Nexus 7 2013 tablet – ljepši, tanji, lakši i bolji od prethodnika [TEST]

Fotografija članka: Nexus 7 2013 tablet – ljepši, tanji, lakši i bolji od prethodnika [TEST]

Iako se već nalazi u prodaji u Hrvatskoj, odlučili smo testirati novi Nexus 7 2013 tablet koji dolazi iz Googlea. Dojmovi su… zanimljivi.

Oglas

Kao i s originalnim Nexus 7 tabletom, i ovdje smo ga odlučili isprobati malo drugačije, u stvarnom svijetu. Podvrgli smo ga malo težem testiranju, pokretali smo istovremeno više aplikacija u “kvazi multitaskingu” (sve u jednom ekranu), igrali smo satima video igre, praznili mu i punili bateriju… radili smo s njim sve što nam je palo na pamet kako bi dobili što objektivniju sliku – koliko Nexus 7 2013 tablet zaista vrijedi u odnosu na uloženi novac, odnosno cijenu. U nastavku uživajte s nama u pregledavanju njegovih karakteristika, izgleda, benchmark testovima, snimanju i slikanju… i još puno toga.

Izlazak Nexus 7 2013 tablet uređaja najavljivan je mjesecima uz veliku medijsku pompu. Svatko bi pomislio kako na tržište dolazi novi Googleov tablet koji će u svom smjeru skrenuti pažnju javnosti i medija. To se svakako i dogodilo, u Googleu itekako znaju kako se to radi – malo nas pumpaju s novim inačicama Androida, malo s novim tabletom (ovih dana i Nexus 5 smartphoneom), te su tako pripremili teren za što je moguće bolju prodaju novog tableta.

Jesu li u tome uspjeli, konačni sud ćete ipak dati vi (ne)kupovinom ovog tableta. No, činjenica je slijedeća – prije godinu dana originalni Nexus 7 i nije imao pretjerano veliku konkurenciju, dok je ovogodišnji Nexus 7 2013 tablet imao brutalno jaku konkurenciju. Puno se toga promijenilo u godinu dana na tržištu tablet uređaja, a koje je trenutno možda i najdinamičnije.

Nas je zanimalo koliko je Nexus 7 2013 tablet dobar, stabilan, te je li dobro pogođen odnos onoga što plaćate i onoga što dobijete. Ipak živimo u Hrvatskoj, a ne u nekoj od zemalja Zapadne Europe gdje je standard puno veći. Na razvijenom Zapadu kupci nerijetko slijede vlastite želje neovisno o cijeni (jača kupovna moć), ne kupuju samo u skladu s financijskim mogućnostima, a što vam pogrešno sugerira većina hrvatskih portala i blogova. U Hrvatskoj se u velikoj većini slučajeva kupuje “na kune”, odnosno najčešće biramo uređaj ovisno o količini kuna u džepu. To je naša realnost.

Nexus 7 2013 tablet bi trebao biti tablet koji je u popularnoj “best buy” kategoriji, ili u prijevodu – daje najviše što možete dobiti za uloženi novac. Pri tome treba uzeti u obzir kako iza ovog tableta stoji Google sa svim svojim certifikatima i uvjerenjima dokazujući da se radi o kvalitetnom proizvodu. Vjerojatno postoje tablet uređaji koji daju i više za uloženi novac, pitanje je samo je li želite kupiti uređaj nekog “no name” proizvođača. I u Hrvatskoj ih ima pregršt, prošetajte po trgovačkim centrima, vidjet ćete velik broj modela za koje nikada niste niti čuli… jer nitko o njima ništa niti ne piše. No, i to se mijenja.

O ovome bi mogli raspravljati nadugačko i naširoko, vjerujemo kako svatko od vas ima svoje mišljenje i stajalište o toj temi, no vratimo se mi na našeg junaka, Nexus 7 2013 tablet. Kao što ste to već i navikli, prvo ćemo ga osmotriti kako izgleda, komentirati dizajn, te vidjeti kako stoji i s ulazima i izlazima, što sve možete spojiti na njega, onako iz prve ruke. A dalje… kamo nas mašta odnese…

Nexus 7 2013 tablet test

Slika snimljena Nexus 7 2013 tabletom (5 MP)

