Osvrt na NBA utakmicu u VR-u

Fotografija članka: Osvrt na NBA utakmicu u VR-u

Sinoć sam pogledao NBA utakmicu putem svoga Gear VR-a. Zadovoljan sam i impresioniran, ali tehničke poteškoće predstavljaju veliki problem.

Oglas

sinoć je odigrana NBA utakmica koja se prenosila u VR-u. Riječ je o suradnji NextVR-a i NBA koji su se dogovorili da će barem jednu utakmicu tjedno prenositi. NBA je svima koji su željeli omogućio tjedan dana besplatnog NBA League Pass-a, koji inače košta preko 200$ godišnje, kako bi pogledali ovu utakmicu u VR-u. Uz utakmicu u VR-u u tome tjednu možete pogledati i sve ostale NBA utakmice, te ostale zanimljivosti vezane za NBA i njegove timove. Sama aplikacija se može skinuti i na tablete i pametne telefone, pa možete bez problema pratiti NBA svijet taj tjedan, a ako vam se svidi, samo produžite pretplatu.

No, najvažnija je bila ta utakmica u Virtualnoj stvarnosti. I zaista je bila impresivna. NBA sve uvijek radi na vrlo visokoj razini, pa ni ovo nije prepustio slučaju. Do sada su se većinom utakmice ( nogomet ) prenosile iz nekoliko kutova gledanja i nije bilo komentatora niti popratnog sadržaja, ponekada bi samo u zraku iznad stadiona u letećem oblaku bila prikazana minuta i rezultat. NBA je tome stao na kraj i ovo je po meni bio najbolje produkcijski popraćen sportski događaj u VR-u. Prije utakmice je bio prigodan program, tijekom utakmice ste uvijek mogli čuti komentatora koji nije pratio teren već je komentirao ono što vi vidite u VR-u, kao da gleda s vama. Da je samo pratio utakmicu, vi i on ne gledate istu sliku i ne vidite određene trenutke tj. nije jednak naglasak na određenom trenutku, tako da je NBA izborom svojih posebnih komentatora za VR učinio dobar potez. I u ovoj utakmici kada bi pogledali dolje vidjeli bi minutu, četvrtinu i rezultat, a ispred vas bi bila prekrasna slika. Kada bi pogledali iza sebe vidjeli bi još statistika i zanimljivosti tako da je cijeli događaj bio na vrlo visokoj razini.

Ja sam gledao i prije neke sportske događaje poput boksa ili nogometa u VR-u i tada je bilo poprilično impresivno, ali produkcija je obavila svoj posao i podigla ovo na višu razinu.
Sama utakmica je bila spektakularna. Ja sam se osjećao da sam u prvome redu i kao da sudjelujem u utakmici. Mogli ste primijetiti neke detalje na igračima, parketu, sucima. Velika je prednost u ovome prijenosu što možete čuti publiku, trenere i ostale zvukove koje u drugim prijenosima nije bilo. Vidjeli ste kako se akcija odvija ispred vas samih, a kada dođe pred koš, kut kamere se mijenja i vi vidite u potpunosti situaciju koja se događa. Utakmicu je snimalo osam različito postavljenih VR kamera, tako da je uhvaćena svaka sitnica. Postoji određena razlika u VR-u i stvarnosti, u VR-u fokus je na igračima i na onome što rade, i ja mislim da su kamere napravljene da neke trenutke učine spektakularnijim nego na TV-u, poput zakucavanja. Teško je riječima opisati ovaj osjećaj ako barem jednom niste pogledali neki sadržaj u VR-u. Ali zamislite se u ulozi trenera kako pratite utakmicu i to je popraćeno statistikama i komentatorima. Zaista sam dojam je drugačiji od TV prijenosa i trebate ga iskusiti da bi znali o čemu govorim, ali je impresivno.

Sada dolazim do dijela kada pričam o nimalo impresivnim stvarima. Riječ je o samoj tehničkoj izvedbi. I prije same utakmice bilo je jako puno problema s ulaskom u aplikaciju i pronalaskom sadržaja, mnogi uopće nisu mogli pratiti utakmicu niti pronaći NBA kanal. To je jedan ogroman problem koji je nastao, ja mislim, zbog regionalnog lock-a. Ja sam riješio taj problem putem VPN-a, ali sam imao dosta velikih problema dok nisam sve podesio i ažurirao aplikaciju i … Uglavnom nije bilo kao što su reklamirali, registriraj se i skini aplikaciju. Sljedeći veliki problem je zaleđivanje slike i problemi sa zvukom. Sada kada razmišljam o utakmici to mi se dosta često događalo, slika bi se zamrznula, a zvuk bi počeo krčati. Ja sam tada mislio da je do moje mreže, ali nakon razgovora s prijateljima u SAD-u i kod nas, shvatio sam da su i oni imali veliki problem s time. To bi bilo koji drugi prijenos pokopalo, ali ovo je početak NBA u VR-u i oprostili smo im. Treći problem s kojim sam se susreo je dosta nejasna slika. Naravno tu je problem u gustoći piksela. Smartfoni za normalno gledanje imaju i previše piksela, ali kada uđemo u VR, broj piksela je premali, slika je mutna, neke se stvari ne mogu jasno prepoznati, a kada se to spoji s problemima sa slikom, to bude živa katastrofa, slika bude toliko loša da vas zaboli glava jer se akcija događa prebrzo u prelošoj slici. Kada nije bilo ovih tehničkih problema nisam osjećao nikakvu mučninu niti bol u očima, koje sam inače osjećao pri gledanju nekog drugog VR sadržaja. Još bih zamjerio pregrubo mijenjanje kuta gledanja, tj. kamere. NBA je dosta živahan i akcija ide jako brzo, a kada se mijenja kut kamere vi se jednostavno morate nekoliko sekundi priviknuti na novi kut gledanja i snaći u tome prostoru, to nekada zna biti vrlo neugodno i nezgrapno.

U svakom slučaju jako mi je drago što sam pogledao ovu utakmicu. Ima još uvijek dosta tehničkih poteškoća, ali moje zadovoljstvo nakon utakmice s ovoliko puno problema je znakovito. Unatoč svim problemima, iskustvo je izvanredno i ova tehnologija će ići samo naprijed i poboljšati ove sadašnje manjkavosti posebno kada budu podržani drugi VR uređaji. Gledanje utakmica u VR-u povlači neke druge “probleme“ poput toga da niste svjesni okoline pa ne možete gledati utakmicu s prijateljima te otići po kokice, a da ne izgubite djelić toga iskustva. Puno je sličnih stvari koje radimo dok gledamo normalne prijenose utakmica, a u VR-u ne možemo. Budućnost će pokazati hoće li ovo biti novi način gledanja utakmica, ali za sada je jedna utakmica tjedno sasvim dovoljna, a nekada i previše, jer ja se osobno brzo zasitim sadržaja pa mi počnu jako smetati neki detalji kojih ovdje ima podosta.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.