No.1 G2 smartwatch recenzija – vrlo elegantni pametni sat razumne cijene

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: No.1 G2 smartwatch recenzija – vrlo elegantni pametni sat razumne cijene

S obzirom na cijenu, mogućnosti i kvalitetu izrade, No.1 G2 Bluetooth Smartwatch je pametni sat koji će zasjeniti i nekoliko puta skuplje konkurente.

Oglas

Pametni satovi su sve popularniji. Radi se o multifunkcijskim uređajima koji mogu “odraditi” više različitih korisničkih zahtjeva, a ne pokazivati samo vrijeme, usudili bi se reći kako mu je ta funkcija “sata” u ovom slučaju sasvim – sporedna. Imate li neki multifunkcijski uređaj? Sigurno imate – pametni telefon je multifunkcijski uređaj (telefoniranje, poruke, glazbeni player, radio, Internet,…), tablet isto, multifunkcijski pisači (ispis, kopiranje, skeniranje, …), pa i Smart TV možemo nazvati multifunkcijskim uređajem. Jednostavno rečeno – to su svi oni uređaji koji obavljaju više funkcija koje su nekada ranije obavljali pojedini uređaji (jedan uređaj – jedna funkcija).

Nedavno smo prvi u Hrvatskoj i regiji testirali i zaključili kako zaista ne treba izdvojiti puno novca kako bi imali “pametnjakovića” na ruci. Ovaj No.1 G2 pametni sat smo dobili na testiranje zahvaljujući ljubaznošću jednog našeg čitatelja koji se drznuo kupiti uređaj na našu preporuku i koji je napravio i korak više – dao nam ga je na testiranje na nekoliko dana kako bi se bolje upoznali s ovim modelom.

U manje od sat vremena znali smo sve njegove funkcije, vidjeli i osjetili sve što može, tako da ćemo vam u ovoj recenziji prenijeti naše dojmove koji su, moramo reći, vrlo pozitivni. U narednim recima ćemo vam otkriti njegove dobre i možda manje dobre strane, te zaključiti priču – isplati li se uložiti vaš teško stečeni novac u ovaj pametni sat. Sve ćete saznati, sve što trebate je čitati dalje…

U samoj kutiji ćete uz pametni sat pronaći USB kabel, punjač s posebnim konektorom za sat, te upute na engleskom i kineskom jeziku.

Vanjski izgled, dizajn

Na prvi pogled – vrlo elegantan. Po vanjskom izgledu ne djeluje ništa skromnije od višestruko skupljih konkurenata – dapače, djeluje skuplje nego što mu je stvarna cijena. Ako ćemo ga uspoređivati, više nalikuje na Samsungov Galaxy Gear, manje na LG G Watch ili Motorolu Moto 360. Drugim riječima, kvadratičnog je izgleda, napravljen od kombinacije metala i plastike. Stražnji je poklopac od kvalitetne plastike, a na njemu ćete u gornjem lijevom dijelu vidjeti kontakte za punjač ispod kojeg je senzor koji čita vaše otkucaje srca. Na desnom se rubu nalazi zvučnik (dva paralelna proreza), a dolje lijevo na rubu, ona mala rupica – to je mikrofon. Ako se pitate što su dvije uzdužne rupice s lijeve i desne strane, to su “zubi” na koje postavljate punjač. Sjećate se, rekli smo kako je punjač drugačiji :)

Okvir  No.1 G2 pametnog sata je od nehrđajućeg čelika, tako da djeluje vrlo čvrsto i robusno. Dobit ćete osjećaj kako u rukama imate pravi sat. U stvari, ovo i je pravi sat, k tome je i vrlo pametan :) Ispod ekrana se nalazi jedina fizička tipka na satu i uvijek vas vraća na početak. Ima funkciju paljenja i gašenja uređaja (držite je pritisnutu nekoliko sekundi), te za aktiviranje sata (paljenje ekrana).

Inače, dimenzija je 36,9 x 58,4 x 10,0 milimetara, dok je velik dio materijala od kojih je napravljen kvalitetan s jedne, a ekološki s druge strane. I još jedna zgodna sitnica – ručka na satu se može mijenjati što je dobro jer možda nekima neće odgovarati ova koja je ugrađena i koja nam se čini možda malo nezgrapna. No, slobodno postavite neku drugu, recimo metalnu, izbor je na vama.

Svidjet će vam se i činjenica kako No.1 G2 pametni sat dolazi u više boja – crna, smeđa, svijetlo smeđa, srebrna, narančasta, narančasta + zlatna, zlatna, crna + zlatna, smeđa + zlatna, srebrna + zlatna. Kombinacija je puno – odaberite jednu… :)

Jesmo li spomenuli kako je No.1 G2 pametni sat koji je otporan na vodu i prašinu? Da, da, je…

Ekran sa safirnim staklom

Ekran je posebna priča. Radi se o TFT kapacitivnom ekranu veličine 1,54 inča (3,91 centimetara) i rezolucije je 240 x 240 točaka i čini nam se vrlo kvalitetnim. Posebno nam se svidjela zaštita od safirnog stakla (oznake 9H) koja se ugrađuje u mnoge skuplje uređaje, a koja je čvršća i otpornija od razvikanog Cornong Gorilla Glasa. Probali smo “grebuckati” po ekranu i zaista – tragova nema. Naravno, ne preporučujemo isprobavanje čvrstoće čekićem ili sjekirom, no uvjerili smo se kako je ekran izuzetno otporan.

