Njemačkoj prekipjelo jer Google loše provodi pravo građana da budu zaboravljeni

Fotografija članka: Njemačkoj prekipjelo jer Google loše provodi pravo građana da budu zaboravljeni

Prije nekoliko je godina Europska Unija donijela propis kojim garantira digitalnim građanima pravo na zaborav koje obvezuje Google da na zahtjev korisnika obriše zastarjele i nerelevantne poveznice iz rezultata pretraživanja vlastitog imena.

Oglas

Unatoč “brisanju” oko 760000 linkova s interneta, Njemačka i dalje nije zadovoljna postupcima Googlea. Google je obradio milijun i sedamsto tisuća , ali njihov sustav uklanjanja linkova omogućuje da se na jednostavan način lociraju obrisani unosi.

Svaki put kad Google zaprimi žalbu za uklanjanje, automatski proslijedi zahtjev popularnoj Lumen bazi podataka i zamijeni izvorni rezultat natpisom: “Kao reakcija na pravni zahtjev koji je uručen Googleu, uklonili smo rezultat pretraživanja. Više informacija možete pronaći na LumenDatabase.org.” Veza na izvornu stranicu se i dalje prikazuje u Lumen bazi podataka.

Njemačka je odlučila stati na kraj tome. Viši regionalni sud u Münchenu izdao je sudski nalog protiv internetske tražilice, tražeći da tvrtka prestane prosljeđivati obavijesti o uklanjanju Lumenu i prikazivati poveznicu na bazu sa uklonjenjim rezultatom. Iako Google ovo čini radi transparentnosti, sud smatra kako uklonjene rezultate pretraživanja ostavlja poprilično dostupnima. Iako Google odgovara na većinu zahtjeva podnesenim putem web obrasca, izvješća ukazuju kako se uklonjeni rezultate i dalje pojavljuju, ako se pretražuje putem globalne stranice Google.com.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.