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Nexus 7 2013 tablet je po veličini ekrana isti kao i prvi model. Vizualno djeluje duže i uže, rubovi s bočne strane (duži rubovi) su tanji, dok su oni kraći rubovi (gore-dolje) veći. No, osjetno je tanji. Ono što nam se odmah svidjelo je da dobro leži u ruci (barem muškoj) zahvaljujući svojim novim dimenzijama, ali i zahvaljujući opet gumiranoj pozadinskoj plastici. Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako je onaj “dodir” i osjećaj gumirane plastike kod originalnog Nexusa 7 bio nešto bolji. Ipak, moramo priznati kako je i ovdje osjećaj dovoljno ugodan. Nismo sigurni kako bi to izgledalo u vruće ljetne dane, pogotovo ako vam se prekomjerno znoje dlanovi i ruke.

Generalno gledajući, Nexus 7 2013 tablet je jednostavnog dizajna, Google očito nije htio eksperimentirati ni s čim, tako da su se odlučili za kombinaciju crne i… crne boje :) S prednje strane se nalazi 7 inčni širokokutni IPS ekran, dakle iste je veličine kao i originalni Nexus 7 (iako u Googleu kažu kako je velik 7,02 inča), ali s osjetno boljom Full HD rezolucijom od 1920×1200 točaka, omjer 16:10 (originalni je Nexus imao 1280×720). Treba spomenuti i kako ima gustoću zapisa od 323 ppi (točaka po inču), što je definitivno među boljim ekranima. Isto tako, ekran je otporan na grebanje zahvaljujući Corning staklu.

Iznad ekrana, malo desno, nalazi se kamera od 1,2MP, ona je praktički ostala ista (barem po megapikselima). Za razliku od prvog modela, Nexus 7 2013 tablet ima i stražnju kameru od 5 megapiksela koja snima video u Ful HD rezoluciji (1080p). O kamerama ćemo detaljnije nešto kasnije, no odmah možemo reći kako snima i više nego solidan video (pogledajte video niže).

Sa stražnje strane Nexus 7 2013 tablet uređaja, po sredini, ponosno je ugraviran logo “nexus”, a u dnu logo Asusa u istom stilu, vrlo jednostavno i elegantno. Inače volimo jednostavne stvari, tako da nam se svidjela ova Nexusova jednostavnost.

Što se ulaza i izlaza tiče, te fizičkih tipki, one se sve nalaze po rubovima, i to:
– s gornje strane – ulaz za slušalice
– s donje strane – microUSB
– s desne strane – tipka za paljenje/gašenje tipka za pojačavanje i stišavanje tona, mikrofon
– s lijeve strane – nema ništa

Ono što nam se svidjelo su stereo zvučnici (na rubu gore i dolje) koji daju prilično solidan surround zvuk, a pojačani su Fraunhoferovom tehnologijom. Naime, radi se o firmi koja je prije nekoliko godina bila vrlo poznata i po konverterima za MP3 kodek (codec). Po tome su jedno vrijeme bili i najbolji, a to itekako dobro znamo jer smo ih učestalo koristili u radijskoj audio produkciji. Zvuk je definitivno jedan od jačih karakteristika ovog tableta.

Spomenimo kako je Nexus 7 2013 tablet težak 290 grama, te je dimenzija 114 x 200 x 8,65 milimetara. Baterija je od 3950 mAh, a što je dovoljno za devet sati rada.

Generalno gledajući, Nexus 7 2013 tablet vas možda neće očarati izgledom odnosno dizajnom, ali kao što smo već rekli sviđa nam s njegova jednostavnost i njegova blaga zaobljenost tako da nam djeluje s jedne strane oštro zbog tankoće a s druge prilično nježno zbog blagih rubova (koji su ipak “zašiljeni” na kraju). I to je dobro, uvijek dobitna formula. Prilično je robustan, pritiskali smo ga i “gnječili” sa svih strana, moramo reći kako je prilično čvrsto napravljen, a i sami spojevi na rubovima su vrlo dobro izolirani. Moglo bi i bolje, ali nećemo cjepidlačiti.

