Nokia 301 – klasični mobilni telefon ali u novom izdanju [ TEST ]

Fotografija članka: Nokia 301 – klasični mobilni telefon ali u novom izdanju [ TEST ]

Ovog puta na korisničkom testu nemamo računalo, laptop, smartphone ili tablete kao što ste navikli. Za promjenu smo kroz test provukli Nokia 301 – klasični mobilni telefon ali u novom izdanju

Bez obzira što Nokia sve više ulazi (ili nastoji) u segment smartphonea sa sustavom Windows Phone, ima i dalje određenu popularnosti u dijelu klasičnih mobilnih telefona. Ako ste  osoba koja koristi mobilni telefon isključivo za glasovnu i SMS komunikaciju, ne volite novotarije ili ste ljubitelj klasičnih Nokia uređaja, Nokia 301 – mogla bi vas prilično zainteresirati.

Nokia 301: dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalni elementi

Čvrsta plastika je osnovni materija korišten u izradi tijela (114 x 50 x 12.5 mm) za Nokiju 301. Oblikovana je u modno retro looku koji vraća klasiku  u prvi plan i blago koketira s filozofijom Lumia dizajna. Detalji su dobro prilagođeni. Zaobljeni kutovi tijela daju lakožu da ubacite mobitel  čak i u uske džepove  traperica. Dijelovi tijela nisu  prema našem očekivanju prilagođeni jedni u druge, iako se   jaz ne može vidjeti vizualno, ali nokat bez problema prolazi  između tijela i tipkovnice. Nokia 301, udobno leži u ruci. Zadovoljni smo.

Prednja strana tipičan je primjer ‘candy bar’ modela . Tu pronalazimo TFT zaslon (35 x 45 mm) s aktivnom LCD matricom transmisivnog tipa, dijagonale 2.4“, omjera 4:3, QVGA rezolucije 240 x 320 piksela i 166 ppi na 18-bit/262k boja.

Zaslon nudi visoku razinu svjetline, niti na suncu nije baš nečitljjiv,  i ima podršku za promjenu postavki svjetline (intenzitet i vrijeme isključivanja pozadinskog osvjetljenja). Ovdje moramo napomenuti da je manje svjetao nego na. Prikaz ikona je jasan. Brojevi koje birate prilično su veliki na prikazu, tako da osobe sa slabijim vidom sigurno će vidjeti u tome prednost. Zaslon nije prikladan za gledanje filmova ali za kratki video je u redu.

Ispod zaslona je klasična alfanumerička tipkovnica od sjajne plastike. Tipkovnica za mnoge, vjerojatno, će biti prilična prednost nego nedostatak, zbog dugotrajnog navike korištenja konvencionalne telefonske tipkovnice. Tipke su velike, i time se eliminira unos pogrešnog broja, prilikom biranja i možete tipkati tekst na slijepo. Brojčane tipke su osvijetljene s bijelim svjetlom, kao i tipke posebne namijene. Nema zeleno/crvene boje za upućivanje/prekid poziva. Sve je bijelo, sve je bijelo…..kako pjeva Jole. Za svjetlo stavljamo prst gore, jer je dobar pomagač za tipkanje u mraku.

Tipke reagiraju brzo. Budući da nije smartphone, pristup funkcijama odvija se korištenjem tipkovnice. Tu su posebne tipke za uspostavu poziva, prekid poziva, izbornik i pokretanje aplikacija. U sredini je 4-smjerni džojstik ali malo nam je bio grub pod prstima. Možda smo tu malo razmaženi jer smo naučeni na finoću kod BlackBery-a :)

Iznad zaslona i loga NOKIA,  je zvučnik.

Stražnja strana je jedva zamjetno zakrivljenih leđa a rubovi su delikatno zaobljeni.

Zvučnik je pametno pozicioniran tako da ne dolazi do prigušivanja jačine zvuka dok Nokia 301 je položena na stolu. Speakerphone radi u redu.

