No.1 F4 recenzija – jeftina, zgodna i prilično moćna pametna narukvica

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: No.1 F4 recenzija – jeftina, zgodna i prilično moćna pametna narukvica

U posljednje vrijeme smo isprobali nekoliko zanimljivih pametnih narukvica. Moramo priznati i kako nam se No.1 F4 narukvica svidjela tako da vam imamo puno toga lijepoga za reći.

Oglas

Pametna narukvica – zašto ne!

Kompanija koja se već poprilično dobro profilirala kao proizvođač vrlo zanimljivih pametnih satova i pametnih narukvica proširio je svoj portfelj novim proizvodom. Njihova nova pametna narukvica oznake No.1 F4 je zaintrigirala mnoge iz dva razloga – njenih mogućnosti i cijene, ili kako često volimo reći za ono što ćete dobiti za vaš uloženi novac.

Prve najave ove pametne narukvice bile su još u kolovozu kada se pojavila u pretprodaji o čemu smo , a u rujnu je bila i na akcijskoj prodaji što smo također pratili. Radi se o vrlo zanimljivoj i naprednoj pametnoj narukvici koju nećete niti primijetiti na ruci, a ona će marljivo bilježiti i zbrajati sve što napravite.

Pametne narukvice poput No.1 F4 modela su postale vrlo popularne iz više razloga. Jedan od glavnih je svakako što mogu pratiti vašu aktivnost i zdravstveno stanje, te ako ih barem malo shvatite ozbiljno možete si popraviti i vašu fizičku kondiciju i psihičko stanje, a sve to može pozitivno utjecati i na vaš privatni i poslovni život. Zanimljivo je pratiti svakodnevno nekakve brojke koje se upisuju u aplikaciju i pratiti kako vaša aktivnost raste… nadamo se :) Naravno, sve je u vašim rukama i ako se želite bolje osjećati u tome vam može pomoći pametna narukvica kao što je No.1 F4.

Ovaj je gadget ili boje rečeno nosiva tehnologija vrlo zanimljiv dodatak jer ima neke mogućnosti koje čak i nismo očekivali od ovako jeftinog proizvoda. No, o tome ćemo nešto detaljnije kasnije. Ono što ćemo samo reći je kako No.1 F4 pametna narukvica ima i svoju gdje smo je i mi nabavili, a gdje ćete pronaći nekoliko webshopova gdje je možete povoljnije kupiti.

Unboxing

Kutija u kojoj dolazi pametna narukvica je vrlo jednostavna i u njoj nemate što puno tražiti. Osim same pametne narukvice pronalazimo i magnetni USB punjač, kao i prilično detaljne upute za korištenje na engleskom jeziku i u boji, te s pregršt sličica, nije loše prije upotrebe proučiti ove detalje jer će vam neki podaci itekako trebati.

Primjerice, vidjet ćete kako se i gdje puni, gdje se nalazi kapacitivna tipka, a pronaći ćete i QR kod za skidanje aplikacije (Android, iOS). I to je to :)

Dizajn

Vanjski izgled je vrlo jednostavan. Sprijeda dominira duguljasti OLED ekran dijagonale 0,96 inča, a ispod njega se nalazi kapacitivna tipka koja je prilično osjetljiva i odlično reagira na dodir, što nas je ugodno iznenadilo. Čak što i više, nekada reagira i predobro :) Ono što smo primijetili i na samoj kutiji je mogućnost izmjene remena koji dolazi u više boja. Mi smo se odlučili na crno-zelenu kombinaciju. Dakle, crna je boja temeljna, a ovisno o vašim željama možete odabrati i crveni, sivi, plavi i zeleni remen.

Još smo jednu stvar odmah primijetili – zahvaljujući posebnom senzoru pokreta kada pametnu narukvicu okrenete prema sebi (kao kada gledate na sat) ekran će se automatski upaliti i prikazati podatke. Kada već spominjemo ekran u postavkama imate mogućnost odabrati više različitih načina prikaza, izbor je na vama.

