Ne može se gospodariti, ako se ne mjere materija, energija, informacija

Racunalo.com foto

Mesarović
No, jedan veliki matematičar Mesarović mislim da je jedan od sudionika “Rimskog kluba” rekao je: “Ako ljudski rod želi i dalje živjeti, moramo u sebi razvijati osjećaj povezanosti s pokoljenjima što dolaze te biti spremni na svoj račun i budućim naraštajima prepustiti dio dobara ove zemlje. Ako svaki naraštaj sve ono što je moguće postići hoće samo za sebe, onda će biti kraj čovjeka. ” Potrebno nam je, dakle, ići u školu pustinjaka, isposnika; koji su se zadovoljili onim najmanjim i najneophodnijim za život. To je jedini način da iziđemo iz suvremene krize”
čini mi se da nam i ovaj sveti pustinjak, prostorno i vremenski tako dalek, ima nešto veoma suvremeno reći, nama potrošačkom društvu što se razbacuje zemaljskim dobrima.


Rimski klub
Očito je, da nas samo “informacija”
može izvući iz ovog gliba, jer su “materija”(masa) i “energija” postale našom potrošnjom sve oskudnije na našoj  planeti. “Rimski klub” je prije 40 godina ustvrdio kako će nas smeće zakopati.
Inače, postoje jednadžbe u kojima se vide međusobne pretvorbe ovih “suspstanci” u nekom zatvorenom sustavu.


Einstein
Poznata je ona Einstein-ova jednadžba: E=mc2. Ovom jednadžbom je materija povezana s energijom, dok se energija povezuje s informacijom preko drugog stavka termodinamike, a materija je povezana s informacijom preko Brememann-limita. Više o tome može se pronaći u


Web Dictionary of Cybernetics and Systems: 
 
Kumerički
Te pretvorbe “supstanci” se (grubo gledano) mogu vidjeti u svakodnevnom našem životu. Ja sam mnogo u protekli 30 godina pisao (informacija)i radio proizvode za štednju energije kroz toplinsku zaštitu zgrade. Time se postiže  smanjenje potrošnje energentata (materija) ali i smanjene onečišćenja okoliša s ugljičnim dioksidom koji se može smatrati smećem(materija).
Dakle, neki učenik iz vaše škole dobit će zadatak da svojim programima -algoritmima navede stanovnike svoje zgrade,ulice, grada itd da manje troše a opet da ne “umru od gladi”.


Komunalac
Moja prepirka s predstvnikom “Komunalca” glede sakupljanja smeća u mojem
selu: Pitam ja tog predstavnika: “Gospodine zašto nam naplaćujete paušalno sakupljenje smeća prema površini stambenog prostora, a ne po masi predanog smeća”. “Gospon to nam je najednostavnije” slijedi odgovor. “Ali u svijetu to već postoji” ja nastavljam. “Gospon ali mi smo na Balkanu” dobijem hladnokrvni odgovor.


Kartelo
Ivice, ja  vidim za vaše maturante pragmatičan zadatak: -vaganje smeća, pretraživanje informacija o tome preko Interneta, izrada baze podataka,način obračuna troškova itd itd.
Slično je s potrošnjom vode i potrošnjom topline u našem društvu.
Ne može se gospodariti, ako se ne mjere materija,energija,informacija.
To je nešto što treba usaditi učenicima već u prvoj godini srednje škole,ako ne i ranije.
 
Srdačan pozdrav,


Josip Kumerički
Savjetnik za razvoj
 
“Samoborka d.d.”
Zagrebačka 32a
HR-10430, Samobor
tel: +385 1 3322 812

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.