Dok smo tapkali po njemu i isprobavali opcije, moramo priznati kako nas je ugodno iznenadila njegova robusnost i čvrstoća s jedne strane, a opet elegancija i profinjenost s druge strane. Svakako morate uzeti u obzir kako se radi o vrlo jeftinom satu koji ima gotovo fantastične mogućnosti za ono što ste platili. Zaista ugodno iznenađenje.

Kod U Watch U8 Pro smo imali problema s osvjetljenjem ekrana dok smo ga koristili na dnevnom svjetlu. Isto kao i No.1 G2 ima dva načina rada – normalni i štedljivi. Ovaj drugi ćete koristiti vjerojatno najčešće, a kako bi produžili trajanje baterije. Normalni mod bi trebao biti dostatan za korištenje po dnevnom svjetlu i tu osjetnu prednost ima No.1 G2 – ekran ima puno svjetliju i oštriju sliku tako da će biti ugodan za rad i po danu, čak i je solidno vidljiv i ako sunce direktno udara u ekran. Vrlo je lako “osjetiti” kako je ovaj pametni sat za jednu stepenicu kvalitetniji od prethodnog modela koji smo testirali.

Jesmo spomenuli kako je ekran osjetljiv na dodir? Naravno da je… :) Reagira prilično dobro, čak i noktom možete listati po ekranu.

Kamera od 2 MP – može li se?

Iznad ekrana se nalazi kamera od 2 MP s kojom možete snimati fotografije i video. Naravno, nije to kamera kao na pametnom telefonu, ali snimit će zgodne fotke i video. Postoji određeni broj opcija koje možete podesiti prije snimanja kako bi vaš foto/video bio što bolji.

Uglavnom, kamera će snimiti video i fotografije u maksimalnoj rezoluciji od 640 x 480 točaka. Nije nešto ali čovjeka veseli činjenica da to možete napraviti ovim pametnim satom. Nekako nam više djeluje kao štos nego neka upotrebna vrijednost. No, recimo možete nekoga potajno snimati a da on to i ne zna. Pretvorite se u Jamesa Bonda i špijunirajte malo, zašto ne? :)

Inače, lijevo od kamere se nalazi infracrveni senzor (IR) s kojim možete kontrolirati vaš TV, pa čak i klima uređaj, tada se No.1 G2 ponaša kao daljinski upravljač. Zgodno :)

Što sve može No.1 G2 Bluetooth Smartwatch?

Može puno. U usporedbi s U Watch U8 Pro su vrlo slični, ipak No.1 G2 ima puno više mogućnosti. Krenimo redom… kada stisnete tipku za paljenje prvo se pokazuje sat. Ako držite prst pritisnut na satu, otvorit će se izbornik u kojem možete mijenjati izgled sata. Malo smo se razočarali što je u ponudi samo 4 izgleda, očekivali smo više.

Opcije u izborniku su podijeljene na 7 ekrana x 4 funkcije, a aktiviraju se ako kliznete po ekranu u bilo kojem smjeru (lijevo, desno, gore dolje). Na sat se ponovo vraćate ako stisnete tipku ispod ekrana ili kliznete prstom po ekranu gore ili dolje. Ukratko ćemo opisati opcije u izborniku (koji ima tri različite pozadine). Nekako nam se čini da su ih mogli bolje grupirati, djeluju nam nekako razbacano. Inače, u pojedine opcije ulazite pritiskom na ikonu, a izlazite kada kliznete prstom slijeva na desno (ili na tipku ispod ekrana kada se vraćate na sat).

Prije opisa spomenut ćemo samo kako sat možete “upariti” s vašim mobilnim uređajem preko Bluetooth 4.0 veze. Proizvođači tvrde kako je podržano 99% pametnih telefona koji postoje na tržištu (Android, iOS).

EKRAN 1 – Calculator (osnovni digitron), Flashlight (svjetiljka – radi samo ako je isključena funkcija uštede baterije), Power saving (ušteda baterije – slabiji ili jači prikaz ekrana), Settings (razne opcije i podešavanja)

EKRAN 2 – Phonebook (čita imenik sa uparenog smartfona), Dialer (telefonski pozivi), Call logs (popis telefonskih poziva), Messaging (tekstualne poruke).