Usklađen rad hardvera, operativnog sustava i aplikacija

Prije samog opisa hardvera moramo se osvrnuti na odabir procesora. Naime, priča je slijedeća – dok je najavljivan izlazak Nexus 7 2013 tablet uređaja, tamo negdje početkom 2013. godine, svi su nagađali kako će imati Nvidijinu Tegra 4 procesorsku platformu, što je bilo logično za očekivati jer je originalni Nexus 7 imao Tegru 3. No, to se nije dogodilo.

Nekoliko tjedana prije službenog izlaska tableta priča o Tegra 4 platformi je počela padati u vodu, a nekako je na površinu isplivao Qualcommov Snapdragon S4 Pro s četiri jezgre i s radnim taktom na 1,5 GHz, što nam se u prvom trenu učinio čudan odabir (više s ekoristi za smartphone). Naime, S4 Pro je nešto stariji procesor i ugrađivan je u pregršt mobilnih uređaja (smartphonei, tableti), no na našem se testu pokazao kako je prilično dobar odabir.

U Googleu i Asusu su se dogovorili kako će u Nexus 7 2013 tablet ugraditi Snapdragon S4 Pro procesor, što se i dogodilo. Ako pitate naše stručno mišljenje, mislimo da su dobro odlučili i to iz nekoliko razloga – prvi je manja nabavna cijena (a samim tim je i niža cijena tableta), drugi je što je vrlo blagonaklon prema potrošnji baterije, i treći je što se vrlo malo zagrijava.

Za razliku od S4 Pro, Tegra 4 je jača platforma, no taj se nedostatak ovdje gotovo ne osjeti. Isto tako, imali smo prilike testirati tablet uređaje s Tegra 4 platformom (kao što je ) i radi odlično, ali ima jednu veliku manu – jako se zagrijava. No, radi zvjerski :)

Ne, nismo zaboravili spomenuti Adreno 320 grafiku na 400 GHz, no o tome ćemo kada ga budemo “maltretirali” video igrama. Neće mu biti lako :) I da završimo ovu priču. Terga 4 je jača, to je potpuno jasno, ali i dalje stojimo kod toga da je S4 Pro jako dobar odabir za Nexus 7 2013 tablet. I točka.

Na tablet je instaliran novi Android 4.3 operativni sustav. Na žalost, nema nikakvih dodatnih aplikacija, što je i dobro i nije. S jedne je strane dobro jer sami možete odabrati aplikacije koje želite (imate direktan pristup na Google Play), a s druge strane nije dobro jer neki proizvođači znaju (pred)instalirati vrlo korisne aplikacije. Primjerice, na ovom tabletu nismo našli niti jedan File Manager, pa smo morali skinuti s Google Playa. Ovo je također nešto što vam se može, a ne mora svidjeti. Mi volimo aplikacijama i “gole” i “obučene” tablete – obje varijante ima i svoje prednosti i nedostatke. Svidjela nam se mogućnost grupiranja aplikacija (vidi sliku).

Sam rad u Android 4.3 OS-u je prilično ugodan. Kako mnogi vole reći – ekrani glatko lete slijeva na desno, gore/dolje, kako god. Čak smo pokušali opteretiti tablet aktiviranjem više aplikacija odjednom, te s nekoliko video igara koje su radile u pozadini, i dalje je Nexus 7 2013 tablet radio glatko. Tijekom cijelog testa trznuo nam je samo 2-3 puta, što možemo zanemariti. Tablet glatko radi i zbog 2 GB RAM memorije koja na sebe preuzima dio posla. Isto tako, model koji smo dobili na test ima 32 GB prostora za pohranu podataka, što je i više nego dovoljno za ugodan rad. Prosječan korisnik neće trebati dokupljivati memoriju, a kako vam baš dodatno treba, spojite neku vanjsku memoriju/disk na microUSB. Za normalnog korisnika ovo je i više nego dosta.

Ono što također možemo spomenuti je standardna podrška za WiFi, Bluetooth 4.0, te već standardni NFC (Near Field Communication).

Multimedija

Dakle, zanima nas zvuk, filmovi i kamera (snimanje videa i fotografija). Već smo ranije spomenuli kako je zvuk natprosječno dobar. U video prilogu smo testirali sve ove multimedijske karakteristike i vidjet ćete, odnosno čuti kako sve radi vrlo korektno. Dakle, glazba koja “izvire” iz ovog tableta je prilično čista, možda ne toliko jaka, ali je stereo i vrlo jasna. Naravno, za bolji zvuk “ubodite” slušalice… ili ih spojite preko Bluetotha ili NFC-a.

