NetOP School – novo doba školstva

Fotografija članka: NetOP School – novo doba školstva

NetOP School

INSTALACIJA
Za jedan kompleksan program, kao što je ovaj, instalacija teče glatko. Upiti na koje nailazimo neophodni su za ispravan rad programa. Postoje dvije vrste instalacija, odnosno, dva dijela programa koje trebamo instalirati: instalacija za program koji se učitava na računalo nastavnika, i instalacija modula kojega je potrebno instalirati na sva računala na kojima želimo poučavati.

O PROGRAMU
Nakon instalacije na nastavničkom računalu imamo instaliran program (slika 1).

NetOP School
Slika 1

Na raspolaganju nam je mnoštvo korisnih opcija: od pregleda svih računala određene grupe, audio, video, te drugih kontrola računala za kojima rade korisnici. Od širokog spektra mogućnosti treba istaći mogućnost online demonstracije koja se s nastavničkog računala prenosi na sva korisnička računala koja želimo, te mogućnost daljinske kontrole računala. Daljinska kontrola korisničkog računala može biti djelomična ili potpuna. U djelomičnoj kontroli se može ostaviti korisniku mogućnost da koristi miša i/ili tipkovnicu, dok ih je moguće i blokirati. Dobro je istaći i mogućnost blokiranja određenih programa na korisničkim računalima (slika 2), kao i blokiranje upotrebe interneta (slika 3) ili određenih Internet adresa. Posebno bi ovo posljednje moglo obradovati mnoge nastavnike u našim školama. Blokiranje programa ili Internet adresa je trenutno. Dovoljno ih je definirati kao profile, te ih trenutno dozvoliti ili zabraniti (slike 4 i 5).

NetOP School
Slika 2

NetOP School
Slika 3

NetOP School
Slika 4

NetOP School
Slika 5

Program može biti zanimljiv i administratorima koji nerijetko muku muče s administriranjem na daljinu. Program podržava opciju WOL (wake on line), te može upaliti (i ugasiti) računala kroz računalnu mrežu (slika 6).

NetOP School
Slika 6

Jedna od važnijih mogućnosti programa NetOP School je rad na korisničkom računalu kroz terminalni prozor, koji može i ne mora biti vidljiv, kao i snimanje aktivnosti na klijentskim mogućnostima. Također nam je na raspolaganju set alata za bojanje i naglašavanje određenih aktivnosti na nastavničkom računalu. Ovaj set možemo koristiti prilikom demonstracija određenih radnji. Na raspolaganju nam je i chat modul programa za razgovor među korisnicima, ali i za komunikaciju nastavnika i korisnika.

ZAKLJUčAK
NetOP School je jedan od najboljih programa za udaljeno učenje, te poučavanje pomoću računala. Prednosti su ogromne u usporedbi s dosadašnjim klasičnim načinom poučavanja u računalnom okružju. Korištenje programa je iznimno jasno i jednostavno, te ga bezrezervno preporučam svima koji misle da im je potreban. Jedina zamjerka mu je relativno visoka cijena za naše prilike.

Recenzirao: Vjeran Kokor
Slični programi: RealVNC, Altiris Vision, LanSchool
Više o programu na:

O autoru
Vjeran Kokor rođen je u Osijeku, 29. ožujka 1972. godine, gdje je završio Centar za usmjereno obrazovanje Braća Ribar, smjer matematika-informatika. Na Pedagoškom fakultetu u Osijeku završio je fakultet za zvanje profesora matematike i informatike. Danas radi u Poljoprivredno šumarskoj školi Vinkovci, gdje predaje informatiku. Nekoliko godina redovito drži predavanja na teme kao što su "Upotreba računala u ranoj dobi djece" ili "Računala i okoliš".

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.