Nokia 225 Dual SIM recenzija – osnovni i cjenovno pristupačan mobitel

Fotografija članka: Nokia 225 Dual SIM recenzija –  osnovni i cjenovno pristupačan mobitel

Ovih dana družili smo se Nokia 225 Dual SIM jednostavnim mobitelom po pristupačnoj cijeni. Namijenjen je djeci i onima koji ne vole novotarije u svijetu mobilne komunikacije ili pripadnicima 60+ generacije naviklim jedno desetljeće ili više koristiti klasičan mobilni telefon.

Oglas

Dizajnerska klasika i jednostavnost
Klasično dizajnirano tijelo Nokije 225 Dual SIM (u nastavku Nokia 225) modela, kompaktnih dimenzija 124 x 55.5 x 10.4 mm, je izrađeno od polikarbonata sa sjajnim i matiranim premazima. Podsjeća nas na Lumia pametne telefone. Kutovi su zaobljeni, a gledajući bočno na tijelo, ono tvori D profil. Tijekom korištenja Nokije 225, nismo imali onaj neugodan osjećaj držanja „stranog predmeta“ u ruci.

Nešto malo više od ½ prednje strane je TFT LCD. Dijagonala 57 × 43 mm zaslona omjera širine i duljine 4:3, mjeri 7.1 mm (2.8 inča). Razlučivost je QVGA 240 × 320 piksela što rezultira gustoćom od 142 piksela po inču. Nije osjetljiv na dodir. Vidljivost na suncu je u redu. Otisci prstiju ostaju ali se lako brišu krpicom. Pretpostavljamo da zaštite ekrana od sitnih ogrebotina nema,  jer istu proizvođač u specifikacijama ne navodi. Iznad zaslona je zvučnik i Nokia logo.


Ostatak prednje strane čini ugrađena numerička tipkovnica s 12 tipaka. Svaka tipka na tipkovnici ima više znakova ili funkcija koje su označene ikonama. Nokia je dodala i središnju tipku za odabir i pomicanje prema gore, dolje, lijevo ili desno, te pozivnu tipku, izbornu, natrag i natrag na početni zaslon, Sve izgleda vrlo uredno.

Tipke imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje. Tipkovnica je otporna na prašinu, prskanje vodom ili kapi kiše. Nažalost ne može vam biti pri ruci prilikom ronjenja na dah i tuširanja :D Tipke su dovoljno velike i njihovo korištenje ne bi smjelo stvarati probleme niti onima s debljim prstima. Da biste spriječili slučajno aktiviranje tipki, prisutna je opcija za zaključavanje tipkovnice.


Desni, lijevi bok i dno su prazni. microUSB priključak 2.0 za prijenos podataka ili priključak za punjač se nalaze vrhu uz priključnicu za slušalice (3.5 mm) i prekidnu tipku/tipku za uključivanje u rad. Na stražnjoj strani je pri vrhu objektiv fotoaparata, dok na dnu otvor za zvučnik. Uklanjanjem stražnjeg poklopca dolazimo do baterije, držača za SIM1 karticu, a za dugu SIM karticu je sućelje bočno postavljeno.

Baterija: Kapacitet BL- 4 UL Lithium-Ion (Li-Ion) baterije napona 3,7 V iznosi 1200 mAh. Proizvođač navodi da može osigurati do 27 dana vrijeme na čekanju. Ovoga puta možemo vjerovati u istinitost informacije, jer mi smo u tjedan dana uređaj punili samo jednom.

Bluetooth 3.0 podržava Slam funkciju za dijeljenje datoteka s drugim uređajima koji opet podržavaju istu, ali je ipak ograničen samo na poslovne kartice, glazbene datoteke i transfere. Nije moguće povezivanje s BT slušalicama jer nema (HFP, A2DP) profile potrebne za glasovne pozive putem Bluetooth veze.

Memorija: Nokia 225 ima vrlo malo interne memorije. Samo 2 MB. Snimite li 4 – 5 fotografija, memorija je puna. Zato je obavezno koristiti mikroSIM karticu. Morat će te istu kupiti jer ne dolazi u pakiranju. Također, zbog ograničenja interne memorije morat će te u nekom trenutku brisati spremljene SMS poruke.

