Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija Android 4.4. KitKat sustava

Fotografija članka: Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija Android 4.4. KitKat sustava

LG Electronics je u studenom objavio petu generaciju Nexus smartfona proizvedenog pod strogim nadzorom Googlea. Nexus 5 dolazi u dvije boje ( crna i bijela ) i s dva kapaciteta memorije: 16 GB i 32 GB . Iako Nexus 5 u Hrvatskoj nije dostupan preko Google Play trgovine  uspjeli smo  nabaviti model  da vidimo što nam je ove godine pripremio poznati tim i koliko je bio učinkovit njihov rad.  

Oglas

Inspekcija dizajna

 

U estetskom smislu Nexus 5 by LG  će  nekima  djelovati previše obično ili dosadno.  Nama je nenametljivo elegantan svojim suptilno zakrivljenim rubovima i  suženim kutevima  za savršeno smještanje u dlan ruke. Tijelo je napravljeno od iste mat crne plastike kao ( 2013 izdanje).  Po nama  je to korak unazad budući da    je bio od kaljenog stakla,  rijetko korištenog materijala za izradu smartfona.   No, dobro. Pustimo prošlost.

Na prednjem panelu nema fizičkih tipki ( koriste se virtualne na zaslonu koje dolaze i odlaze po potrebi ) ili  zaštitnog znaka proizvođača.  Sve  je zrcalno sjajna površina.   Za  nošenje nije potrebno da kupujete  novu odjeću s velikim džepovima.  Nexus 5 će lako skliznuti u svaki džep iako dužina 137.84 mm i širina 69.17 mm će vas podsjetiti da je tu.  Manipulacija po zaslonu jednom rukom nebi smjela biti problem za većinu korisnika iako sve ovisi o veličini  šake, dlana i prstiju.  Od ostalih dimenzija treba spomenuti  debljinu od  samo 8.59 mm  i masu od 130 grama. Okvir oka zaslona je prilično tanak ali ne tako impresivno kao na modelu.

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava

Na vrhu panela u središtu je   zvučnik.  Posebno je dizajniran u obliku kruga s relativno malim rasponom rupica. Nije li vam u ravnini s uhom moguća je slabija čujnost sugovornika.  Općenito govoreći kvaliteta poziva  je prilično dobra. Dovoljno glasno i razgovjetno  možete  ćuti osobu na drugoj strani u većini okruženja.  Na lijevo od zvučnika je 1.3 MP prednja kamera, a desno je senzor udaljenosti (regira do 5 cm)  i svjetla.  U dnu panela nalazi se LED obavijesno svjetlo. Fizičke tipke su raspoređene točno isto kao i na Izrađene su od keramike. Danas  je to rijetkost kod smartfona. Odaje ih kvaliteta na pritisak i dodir.

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava 01

Tipka za glasnoću je na lijevom boku dok na desnom imamo tipku za uključivanje uređaja u rad i utor za Mikro SIM karticu.

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava 02

Ne može se izravno umetnuti bez vađenja okvira ( ležišta) kao što je to slučaj kod HTC modela i iPhonea. Stavili smo MicroSIM karticu i radila je super  na 4G LTE mreži, naravno tamo gdje je bila pokrivenost signalom :)

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava 03

Na vrhu tijela može se vidjeti 3.5 mm priključak za slušalice i mikrofon.

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava

Na donjoj strani su  zvučnik (44100 HZ sample rate) i microUSB port (okrenut za 180 stupnjeva u odnosu na rješenje kod ).   Zvučnika je  postavljen kao kod   Sviđa nam se  položaj jer  dopušta slušati glazbu bez prigušenja zvuka ali na drugoj strani lako blokira  zvuk tijekom  igranja u vodoravnom modu. Kada smo već kod zvuka, Nexus 5 ima općenito dobar i uravnotežen klasični 16-bitni stereo zvuk.

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava A

Stražnju stranu odlikuje soft touch gumirani premaz. Nažalost prikuplja dodire prstiju,  mrvice i prašinu  :cry:

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava 04

Desno pri vrhu je prilično velik objektiv fotoaparata. Izbočen je milimetar ili dva iznad kućišta i zaštićen prstenom tako da staklo objektiva direktno ne dodiruje površinu na kojoj se smartfon nalazi.

Nexus 5 by LG test smartfona i recenzija KitKat Android 4.4.2 sustava 05

Zasloni Nexus  serije smartfona rastu u skladu s trendovima. Prvi Nexus je imao samo 3.7 inča duljinu dijagonale dok najnoviji Nexus 5  doseže skoro 5 inča. Da budemo precizniji njegove mjere su 6.2 x 11 cm i duljina dijagonale mjeri 12.63 cm (4,95 inča).  Vrijeme osvježavanja zaslona iznosi 60 Hz. Rezolucija  je 1920 x 1080 piksela što daje gustoću od 445 ppi.  IPS panel je zaštićen Gorilla Glass tehnologijom treće generacije još jačom i otpornijom od prethodne verzije.