Kućište pametne narukvice je napravljeno od plastike i tanko samo 22 milimetara, remen je od gumirane plastike, dužine 22,2 centimetara i možete ga mijenjati, to smo već rekli. Ono što odmah moramo reći i kako je ova narukvica i vodootporna tako da je možete koristiti pod vodom do dubine od 30 metara. S donje strane kućišta ćete vidjeti dva metalna kontakta za punjenje baterije, kao i senzor otkucaja srca (BD1668 čip), a koji može mjeriti i krvni tlak i količinu kisika u krvi. Sve to možete aktivirati u postavkama na samoj narukvici.

Inače je vrlo kompaktnih dimenzija – 222 x 22 x 11,3 milimetara i teška je tek 24 grama. Kao što smo rekli, nećete je niti osjetiti.

Ono s čim se hvale u kompaniji je činjenica kako No.1 F4 pametna narukvica prepoznaje različite sportove i na različiti ih način detektira, no o tome ćemo u nastavku. Za sada možemo reći kako nam se sviđa ono što vidimo. Kvaliteta materijala je dobra, vidjeli smo i bolje, no uzmite u obzir da je cijena ove pametne narukvice toliko mala da nećete morati platiti niti PDV. Isplati se :)

Aplikacija

No.1 F4 pametnu narukvicu možete koristiti samostalno, bez ikakve aplikacije. No, kako bi dobili punu funkcionalnost trebat ćete je povezati s aplikacijom. Radi se o FunDO Pro aplikaciji koju možete skinuti na dva načina – preko QR koda koji se nalazi i s donje strane pametne narukvice, na kutiji ili u korisničkim uputama, ili preko linkova niže:
(4.4 ili noviji)
(9.0 ili noviji)

Nakon što ste instalirali aplikaciju trebate uključiti Bluetooth vezu (podržava Bluetooth 4.0) kako bi se vaš smartfon i pametna narukvica međusobno prepoznali. Nakon toga ćete moći prebacivati podatke s pametne narukvice na smartfon u realnom vremenu, naravno na udaljenosti koju dozvoljava Bluetooth veza (do 10-ak metara).

Sami statistički podaci na aplikaciju su brojni i bogati, imate i raznih grafikona u kojima možete pratiti svoje rezultate iz dana u dan, sve vam je kao na dlanu. Dok smo testirali No.1 F4 pametnu narukvicu aplikacija se i nadogradila na noviju inačicu, a paralelno s njom je nadograđen i firmware u pametnoj narukvici (V0.1.7).

Funkcionalnost

Samo kretanje po izbornicima na samoj pametnoj narukvici je vrlo jednostavno. No, morate znati dvije važne stvari. Laganim kratkim dodirom nevidljive kapacitivne tipke ispod ekrana se “šetate” po opcijama, ako je držite 2 sekunde tada ulazite u željenu funkciju (to je nešto kao “Enter”), a ako držite kapacitivnu tipku 5 sekundi izlazite iz te funkcije (to je kao tipka “Back” odnosno nazad). I to je ono osnovno što morate znati. Možda vam to malo zvuči nezgrapno ali brzo ćete se naviknuti.

Prilikom svakog dodira kapacitivne tipke narukvica će vibrirati, no to možete i isključiti. Zgodna je i opcija traženja u kojoj možete pronaći smartfon ako ste ga zagubili… što je gotovo nemoguće, ali nek’ se nađe :)

Već smo ranije spomenuli kako preko posebnog senzora sa stražnje strane narukvice možete mjeriti otkucaje srca, krvni tlak i kisik u krvi. Ako su vam otkucaji srca oko 60-70 u minuti, krvni tlak 125/80 i kisik u krvi (SpO2)iznad 95%, tada je s vama sve ok. Sve ostalo ovisi i o vašim trenutnim aktivnostima.

Naravno, ova pametna narukvica će vam vibracijom javiti imate li telefonski poziv ili SMS poruku, sve će to zabilježiti u svojoj memoriji. Naravno, preuzima i notifikacije kao što su Facebook, Skype, Twitter, WhatsApp i druge. Ono što ćete na aplikaciji bolje vidjeti i je i praćenje vaših koraka (možete postaviti dnevni cilj), potrošnju kalorija, podsjetnik za sjedenje, praćenje kvalitete spavanja, ali i npr. podsjetnik kada trebate popiti vodu, a možete i preko pametne narukvice kontrolirati i kameru na smartfonu što je također korisna opcija. Budilica, alarm, štoperica, stvari su koje ne treba posebno spominjati, sve je to naravno ugrađeno, a pametna narukvica prati i uvijek korisnu vremensku prognozu.

