 MP, napravit će vrlo solidne fotke, kao i video, ugodno će vas iznenaditi. čak ima i digitalni zoom. Naravno, prednje selfie kamere nema :) Inače, kompletne specifikacije Nokije 3310 nalaze se i na našoj .

Zaključak

Nokia 3310 (2017) je simpatičan mobitel koji nam je probudio neka sjećanja iz davnih prošlih vremena. Ipak, uvjereni smo kako je njegova namjena vrlo specifična i koristit će ga isključivo posebna kategorija korisnika.

Tko su potencijalni kupci? Starije osobe koje se ne mogu ili ne žele naviknuti na modernu tehnologiju (a takvih je još uvijek puno), neki koji će zbog nostalgije željeti imati nešto “retro” u džepu i biti drugačiji, a još uvijek ima i onih nešto zaostalijih tržišta gdje bi se ovaj model mogao i masovnije prodavati. Možda ovo i nije loša varijanta za rezervni mobilni uređaj ako npr. razbijete ekran svog smartfona i on postane neupotrebljiv, pa dok je na servisu imate na čemu razgovarati. A možda bi ga servisi mogli ponuditi i kao zamjenski uređaj, tko zna :)

Kako god bilo, rekli bismo kako je Nokia 3310 možda uhvatila i posljednji vlak koji ide u tom smjeru. Ako vas zanima cijena, ona preporučena europska je 49 eura, a u Hrvatskoj se prodaje po najčešćoj cijeni od 449 do 459 kuna. Pa tko voli nek’ izvoli… :)

Nokia 3310 (2017) - osnovne značajke

– EKRAN: 2.4 inča, TFT, 240 x 320 točaka
– PROCESOR: , ,
– RADNA MEMORIJA:
– INTERNA MEMORIJA: 15.9744 MB (megabytes)
– PREDNJA KAMERA:
– STRAŽNJA KAMERA: 2 MP
– OPERATIVNI SUSTAV: Nokia Series 30+
– BATERIJA: 1200 mAh
– DIMENZIJE, TEŽINA: 51 x 115.6 x 12.8 mm, g

+ Hvalimo
+ izuzetno izdržljiva baterija
+ veliki prostrani ekran
+ nostalgija
+ mala cijena u odnosu na smartfone

– Zamjeramo
– podržava samo 2.5G
– teško tipkanje SMS poruka
– mala interna memorija (16 MB)
– premalen obruč srednje tipke

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.