Kutovi gledanja ne mogu se  mjeriti s najboljim ekranima na tržištu.  Ima malo sumaglice pri pogledu iz većih kuteva.  Zaslon je inače kritiziran od recenzenata da izgleda isprano. Mi bi se složili s njima samo u dijelu koji se odnosi na kontrast. Inače prikaz je čist i jasan, boje su dosta blizu stvarnima. Zahvaljujući maksimalnoj svjetlini zaslona od 476 cd / m² može se čitati i na jakom suncu. Palac gore.

Ispod poklopca – specifikacije

Google i LG su odlučili u Nexus 5 ugraditi Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 procesor. Isti koriste LG G2 i Xperia Z1.  Snapdragon 800 sastoji se od četiri Krait jezgre s maksimalnom brzinom 2. 3 GHz. Za grafiku brine Adreno 330 GPU  na 450.   Procesore  podržava  2 GB RAM-a. Kapacitet interne memorije testnog modela  je najmanji –  16 GB. Otprilike 12.55 GB prostora je dostupno za  korisnika.  Budući da Nexus 5 ne podržava memorijske kartice zanimalo nas je kako stvari stoje s OTG proširenjem. Izravno spajanje USB flash disk nije bilo prepoznato. Zato smo s Google Play marketa kupili i instalirali aplikaciju koja je riješila problem.

Untitled2

U osnovi mogli smo otvoriti sve fotografije, video, glazbu, Office datoteke i tako dalje.

Proveli smo nekoliko sintetičkih mjerila i iako rezultati nisu veliki ali naše korisničko iskustvo je.    Eto,  još jednom smo se uvjerili da sintetička mjerila nisu odraz stvarnih mogućnosti.

Fluidnost rada sustava je element koji će znati cijeniti svi budući  vlasnici ovog smartfona uz multitasking koji radi fantastično.  Dijelom se to može zahvaliti upravo brzim hardverskim komponentama ali i nedostatku bloatwarea i teškog korisničkog sučelja koje na primjer ima Samsung.   Što god da smo pokrenuli u uređaju odradile su odlično  navedena specifikacije.    Posebno nam se svidjelo da nema  zagrijavanja na stražnjoj strani oko kamere ili oko središta kod intenzivnog rada uređaja poput  igranja igara kao što je to slučaj kod konkurentskih modela.  Naravno da smo ih za potrebe detektiranja efikasnosti sklopovlja odigrali nekoliko: ,  , ,  Zadovoljni smo iskustvom igranja.  Još jedan palac gore.  Što se tiče povezivosti, Nexus 5 je  kompatibilan  s najnovijom WiFi 802.11ac dual band tehnologijom iako specifikacija još nije ratificirana kao standard. Tu je Bluetooth 4.0 standard za uštedu energije, NFC (Google Novčanik i Android Beam), SlimPort, DLNA.  Isprobali smo Bluetooth opciju i povezivanje raznih slušalica, zvučnika i hands free uređaja u automobilu nije pokazalo nikakve poteškoće.

Test baterije 

Iako je Google optimizirao Android 4.4 KitKat za bolju autonomiju baterije i Qualcomm svoj Snapdragon procesor, Nexus 5 by LG je ostavio u početku osjećaj nedosljednosti. Bateriju kapaciteta 2.300 mAh smo ponekad morali puniti svakih 8 sati uz malo korištenja a ponekad nam je kapacitet baterije bio dostatan za jedan dan od jutra do povratka s posla pri intenzivnijem korištenju. Malo neobičnoa li to je tako.

Testovi su nam pokazali da ekran troši puno energije. Jedan od testova koji smo proveli je sljedeći: Svjetlina zaslona postavljena na maksimum/ uključen izvan mrežni načina rada, aktivna samo Wi-Fi mreža i pokrenut kontinuirani auto-play Internet videa. Do potpunog isključenja uređaja je proteklo 4 sata 54 minute. Zaslon je „pojeo 79% energije a medijski poslužitelj 21 %.  Ovdje bi   napomenuli da postotak preostalog kapaciteta baterije se ne nudi kao opcija na traci stanja već se može prikazati samo u traci obavijesti.