Zanimljiva je i opcija “Training” u kojoj možete odabrati vrstu sporta u kojem ste aktivni i za koji želite da vam prati aktivnost. Osam ih je, to su trčanje, biciklizam, košarka, plivanje, badminton, planinarenje, nogomet i stolni tenis. Još jedna korisna funkcija je takozvana “Outdoor” u kojoj ćete pronaći visinomjer, ultraljubičasto zračenje (UV), tlak zraka. Dok ste povezani s pametnim telefonom možete pratiti GPS lokacije gdje ste bili i što ste radili. Ima tu još nekih zgodnih mogućnosti, sve ćete ih otkriti kada si nabavite ovu pametnu narukvicu koja nam je, moramo priznati, prirasla srcu.

Baterija

Trajanje baterije nas je vrlo ugodno iznenadilo. Dok smo je testirali otprilike 2 tjedan nismo uspjeli potrošiti bateriju, što je vrlo ugodno iznenađenje. S druge strane, upravo zbog uštede baterije ekran je vrlo slabo vidljiv na dnevnom svjetlu, gotovo neupotrebljiv po sunčanom danu, no bez obzira na to vaši će se rezultati uredno zbrajati te prebacivati na mobilnu aplikaciju.

Inače, baterija je kapaciteta 130 mAh i na čekanju će raditi otprilike 20-ak dana. Inače se puni oko 2 sata. Sve u svemu, vrlo smo zadovoljni ponašanjem i izdržljivošću baterije.

Zaključak

Sitna ali dinamitna, to je naša nova No.1 F4 pametna narukvica, u nastavku možete vidjeti još nekoliko dodatnih video priloga koji će vam pokazati još neke detalje te kako radi i nakon što je neko vrijeme provela u zamrzivaču. Sviđa nam se činjenica kako je prilično moćna i ima brojne mogućnosti, a u kompaniji su to sve ponudili po vrlo privlačnoj cijeni.

Jednostavna je za korištenje i ima brojne mogućnosti koje su složene po određenim kategorijama i to je dobro. Voljeli bismo da je ekran vidljiviji po danu, ali s druge strane je ekstremno mali potrošač baterije koja je iznenađujuće dugotrajna i izdržljiva.

Mi smo našu No.1 F4 pametnu narukvicu nabavili preko , što i vama preporučujemo. Na njoj ćete pronaći i sve webshopove gdje je možete nabaviti. Mi smo je nabavili po 22,62$, što je toliko niska cijena za koju nismo platili niti PDV.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

No.1 F4 – osnovne karakteristike

• Brand i model: No.1 F4
• Boje narukvice: crvena, zelena, siva, plava
• Ekran: 0,96 inča OLED, kapacitivna tipka
• Bluetooth: da, 4.0; notifikacije telefonskih poziva i poruka, Facebook, Wtitter, WhatsApp,…
• Vodootpornost: da, IP68
• Baterija: 130 mAh
• GPS: da, preko smartfona
• Osnovne funkcije: brojanje koraka, praćenje sjedenja i kvaliteta sna, potrošnja kalorija
• Dodatne funkcije: praćenje sportova – trčanje, biciklizam, košarka, plivanje, badminton, planinarenje, nogomet i stolni tenis (detaljna statistika)
• Vrsta notifikacije: vibracija
• Senzori: tlak, temperatura, otkucaji srca, krvni tlak, kisik u krvi…
• Aplikacija: FunDO Pro
• Kompatibilnost: Android 4.4 / iOS 9.0 ili noviji
• Oblik: kvadratičan, blago zaobljen
• Materijal: kućište plastično, remen gumirano plastični
• Dimenzije 222 x 22 x 11,3 mm
• Težina 24g
• Sadržaj paketa: No.1 F4 pametna narukvica, kabel za punjenje, korisnički priručnik (engleski, kineski)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.