Nokia 220 recenzija: jednostavan Dual SIM mobitel

Fotografija članka: Nokia 220 recenzija:  jednostavan Dual SIM mobitel

Kada ste zadnji puta pročitali neku recenziju običnog mobilnog telefona Ili možda vidjeli da je negdje objavljena? Razmišljate? Ne možete se sjetiti? Da, svi objavljuju recenzije samo smartfona. Za razliku od drugih, mi volimo s vremena na vrijeme testirati obični mobitel jer znamo da ima i onih kojima smartfoni nisu potrebni. Zato današnji akter recenzije nije neki smartfon već Nokia 220 obični mobitel.

Oglas

Nokia 220 nije dio Asha linije. Mobitel dolazi s podrškom za dvije SIM kartice koje rade u standby načinu. SIM sučelje podržava samo GSM bendove 900, 1800, 1800 MHz. Značajke za upravljanje pozivima uključuju automatsku sekretaricu, povijest poziva (primljenih, propuštenih i uspostavljenih), fiksno biranje brojeva.

Vanjski izgled

Nokia 220 je izrađena u cijelosti od kvalitetne plastike – polikarbonata u dimenzijama 116.4 x 50.3 x 13.2 mm. Vizualno je očuvan dobro nam poznati dizajnerski stari Nokia stil kome je dodana jedna casual nota. Plastika je potpuno matirana tako da se otisci prstiju ne vide, što je pozitivno.

 

Nokia 220 – recenzija 14

Prednja strana Nokije 220 je podijeljena na LCD i hardversku tipkovnicu s 12 tipaka. Tipke reagiraju odlično . Dovoljno su velike za korištenje bez obzira koliko imali debele prste.

Zaslon je LCD TFT tipa, također plastičan, dijagonale 61 mm (2.4 inča), rezolucije 240 x 320 piksela gustoće 167 ppi na 256K boja. Može prikazati 5 redova teksta za poruke. Zadovoljni smo svjetlinom i jasnoćom prikaza.
Za čitanje sadržaja weba nije ugodan jer ipak u dimenzija 36.6 x 48.8 mm je mali. Morat će te stalno povećavati veličinu slike na zaslonu što nakon dužeg perioda može vas živcirati. Ali za povremeno korištenje dimenzije zaslona su dostatne.

Stražnja strana je ergonomski zakrivljena i tako stvara jedan ugodan osjećaj držanja u dlanu. Inače mobitel je lagan masom od 83 grama. Na vrhu imamo  pronalazimo priključnicu punjača,svjetiljka, priključnica za slušalice (3.5 mm).   Puna specifikacija i način rada je dostupan na .

Malo o softveru i aplikacijama koje dolaze s Nokia 220

Softverska platforma je Nokijina, vrlo jednostavna. Izbornici i ikone aplikacija su prikazani u grid uzorku. Od aplikacija ima kalendar, osobni organizator, To-Do Listu, Bilješke, džepni kalkulator, budilicu, štopericu, snimač glasa (wav zapis do 60 minuta) itd.

Adresar dopušta spremanje više brojeva po kontaktu, unos bilježaka, rođendana i fotografija. Aplikacije društvenih mreža poput Facebooka i Twittera dio su predinstaliranog paketa.  Za pristup web sadržajima trebat će te koristiti podatkovni promet vašeg operatera. Nema mogućnosti korištenja WiFi pristupnih točaka. Nokia Xpress preglednik s integriranim Microsoft Bing tražilicom u mobitelu je maksimalno pojednostavljen. Stranice se prilagođavaju veličini zaslona no kao što smo već napisali u uvodu teško je čitati sadržaj na malom zaslonu.  Glazbeni svirač podržava MP3/WAV/AAC datoteke, a video player MP4/H.264/H.263.

Foto i video

Kamera je razlučivosti 1.9 MP senzora 1/5 inča i daje fotografije od 1600 x 1200 točaka. Zoom je digitalni i nema autofokusa. Načini snimanja obuhvaćaju self-timer, odabir prizora: automatski, noć, tonovi boja. S hardverskim specifikacijama modula kamere ne možete očekivati neke vrhunske fotografije ali snimiti koji dokument ili usputnu fotografiju za staviti na Facebook, kvaliteta je u redu bez obzira na zrnatost.

Video može snimati u rezoluciji QVGA 320×240 piksela i15 sličica u sekundi. Video format je 3GP. Video zapise je moguće dijeliti putem aplikacije Slam.

Specifikacija

Nokia 220 ima single-core 1GHz procesor. Interna pohrana može se proširiti na 32 GB pomoću microSD kartice. Baterija BL-5C 3.7V ima kapacitet 1100 mAh. Ovisno o učestalosti i načinima korištenja možete biti mirni dva do tri dana između punjenja. Igrate li igrice, kapacitet baterije se umanjuje brže. Za prijenos podataka se koristi GPRS klase 23 maksimalne brzine 85.6 kbit / s. Korištenjem podatkovnog kabela lako je povezati Nokiju 220 s osobnim računalom Ostale specifikacije uključuju: Bluetooth 3.0 , USB 2.0 povezivost, Radio s RDS podrškom, memoriranjem radio postaja i frekvencijskim rasponom 87.5-108 MHz. Radi uz priložene slušalice koje dolaze u paketu osrednje kvalitete.

Ukupni dojam

Zaobljeni oblik i kompaktne dimenzije Nokije 220 omogućavaju dobro ležanje u ruci i stane u svakih džep hlača. Nažalost slaba hardverska platforma ogleda se u brzini sučelja s obzirom na smartfone ali Nokia 220 je mobitel a ne smartfon. Dodali bi da kvaliteta izrade je super s obzirom na cijenu od samo 379,00 kn. Ako vam je potreban uređaj za pozive s dvije SIM-kartice sa standardnim setom funkcija, svakako treba obratiti pozornost na Nokia 220 mobitel. Na nas je ostavio prilično pozitivne dojmove.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.