Android 4.4.2 operativni sustav 

Svjesni smo činjenice da većinu potrošača Nexus 5 smartfon privlači prvenstveno zbog nadogradnje operativnog sustava koja im nikada neće kasniti pojavi li se nova inačica.  Android operativni sustav koji dolazi s modelom je KitKat brojčane oznake 4.4.2. Iako verzija sugerira da se radi o malim izmjenama ali  Google je ipak napravio dovoljno značajne promijene ispod haube  i vizualne. Osnovni elementi dizajna su uglavnom ostali isti iako su neke aplikacije sustava dobile makeover.  Na početnom zaslonu je malo drugačiji sat s tanjim brojevima i nudi se samo jedan prečac na fotoaparat.  Zaključani zaslon uključuje pregled aplikacija kao što su Gmail ili SMS ili kalendar kroz widgete.  Moguće im je pristupiti kroz zaključani smartfone.

Nexus 5 poput ostalih android modela pruža odabir različitih vrsta sigurnosnih postavki vezanih uz otključavanje zaslona.  Ovdje nema promjena.   Nova inačica je donijela  samo tri aktivna početna zaslona. Jedan od njih je rezerviran za   Pristup je sličan  kao za  HTC BlinkFeed koncentrator vijesti uz  prilagodu  sadržaja koji želimo vidjeti. Za dodavanje početnih zaslona  postoji smao jedan način. Potrebno je odabrati neki  widget i povuči ga izvan okvira zadnjeg početnog zaslona. Prilično intuitivno. U novoj Android 4.4. inačici, Google Now bolje reagira  na glasovne naredbe  posebice na  američki engleski jezik.  Pokušate li koristiti britanski engleski jezik rezultati neće bit toliko zadovoljavajući.

Izbornik postavki je prenesen iz ranijih verzija Androida.  Najveća promjena su veće ikone. Obavijesti su također područje gdje je gotovo sve identično starijoj verziji.   Obavijesnu traku je moguće povući prema dnu na bilo kojem zaslonu.  Mala ikona u gornjem desnom uglu obavijesti otvara niz alata za osnovne postavke uređaja poput regulacije svjetline, uključivanje Wi-Fi modula ili  zrakoplovnog moda, Bluetooth, GPS postavke itd.  Četiri ikone na dnu zaslona  i tipka izbornika su  sada transparentne.  Sviđa nam se.  Ikone mogu biti organizirane kako god želite i odabrana  bilo koja aplikacija za prikaz.

Imenik, pozivi, Hangouts, SMS

Android 4.4 dodao je pametnu značajku biranja i automatski predlaže osobe za pozivanje.  Možemo reći,  Caller ID funkcija poziva sada je prioritetna. Omogućava prikaz pozivatelja čak i ako broj subjekta nije pohranjen u popisu kontakata. Sličice profila u kontaktima preseljene su s desne na lijevu stranu. Dodirom na fotografiju kontakta iskače pop-up izbornik koji daje tipke za poziv, SMS, e-mail. Ako kontakt ima više telefonskih podataka možete odabrati jedan kao zadani primarni broj.

Untitled6

Zapisi poziva su malo drugačije uređeni.  Pri vrhu zaslona otkrivaju se pojedinosti o pozivatelju što uključuje ime, broj, mjesto, adresu itd.  Za uvid u povijest poziva morate pritisnuti tipke koja se nalaze na dnu ekrana. Ispod evidencije poziva su nam vidljivi kontakti – favoriti ako  su  određeni.  Tijekom vremena osobe koje vas  ućestalije kontaktira  će uvijek biti prva opcija kad otvorite telefonsko sućelje.  Pozive je moguće poslati na spikerfon ili Bluetooth slušalice, postaviti automatske odgovore ili ih proslijediti.  Pri pretraživanju telefonskog imenika moguće je koristiti Voice Search.  Google je u cilju poticanja korištenja svog  IM  spojio SMS funkciju i Hangouts značajke ali još uvijek mogu biti prikazan zasebno.  Ono što nam se ne sviđa je da kada počnete upisivati nečije ime za sastavljanje SMS-a dobivate uz prikazane kontakte u smartfonu  i cijelu Google + ekipu  koja dijeli isto ime.

Da dodamo još kratki osvrt na ostale dostupne aplikacije :  Gmail nema promijene. YouTube je duboko isprepletena s operativnim sustavom i nudi sve vrste mogućnosti reprodukcije.  KitKat 4.4. također ima podršku za Facebook, Google+, i Twitter račune ali aplikacije morate preuzeti putem Google Play trgovine.   Uključene  su već standardne aplikacije poput kalendara, budilice, alarma i  News & Weather aplikacija.  Google Maps je aplikacija koju Google često ažurira. Njena prednost je da nudi sve alate potrebne za navigaciju u jednoj aplikaciji za razliku od Nokije koja ima nekoliko aplikacija u ponudi.  Isprobali smo malo navigaciju i čini nam se da ima bolju točnost.

