NASA odlučila na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) instalirati Linux operativni sustav

Fotografija članka: NASA odlučila na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) instalirati Linux operativni sustav

Čini se kako je i NASA odlučila napraviti novi korak u svom razvoju. Zajedno s Linux fondacijom odlučili su svoje IT sustave u Međunarodnoj svemirskoj postaji migrirati na Linux.

Oglas

Keith Chuvala, NASA-in voditelj Laptops and Network Integrations tima je u suradnji s Linux fondacijom započeo migraciju računala Međunarodne svemirske postaje na Linux. “Prenijeli smo ključne funkcije s Windowsa na Linux jer trebamo stabilan i pouzdan operativni sustav koji će nam uz to omogućiti i kontrolu unutar kuće. Tako da ako poželimo nešto zakrpati ili prilagoditi to možemo i obaviti”, riječi su Chuvale

Kako bi uspješno započeo i nastavio migraciju na Linux, Keith Chuvala je u pomoć pozvao Linux fondaciju. Fondacija je organizirala dva tečaja za NASA-ine programere koji rade s Keithom: Uvod u Linux za developere, te Razvijanje aplikacija za Linux. Kao i sve znanstvene ustanove, NASA ima dosta iskustva u radu s Linuxom. Imaju izrazito jak tim developera za Debian, a uz Debian koriste i različite verzije RHEL-a te CentOS-a.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji astronauti koriste prijenosna računala koja su dio lokalne računalne mreže OpsLAN. Pomoću njih obavljaju svakodnevne zadatke. Osim tih prijenosnika, Linux pokreće i Robonauta R2, prvog humanoidnog robota u svemiru. Robotom se može upravljati sa Zemlje i sa ISS-a, a još uvijek se nalazi u fazi finog podešavanja. Njegova zadaća će biti obavljanje poslova koji su previše opasni ili monotoni za ljude.

Chuvala kao najvažniju lekciju koju je naučio na tečaju ističe predstavljanje Linuxa u globalnoj perspektivi. Kao netko tko radi s ljudima u svemirskom okruženju, naučio je cijeniti pogled na svijet koji nudi Linux filozofija. Također, kao iskusni Linuxaš navodi da je bilo uzbudljivo promatrati svoje kolege kada im je tijekom predavanja priča o Linuxu “kliknula” na svoje mjesto.

Izvor:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.