NATO prisiljen reagirati na ransomeware napade

Fotografija članka: NATO prisiljen reagirati na ransomeware napade

U svjetlu prošlotjednog masivnog ransomewarea u istočnoj Europi po imenu Petya, istraživači su postigli suglasnost kako se radi o politički motiviranom napadu.

Oglas

NATO-ov CCD COE (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence) izdao je priopćenje u kojem tvrde kako je vjerojatno izveden sa državne strane ili je to učinila neka grupa sa državnim odobrenjem. Radi ovakvog bi se raspleta na cybernapad moglo gledati kao objavu rata prema 5. članku Washingtonskog sporazuma te je NATO prisiljen djelovati.

CCD COE, NATO-ov centar za istraživanje internet sigurnosti se dakle slaže sa špekulacijama drugih neovisnih istraživača koji kažu da je Petya za metu imao Ukrajinske institucije. Ova činjenica i greške u kodu koje otežavaju razmjenu, ukazuju da kriminalci koji stoje iza napada ovolike veličine i kompleksnosti nisu ciljali na otkupnine.

Moguće je da iza napada stoji Rusija s obzirom na nedavne internet i vojne akcije koje su proveli u Ukrajini. No za sada nema konkretnih dokaza koji bi ukazali na umiješanost ruske vlade.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.