Što se tiče video filmova, i to radi prilično glatko, na našem testnom videu niže vidjet ćete kako smo gledali i film, premotavali odnosno skakali na pojedine scene i to je radilo brzo. Čitali smo i stripove, jer čujemo kako se tableti sve više koriste i za čitanje stripova… i knjiga :)

Što se tiče snimanja fotografija, pogledajte i sami. Snimljene su u 5 MP i čini nam se kako su vrlo čiste. Uzmite u obzir kako su objekti koje vidite bili u pokretu (što možete vidjeti i na video prilogu niže). Prilično smo zadovoljni sa slikama, ali i snimljenim videom koji ćete kasnije pogledati (niže).

Svidjela nam se i mogućnost Photo Sphere snimanja. Drugim riječima, možete snimiti fotografiju u 360 stupnjeva (oko sebe), a snimate tako da postavljate uređaj ciljajući u zadane “točke” (vidi sliku). Postupak ponavljate dok ne napravite punih 360 stupnjeva – rezultat je kružna “sferalna fotografija”.

Sve vaše foto i video uratke možete dijeliti i na Google+, odnosno možete im dodijeliti geo-lokacijsku oznaku. Photo Sphere fotografije možete dodati i na Google Maps. Vrlo zgodno :)

Benchmark testovi

Iako nismo neki ljubitelji benchmark testova, jer smo zaključili kako u praksi i nemaju neku presudnu funkciju. No, kako bi zadovoljili sve vas koji volite vidjeti različite (što veće!) brojke, podvrgli smo Nexus 7 2013 tablet i mučenju s dva testa – standardni Antutu i točniji Geekbench 3.

Na Antutu benchmark testu, verzija v4.0.3 osvojio je 15.182 boda, što ga stavlja iznad Samsunga Galaxy S2, a ispod HTC One X. Ocjena nas i nije nešto oduševila, ali sjetite se što smo ranije rekli – radi na Snapdragon S4 Pro procesoru nešto starije generacije.

Na točnijem Geekbench 3 testu u više prolaza Nexus 7 2013 tablet osvaja prosječnu ocjenu od 583 boda (single-core), odnosno 1841 bod (multi-core). Po ovom Geekbench 3 testu u brojkama djeluje nešto bolje, no nas najviše zanima kako se ponaša u svakodnevnom okruženju. A to nam ove brojke ne mogu pokazati.

Ipak, i po ovim brojkama možemo zaključiti kako Nexus 7 2013 tablet nije među najbržima, ali je njegov rad vrlo stabilan i ujednačen. Ipak, ono pravo ćete pročitati u slijedećih nekoliko redaka – na redu je test s video igrama!

Video igre

Jasno, i ovoga smo puta napravili korak više od konkurencije, i u pomoć smo pozvali provjerene gamerske stručnjake s nagrađivanog Gamebox portala (www.gamebox.com.hr). Ekipa je 48 sati isprobavala novi Nexus 7 2013 tablet, dali smo im dvostruko više vremena nego inače. Naime, zanimalo nas je koliko dobro reagira Qualcommov Snapdragon S4 Pro procesor s Mali 400 grafikom u “stvarnom svijetu”. Ekipa s Gameboxa ga je mučila “sve u šesnaest”, tako da nas je itekako zanimao opći gamerski dojam.

I dobili smo odgovor nakon 2 dana žestokog testiranja – Nexus 7 2013 tablet je izdržao sve video igre, a kažu kako se nije puno niti zagrijavao. Koliko su nam rekli, odabrali su nekoliko žešćih gamerskih naslova s njihove najnovije i jednostavno isprobali kako Nexus 7 2013 tablet na njih reagira.

Evo što su nam rekli nakon dvodnevnog igranja, zabavljanja, uživanja, što god…

Pyramid Run 2 – vrlo slična igra kao i Temple Run 2. I dalje bježite od nekih čudovišta, tablet držite u “portrait” orijentaciji, a igra je nešto kompleksnija za igranje. Naravno, sve je teklo glatko i bez problema.

Kavinsky –  makljaža u trećem licu koja podsjeća na slavne ’80-te, u vrijeme kada su arkade ovog tipa bile itekako popularne. Unatoč 3D grafici, igra i dalje radi besprijekorno.