Na gornjoj plohi, blizu ruba,  dva su  konektora: micro USB 2.0 (punjenje baterije i spajanje na računalo) i AV 3.5 mm za slušalice.

Na lijevoj strani pronalazimoi utor za microSD kartice koji omogućava proširenje interne memorije od 32 GB. Desna strana je prazna kao i dno.

Uklanjanjem poklopca dobivamo pristup konektoru za SIM karticu i bateriji. Vijek trajanja baterije od 1200 mAh (3.7 V), je za posebnu pohvalu. Tri dana sigurno nije potrebno da razmišljate o punjenju baterije. Mi smo izvukli dva dana uz sinkronizaciju dva e-mail računa i Facebooka, ručno ažuriranje Twittera, 30 minuta razgovora, 5 SMS poruka/2 MMS poruke i 1 sat igranja igrica. Ne koristite li Internet, autonomija baterije iznosi šest dana na osnovnoj komunikaciji. Tek tada nam se javila poruka da je kapacitet dotaknuo kritičnu razinu. Punjač dolazi u kompletu ali moguće je bateriju puniti pomoću računala.

Nokia 301: softver

Nokia 301, koristi vlasnički softver temeljen na S40 platformi . Prvu stvar koju smo napravili, nadogradili smo firmware na inačicu 2.51, OTA metodom, i tada krenuli u istraživanje i testiranje opcija. S40 platforma ne podržavaju multi-tasking u bilo kojem obliku. Izlazom iz aplikacije, ona se zatvara. Mala iznimka je audio svirač, možete na primjer koristiti kalendar i dalje slušati glazbu, čak i ako je glazbeni Player se zatvorio. Korisničko sučelje ima jednostavne izbornike, što je i dobro i loše. Dobro je upravo zbog dijela jednostavnosti i prikaza samo 12 ikona, koje sve imaju slično sučelje u njima. Loše je, jer za sve postavke i veliki dio dodatnih opcija aplikacija morate dublje zaroniti kroz izbornike.


Od aplikacija nalazimo:Kalendar/Kontakte/Glazba/Internet/Poruke/Nokia Life/ Postavke (Teme, Profil, Povezivanje, Tonovi, Zaslon, itd), kalkulator, pretvarač valuta, Alarm (daje vrlo tih zvuk), diktafon, popis obveza, bilješke, štoperica, itd. Brojač podataka, vrlo je važna opcija jer možemo kontrolirati koliko smo konzumirali podatkovnog prometa u određenom periodu budući da je Internet moguće koristiti samo putem 3G/3.5G mreža.


Dodavanje kontakata je vrlo jednostavno. Da ipak ne bi bilo sve tako jednostavno kao što bi to moglo biti, osim ako niste svojim omiljenim kontaktima dodijelili tipku za brzo biranje, morate ići u kontaktnu stranicu, pronaći osobu koju želite nazvati, ako ne znate broj napamet. Znate li ga, u tom slučaju jednostavno upisujete broj s tipkovnice.

Budući da danas sve više ljudi koristi razne društvene mreže i IM za komunikaciju, tako i Nokia 301, ima unaprijed instalirane aplikacije za Facebook, eBuddy, WhatsApp i Twitter. Da budemo iskreni, daleko su od razine kvalitete na bilo kojem smartphoneu. Posebice Facebook koji ima minimum opcija. Bolje reći, koristiti samo za baciti oko ako morate. Twitter radi relativno u redu kao i WhatsApp.

Nokia Slam: koristi se za povezivanje s drugim Bluetooth uređajem za prijenos podataka, odnosno dijeljenje multimedijskog sadržaja poput fotografija i videa s prijateljima. Ono što je interesantno, je da drugi model ne mora imati . Isprobali smo upariti i poslati kratki video na android uređaj, iOS , Windows Phone i Black Berry. Nismo imali  problema  sa slanjem datoteke na ,  ,   , je prošlo u trenu. Ugodno nas je iznenadila brzina prijenosa, ali Nokia 301 ima kvalitetniji BT modul 3.0.

