NASA vozi Rover po Marsu kao u 3D igri uz pomoć NVIDIA 3D Vision programa i naočala

Fotografija članka: NASA vozi Rover po Marsu kao u 3D igri uz pomoć NVIDIA 3D Vision programa i naočala

Kao u video igri, samo na Marsu! Otprilike tako izgleda upravljanje malim Rover vozilom po površini četvrtog planeta od Sunca, a koje NASA-in tim odrađuje uz Nvidijine 3D proizvode.

Oglas

I tko kaže da su gameri zaostali. Upravo se 3D gamerska tehnologija koristi kako bi NASA-in tim u Jet Propulsion Laboratory (JPL) laboratoriju kontrolirali rover-vozilo “Curiosity” (prijevod: “Radoznalko”) koristeći NVIDIA 3D Vision naočale i softver. Rezultat svega je prikaz Marsa u 3D tehnologiji, za što je NASA (uz ostale troškove) potrošila oko 2,5 milijarde američkih dolara.

JPL tim je razvio tehnologiju kojom mogu upravljati Roverom koji je udaljen 566 milijuna kilometara od planeta Zemlje. Kako bi signal došao do Marsa potrebno je kažu 14 minuta, tako da se može Roverom upravljati kao uređajem na daljinski upravljač. U timu znaju kako vremenski odmak može biti opasan i eventualno oštetiti svemirsko vozilo, tako da su napravili simulator koji funkcionira na sličan način.

Riječ je o programu kojeg su nazvali Robot Sequencing and Visualization Program (RSVP), a koji simulira 3D okruženje na Marsu. Ovu zanimljivu priču svakako nastavite pratiti i preko video priloga niže. Također možete vidjeti i nekoliko autentičnih fotografija s Marsa koje smo dobili od Nvidije. Uživajte… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.