Njemačka prihvatila zakon o autonomnim vozilima

Fotografija članka: Njemačka prihvatila zakon o autonomnim vozilima

Njemačka je otvorila put svojoj divovskoj automobilskoj industriji da razvija i ispituje automobile za autonomnu vožnju.

Oglas

Gornja kuća Bundestaga odobrila je zakon kojim se utvrđuju uvjeti pod kojima bi se autonomna odnosno samo-vozeća vozila mogla koristiti na njemačkim cestama. Prema zakonu, kojeg je prošle godine predložila kancelarka Angela Merkel, vozač mora biti za volanom u svakom trenutku i spreman za vraćanje kontrole, ako to autonomno vozilo zatraži.

Njemačka je dom nekih od najvećih svjetskih automobilskih tvrtki, uključujući Volkswagen, Daimler i BMW, koji se intenzivno bave tehnologijom koju je njemački ministar prometa Alexander Dobrindt vidio kao “najveću revoluciju mobilnosti od izuma automobila“. Novi propisi omogućuju im da na cesti testiraju vozila na kojima će vozačima biti dopušteno maknu ruke s kola upravljača i pogleda s ceste. Odnosno da mogu pregledavati web ili provjeriti e-poštu dok vozilo samostalno upravlja putem ili kočenjem.

Zakonski propisi zahtijevaju da crna kutija zapiše putovanje u tijeku i prijavi da li je u bilo kojem trenutku vožnje bilo ljudskog vozača ili autopilotnog sustava automobila. To će biti presudno za utvrđivanje krivnje u eventualnim nesrećama. Vozač će podnijeti odgovornost za nesreće koje se održavaju pod njegovim nadzorom, ali ako je odgovoran autopilot sustav odnosno neuspjeh sustava, proizvođač će biti odgovoran. Zakon će se revidirati za dvije godine u svjetlu tehnoloških dostignuća, pri čemu zaštitu podataka i korištenje podataka prikupljenih tijekom vožnje tek treba u potpunosti riješiti.

Tvrtke širom svijeta rade na prototipovima za vozila sa samostalnom vožnjom, ali se takvi automobili ne očekuju za masovno tržište prije 2020. godine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.