Bežični ispis je nova mogućnost koja dolazi uz Android 4.4. sustav ali je vezana uz ispis samo na HP pisače. Posjedujete li jedan od HP-ovih pisača možete putem Wi-Fi veze ispisati datoteke pohranjene u smartfonu. Quickoffice kao uredski softver  kupljen od strane Googlea   ove godine je opet dio paketa apliakcija.  Pruža vrlo osnovne funkcije za uređivanje Word, Excel i PowerPoint datoteka, ali ih zato sinkronizira s Google Drive prostorom. Kao što sami znate, Google Drive je odličan alat za suradnju i razmjenu dokumenata s drugima.

Google Keep je simpa aplikacija za spremanje bilješki ili nekih informacija. Nudi skoro iste funkcionalnosti kao OneNote ili Evernote, ali ipak u nešto manjem obimu.

Chrome je zadani preglednik. Toliko puta smo već opisali njegove mogućnosti tako da nije potrebno da ulazimo u detalje.  Možda samo da spomenemo kako je  učitavanje stranica  uglavnom brzo i efikasno se renderiraju.

Tipkovnica je malo revidirana i ima gestu za dodavanje razmaka bez podizanja palca.   Veća promijena  je   novi pristup emotikonima koji se sada mogu umetati u Google+, Google Hangouts, e-mailove ili SMS poruke.

Multimedija 

Kamera
Nexus 5 ima 8 MP senzor koja koristi optičku stabilizaciju slike ( OIS) Nakon nadogradnje na Android 4.4.2, kamera prestaje biti kamen spoticanja. Aplikacija radi brže nego prije iako prema našem mišljenu stock Android softver nije nam intuitivan i djeluje nespretno. Osnovni alati za snimanje omogućuju odabir točke fokusa i pritisak okidača.

3

Postavke i fine kontrole su nespretne za aktiviranje pomoću polukruga koji se pojavljuju u tražilu. Kamera ima četiri osnovna načina snimanja: normalno, video, panorame (3843 x 2080 točaka- oko 7,99 MP) i fotosfera stvaranje slika od 360 stupnjeva ( vrijeme sinteza je relativno dugo, oko 5-8 sekundi).  U HDR + načinu snimanja pojavljuje se pokazatelj napretka. Sviša nam se  da  imamo  uvid koliko je vremena potrebno za obradu kadra. Po defoultu Nexus 5 snima fotografije u 4:3 omjeru ali ih prikazuje u 16:9 omjeru.   Ne  postoji s korisničke strane odabir  omjera za snimanje fotografija.  Kvaliteta snimljenih fotografija je otprilike jednaka kao što ih iPhone 5  jer senzori su im iste fizičke veličine ali noćne scene su dosta slabije.   Fokusu u uvjetima slabog osvjetljenja treba prilično vremena da odradi svoj posao. Mi smo snimili nekoliko fotografija za lijepog i sunčanog dana prilikom našeg posjeta Veroni i zadovoljni smo jer nečemo od njih izrađivati postere, plakate niti modni book.

Nexus 5 podržava snimanje videa u 1080P/30fp.  Naš testni primjerak je  imao problema s stabilizacijom. Inače, video izgleda dobro.

Foto galerija ostala je ista kao i u Jelly Bean inačicama sustava. Moguće je lokalno uređivanje fotografija i online na Google +,  iz  dijeljenje fotografije s drugima na društvenim mrežama, e- poštom ili pohranjivanje na Google Drive oblak prostoru. Po uzoru na HTC postoji opcija za izradu animiranog GIFa od vaših fotografija ili kreiranje malog filmića kombinacijom foto i video materijala za dijeljenje na Google+ društvenoj mreži.

————————————————————————————-

Rezime:

Nexus 5 je izvrstan smartfone za korištenje. Nema nepotrebnih aplikacija i teškog korisničkog sučelja niti  gesti koje nikada nećete koristiti  a najnovije igre prolaze bez problema. Mora se priznati da Google je sada  lijepo dotjerao svoju KitKat 4.4. inačicu iako ima prostora poboljšanjima posebice na polju multimedije.  U recenziji smo zaboravili spomenuti da Nexus 5 by LG podržava bežično punjenje što je još jedna lijepa solidna mogućnost. Dodamo li cijeloj priči omjer kvalitete i cijene u odnosu na konkurenciju  niti minute ne bi uopće razmišljali da postanemo vlasnici Nexus 5 by LG smartfona bilo da smo fanovi android sustava ili njegovi entuzijasti ili obični korisnici. Dostupan je za kupnju u Hrvatskoj putem po cijeni od 3 799, 00 kuna,

Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver –  

– Multimedija – 

– Ukupni dojam –  

Konačna ocjena: 8.8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.