Internet

Za surfanje postoje dva preglednika: Nokia Preglednik Serie 40, i Nokia Xpress Browser. Nokia Xpress preglednik, prema finskoj kompaniji, je do 90% učinkovitiji u odnosu na neke druge preglednike, jer štedi podatke povlačenjem spremljenih datoteka s Nokia poslužitelja. Pregledavanje web stranica je prava avantura. Optimizacija na oba preglednika je loša. Morati će te stalno zumirati i koristit džojstik za kretanje po tekstu ne bi li ga pročitali. Ako je tekst opsežniji, velika je vjerojatnost da će te imati problema s ligamentom koji ide prema palcu, ili će te spaliti na živce čekajući pri svakoj akciji protureakciju. Da se ispraznite, mogle bi vam pomoći samo aktivnosti u teretani. Da ipak stvar ne bude tako loša, i da ne morate toliko zumirati i kretati se po tekstu, odaberite Opcije> Postavke, i označite pregled u koloni.

Osvrnemo li se na Nokia mape, slika sve govori :)

Mogli smo skoknuti u Umag na ATP turnir, pomaka nema. Umjesto suvremenijih i atraktivnijih, da ne kažemo funkcionalnijih karata i navigacije, Nokia je za model 301, predvidjela aplikaciju „Blizu“ (prijevod u sučelju). Ova aplikacija dopušta provjeriti u vašoj blizini mjesta, kao što su restorani i shopping centri i klubovi. Da biste vidjeli mjesto na karti, odaberite mjesto, zatim detaljni prikaz mjesta i  vidi kartu. Za pretraživanje potrebno je odabrati Traži, upisati naziv mjesta u okvir za pretraživanje.

Kroz Nokia PC Suite moguće je ažurirati kontakte, poruke, nadograditi softver, prenijeti multimedijske datoteke na računalo i obrnuto. To radi u redu. Usklađivanje s Outlook također radi besprijekorno.

 

Elektronička pošta 

Koristite li više od jedne e-mail adrese, moguće je imati nekoliko računa za elektroničku poštu. Opcije za elektroničku poštu uključuju podršku za IMAP/POP3 protokole, Nokia Mail, Yahoo Mail, G-mail, Outlook, itd. Nokia 301 ne preuzima automatski kontakte s vašeg Google računa. To će te morati napraviti kroz softver korištenjem računala. Elektronička pošta radi opet u redu, ali ne sjajno. Moguće je čitati samo mail po mail. Možete koristiti Mail Exchange Lite za sinkronizaciju e-pošte, kalendara i kontakata samo ako vaša tvrtka ima Microsoft Exchange poslužitelj.

Unos teksta

Možete slati tekstualne poruke koje su dulje od 160 znakova, odnosno više poruka u nizu. Ako je vaša fotografija veće dimenzije za slanje MMS poruka, Nokia 301, automatski smanjuje veličinu. Unos znakova vrši se pritiskom na tipke od jednog do više puta. Za korištenje posebnih znakova i interpunkcije, potrebno je pritisnuti i držati tipku * i odabrati znak. Na raspolaganju je prediktivni teksta.