Dead on Arrival 2 – pucačina koju pratite iz ptičje perspektive, 3D grafika. Svoje borilačko pucačke vještine isprobavate na zombijima. Cilj je naravno preživjeti, a pri tome srediti što je više moguće zombija. Malo smo se pribojavali kako će tablet reagirati, no igra radi glatko.

Real Racing 3 – grafički najzahtjevnija igra u testu (i na Android platformi), i naš svojevrstan benchmark za igre. Od igrača se očekuje brza vožnja i precizna prestizanja. I gle čuda – igra ponovo radi iznenađujuće glatko. Igrali smo u komadu 2 i pol sata, tablet se samo malo zagrijao, u granicama normale. Inače možete pronaći .

Kratko i jasno – Nexus 7 2013 tablet možete koristiti za gaming, igranje video igara.

No, moramo dodati još nešto što vjerojatno nećete pročitati u drugim testovima. Naime, ono što smo primijetili je kako Nexus 7 2013 tablet ima odličan žiroskop i akcelerometar. Oba se senzora koriste za izračun orijentacije, odnosno kuta nakrenutosti tableta. Igrajući RR3 primijetili smo kako su ovi senzori vrlo osjetljivi i precizni, što nam se itekako svidjelo. Primjerice, na ovom se Nexusu sa 7 inčnim ekranom može igrati vrlo ugodno i precizno kao i na većem 10 inčnom tabletu, komande su vrlo “mekane”. U kombinaciji s jako dobrim IPS ekranom Full HD rezolucije igranje na Nexus 7 2013 tablet uređaju je odlična zabava. Za gaming ga definitivno možemo preporučiti.

Još se jednom zahvaljujemo Gameboxovcima koji ovaj dio testa rade najbolje u Hrvatskoj. Predlažemo da ih za trud u testiranju (ili bolje rečeno – igranju) nagradite klikom na njihove .

Ukupni dojam

Već i sami možete zaključiti što ćemo vam reći. Nexus 7 2013 tablet se može pohvaliti s puno toga. Dovoljno je da pogledate našu listu “za” i “protiv” (niže) i sve će vam biti jasno.

Zanimljivo, baterija je slabija od originalnog modela (3950 mAh naspram 4.325 mAh) i po službenim specifikacijama traje sat manje, ali morate uzeti u obzir kako je u Nexus 7 2013 tablet ugrađen jači procesor, ekran ima osjetno veću rezoluciju, stereo zvučnici troše više i ima još štošta što prvi model nije imao. Kad se sve zbroji, ova je baterija u stvari bolja, a fizički je tanja i manja, te odlično drži i pod jačim opterećenjem (video igre). U normalnom radu s uključenom WiFi vezom će trajati u otprilike dva dana.

Ukupno gledajući, Nexus 7 2013 tablet nam se svidio – jako dobar ekran, nadprosječno dobar zvuk, stabilan i usklađen rad . Zavirili smo u hrvatske dućane i ovaj model s 32 GB pronašli po cijenama od 2.139 kune do 2.499 kuna (na današnji dan). Što reći o cijeni… hmmm… mislimo da je prilično korektna. Uzmite u obzir i količinu “imidža” koji ćete dobiti s ovim tabletom, Google je ipak Google :)

Kompletne hardverske i druge specifikacije potražite na .

Ako želite, možete ga i sami usporediti s originalnim Nexusom 7 kojeg smo također testirali i čija je trenutna cijena oko 1.299 kuna (manje/više), a naš test pročitajte .

+ Hvalimo
+ jako dobar IPS ekran Full HD rezolucije i otporan na grebanje
+ trajanje baterije (i pri opterećenju)
+ stereo zvučnici s prilično solidnim zvukom
+ ekran se lako čisti
+ ne pregrijava se prilikom igranja video igara
+ 32 GB za pohranu podataka – i više nego dovoljno!
+ Photo Sphere snimanje fotografija u 360 stupnjeva

– Zamjeramo
– opet nedostaju neki standardni ulazi/izlazi
– dolazi sa sirovim OS-om, nema nikakvih aplikacija
– stražnja kamera od 5 MP, mogli su staviti osmicu :)
– ništa posebno

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.