Telefonija
Kroz postavke izbornika je moguće odrediti koja će se kartica koristiti kao zadana za pojedine funkcije poput poziva, SMS-a, mobilnog prijenosa podataka (npr. za e-poštu) ili postaviti tako da pri svakoj akciji budete pitani koji SIM da se koristi. Ovaj izbor se također može promijeniti u bilo koje vrijeme ili u cjelini. Podržana je i smart Dual SIM funkcija za preusmjeravanje poziva između dvije SIM kartice. Kada razgovarate na jednom broju a netko vas nazove na drugi, možete upravljati pozivima iz oba SIM kao što bi bilo da je samo jedan SIM. (Izbornik> Smart Dual SIM > uključite proslijedi poziv >….). Ovisno o načinu na koji želite prosljeđivati pozive kada je jedna od SIM kartica izvan dosega ili zauzeta možete odabrati: Od SIM1 na SIM2, ili od SIM2 na SIM1.

Stvaranje takvog preusmjeravanja poziva smanjuje probleme koji su uključeni s dual-standby načinom rada. Nema blokiranja drugog broja kada je jedan broj aktivan. Znači ako je aktivan poziv na jednom od dva SIM-a, pozivatelj na drugi broj koji vas istovremeno zove prima signal zauzeća. Kvaliteta razgovora je na visini. Nemamo primjedbi.

Nokia Series 30 +
Nokia 225 model pokreće platforma Nokia Series 30 +. Dolazi uz solidan broj aplikacija: kalkulator, kalendar, štoperica, snimač glasa, alarm, pretvarač valuta, itd. Od igara tu su Block Breaker 3, Asphalt 6, Assassins Creed 3, The Avengers i Real Football 2012. Budući da nema opće podrške za J2ME, niti Ovi Store, nećete bit u mogućnosti preuzeti igre i aplikacije. Morate se zadovoljiti ovime što imate.  Nudi se pristup Facebooku i Twitteru te za surfanje webom korištenjem Nokia Xpress preglednika, koji sažima podatke, što je dobro jer uređaj podržava za prijenos GPRS / EDGE, UMTS ali ne HSPA mreže. Možemo slobodno reći da mobitel nije dizajniran za mobilno pregledavanje zbog vrlo spore veze. No za dohvatiti neke vijesti s responzivne mrežne stranice i pročitati  što se događa s našom ekipom na Facebooku je u redu.

U imenik je moguće pohraniti 1000 kontakata. Nema opcije za grupiranje kao što je to slučaj s drugim osnovnim modelima. Nažalost, niti nema podrške za više kontakata po osobi. Novija verzija PC Suite 7, ne može prepoznati ovaj uređaj tako da će te za prijenos multimedije i sinkronizaciju kontakata morati koristiti Nokia Suite stariju verziju iz 2007 godine.

Foto i video
Senzor kamere je 2 MP s dijagonalom od 1/5 ” otvora blende od f / 2.8. i fiksnog fokusa. Digitalni zoom je reda veličine 2 x. Kamera daje fotografije rezolucije 1600 x 1200 točaka. Sa softverske strane podržani su preglednik preko cijelog zaslona, odabir prizora: automatski ili noć. Video može snimati u QVGA 320 x 240 točaka pri 15 sličica u sekundi. Omogućeno je zumiranje videozapisa.

Glazba i zvuk: Glazbeni svirač podržava popisi pjesama, MP3, AAC LC, MIDI kodeke. Za popunjavanje multimedije ima stereo FM radio. Radi samo sa slušalicama.

 Ukupni dojam: Nokia 225 se na prvu praktički ne razlikuje od , osim što ima malo veći zaslon. Ali samo nakon pola sata korištenja vidjeti će te razliku u korist modela Nokia 220. Nama se čini da Nokia 225 je samo jedan pristojan mobilni telefon za sve one koji žele klasični dizajn, koristiti uređaj za osnovnu komunikaciju poput razgovora, povremenog slanja poruka i za slušanje glazbe. Fotoaparata će bit manje koristan u praksi ali za povremeno snimiti neku fotografiju ili dokument je u redu.

+ Hvalimo
+ klasični format mobitela
+ kompaktnost
+ kvaliteta izrade
+ smart Dual SIM funkciju

– Zamjeramo
– izrazito malen kapacitet interne memorije
– nedostatak 3G podrške
– povezivanje s PC računalom
– opcije imenika

Specifikacija:

  • Masa: 99.8 grama
  • SAR: područje glave: 1.05 W/kg – tijelo 0.78 W/kg
  • Kodeci za reprodukciju videozapisa: H.263, H.264/AVC, MPEG-4, M-JPEG
  • GSM mreža: 850 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz, 1.900 MHz
  • GSM maks. brzina prijenosa podataka, preuzimanje: EGPRS 236.8 kbps
  • GSM maks. brzina prijenosa podataka, učitavanje: GPRS 85.6 kbps
  • Zaključavanje uređaja, PIN kod, Zaporka za zaključavanje uređaja,
  • Žarišna duljina kamere: 33,8 mm

Puna specifikacija je dostupna .

Cijena 449,00 HRK

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.