Multimedija

Nokia 301 ima skromnu 3.2MP kameru i objektiv F2.8,  žarišne duljine 3,2 mm, 3x digital zoom, fiksni fokus (raspon 50 cm), nema bljeskalicu ali ima priličan broj opcija s obzirom na svoju kategoriju: glasovne upute za snimanje autoportreta, dnevni/noćni mod , panoramski mod (spaja tri fotografije u jednu), neprekidno snimanje(hvata pet okvira u nizu sa samo jednim klikom), samookidač (uvijek možete biti na slici s ekipom) i grid rešetku. Od ostalih postavki na raspolaganju je osim automatskog načina rada, odabir ručnog postavljanja balansa bijele boje  ili odabir uvjeta snimanja ( oblačno, žarulja, sunčano, sjena, fluorescentno, dnevno svjetlo),  kontrasta i dijelom ekspozicije. To je dovoljno za jedno casual korištenje. Moguće je snimiti fotografije 2048 × 1536 točaka u 4:3 omjeru ili 2 MP 1600 x 1200/1,2 MP 1280 x 960/0,3 MP 640 x 480/ 0,1 MP 320 x 240 točaka rezolucije, u  formatima slika: JPEG, JPEG / EXIF. Pogledajte neke primjere fotografija:

Video snimanje je podržano do 30 sličica u sekundi pri (QVGA) rezoluciji od 320×240 piksela u formatima MP4, ASF, AVI, 3GP . Omogućeno je snimati video s filtrima : Sepia, Siva, Normalno i Negativ. Video reprodukcija podržava   H.264/AVC, MPEG-4. Želite li, video možete i urediti.  Video snimke loše su kvalitete:

Fotografije  se mogu pregledati pojedinačno, prema vremenu nastajanja ili kroz albume te dijeliti na Facebooku itd.

Glazbene i audio sposobnosti modela su vrlo dobre. Glazbeni svirač ima standardne načine sortiranja i podržava AAC, AMR-NB, AMR-WB, MIDI Tones (poly 64), Mobile XMF, MP3, MP4, NRT, True tones, WAV audio formate. Za glazbu je dostupan servis Nokia Music. Preporučujemo da preuzete glazbene datoteke spremate na SD karticu.

Osim snimanja glasa, podržani su formati za snimanje zvuka: WAV, M4V, AAC, AVI, 3GP, AWB, M4A, AMR, 3G2,  audio kodeci: G.729, AMR-NB, HEAACv2, LPCMGSM FR, G.711, AAC LC.  Tu je i FM RDS radio. Sa slušalicama glazba zvuči dobro, ali na vanjskom zvučniku je samo prihvatljiva. Isprobali smo video streamnig s YouTuba, i možemo reći, nije loše, sve u svemu.

Nokia 301 i tehnička specifikacija

Zahvaljujući HD Voice tehnologiji, koja pruža dvostruki frekvencijski raspon u odnosu na normalan razgovor, bit će te zadovoljni kvalitetom razgovora.  Tijekom telefonskih razgovora osjećali smo da  je osoba na drugom kraju tik do nas. Značajke upravljanja pozivima uključuju: Poziv na čekanju, Automatsko pozivanje, Preusmjeravanja poziva, Odgovaranje bilo kojom tipkom.  Nokia 301 ima internu memoriju od 256 MB i  64 MB RAM-a.

——————————————————————————————————————————-

 Ukupni dojam:

Osim što smo puno puta pomicali instinktivno prst po zaslonu i svaki puta se uvjerili da nema svrhe, ipak, trebate li klasični mobilni telefon, s povremenim bacanjem oka na društvene mreže i e-mail komunikaciju, Nokia 301, je dobar modelčić. Pohvalili bi dugo trajanje baterije, unatoč činjenici da kapacitet baterije nije pretjeran. Isto tako zadovoljni smo Bluetooth opcijama. Želite li preuzeti dodatne teme, igrice ili koji drugi program, Ovi Store, vam je na raspolaganju. Ne možete baš preuzeti sve što poželite, jer Nokia 301 jednostavno nije napravljen za neke intenzivne stvari. Imate li namjeru više vremena koristiti Internet, društvene mreže, možda da ipak razmislite o nekom smartphoneu ili modelu koji ima podršku za WiFi?  Znate, život korištenjem smartphone nije loš :)

Nokia 301 model je moguće nabaviti po cijeni od  749,00 kn (s PDV-om) putem – ove trgovine ili ovlaštenih Nokia trgovaca.

Foto/video računalo.com by S. Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.