EKRAN 3 – Remote notifier (obavijesti, notifikacije), Find my devices (pronalazi gdje je vaš smartfon), Alarm i Calendar

EKRAN 4 – BT music (svira glazbu s vašeg smartfona), Remote capture, BT connection, File Manager (fotografije, video i audio snimljeni u memoriju)

EKRAN 5 – Pedometer (računa koliko ste napravili koraka), Sleep Monitor (računa kvalitetu vašeg spavanja), Sedentary Reminder (podsjetnik ako sjedite predugo), Heartrate (izračun broja otkucaja srca, radi u kombinaciji sa senzorom s donje strane sata)

EKRAN 6 – Sound recorder (snimalica zvuka, diktafon), Image viewer (galerija slika), Camera (kamera, ima neke mogućnosti podešavanja), Video recorder (snimanje videa)

EKRAN 7 – Video player, Smart home (funkcionira kao daljinski za TV i klima uređaje), Quick response, Stopwatch (štoperica)

Kao što možete vidjeti i sami, mogućnosti su razne i s ovim pametnim satom vam neće biti dosadno. Ono što moramo spomenuti je kako za punu funkcionalnost rada potrebno je instalirati dodatnu aplikaciju (Mediatek SmartDevice), koja se nalazi na ovom linku:

Naime, to je vezano uz samu platformu na kojoj radi No.1 G2, a to je MediaTekova 2502A (Aster) SOC, a koja je posebno razvijena za nosivu tehnologiju (wearables) i internet stvari (Internet of Things, IoT). Nećemo ulaziti u analizu ovoga, jer dodatne informacije možete pronaći na ovim linkovima:

Na žalost, uređaj smo imali prekratko na testu kako bismo se dublje uputili u ovu problematiku, no kao i kod U Watch pametnog sata, i ovdje je to vrlo jednostavno… :)

No.1 G2 Bluetooth Smartwatch – isplati li se?

Na kraju vam moramo reći ono najvažnije – isplati li se kupovina ovog pametnog sata? Gotovo sve smo vam otkrili i opisali. Sviđa nam se njegova robusnost i kvaliteta izrade, djeluje nam kako bi mogao trajati godinama. Posebno nas je dojmila jednostavnost korištenja, tako da vjerujemo kako će ga svatko tko provede barem 30-ak minuta u proučavanju njegovih mogućnosti moći vrlo jednostavno koristiti.

No.1 G2 nije običan sat, velika je paleta mogućnosti koje može odraditi – može primati i slati telefonske pozive i poruke, primati obavijesti, čitati vaš adresar, ali i računati korake i otkucaje srca, kontrolirati kvalitetu spavanja, te vas natjerati da ne sjedite stalno nego se povremeno i pokrenete. A možete i zasvirati :)

Ima li mana? Svaki ih uređaj ima. Kod ovog modela je interna memorija za pohranu premala, izbornik nam djeluje razbacan, a i morate instalirati dodatnu aplikaciju za punu funkcionalnost.

Vrlo ćete ga jednostavno povezati preko Bluetooth veze s gotovo svim Android i iOS pametnim telefonima. Oku je ugodnog vanjskog izgleda i izgleda kao pravi pravcati sat, no on je i više – pametni multifunkcijski uređaj. Ili samo – pametni sat.

Isplati li se kupiti No.1 G2? Itekako! Možete ga kupiti i na , cijena mu je nevjerojatnih 66,99$. Njegovi višestruko skuplji konkurenti ne mogu puno više od ovog modela – možda imaju ponešto više mogućnosti, no mi uvijek volimo reći – trebaju li vam te iste mogućnosti? Uglavnom ne :) Sigurno nećete pogriješiti kupovinom ovog sata koji će vas mjesecima, možda i godinama zabavljati. Ako smo vas zainteresirali za ovaj simpatični pametni sat, možete ga kupiti na . Ugodnu vam kupovinu želimo :)

Više detalja možete pronaći i na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

No.1 G2 Bluetooth Smartwatch – hardverska konfiguracija:
–    VRSTA PROIZVODA: pametni sat
–    DIMENZIJE:  36,9 x 58,4 x 10,0 milimetara
–    TEŽINA: 41 gram
–    PLATFORMA: MediaTek 2502A
–    POVEZIVOST: Bluetooth 4.0
–    EKRAN: 1,53 inča (3,91 centimetara), 240 x 240 točaka, TFT, zaštićen safirnim staklom (9H)
–    RAM: 32 MB
–    INTERNA MEMORIJA: 128 MB
–    KAMERA: 2 MP (fotografije, video)
–    GPS: ne podržava
–    BATERIJA: 350 mAh
–    AUDIO: zvučnik, mikrofon
–    DODATNO: vodootporan, otporan na prašinu, senzor otkucaja srca, pedometar (senzor za korake, g-sensor), infracrveni senzor…
–    BOJE:  crna, smeđa, svijetlo smeđa, srebrna, narančasta, narančasta + zlatna, zlatna, crna + zlatna, smeđa + zlatna, srebrna + zlatna
–    U PAKETU: pametni sat, USB kabel, adapter, upute na engleskom

+ Hvalimo
+ vrlo robusne i kvalitetne izrade
+ ekran je prilično dobro vidljiv i na dnevnom svjetlu
+ jednostavan, stabilan i brz rad
+ infracrveni senzor (TV, klima uređaj), kamera
+ cijena

– Zamjeramo
– izbornik je pomalo kaotičan
– samo četiri izgleda sata
– mala interna memorija (samo 128 MB) bez mogućnosti proširenja
– potrebno je instalirati dodatnu aplikaciju za punu funkcionalnost

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.