Najučestaliji kvarovi mobitela zbog kojih tražimo pomoć servisa

Fotografija članka: Najučestaliji kvarovi mobitela zbog kojih tražimo pomoć servisa
Kvarovi na mobitelima mogu se klasificirati u tri skupine: softverski problemi, mehanička oštećenja i električni kvarovi. Koji su najčešći uzroci kvarova osim ekstremno niskih i visokih temperatura u okoline gdje se mobilni uređaj nalazi? Odgovor na pitanje potražili smo u servisnom centru Moby Freak u zagrebačkom trgovačkom centru Prečko.
Razgovarali smo s Damirom Feistom, serviserom sa više od 12 godina iskustva u servisiranju mobilnih telefona. U nastavku pročitajte što nam je sve otkrio o tome gdje kao  korisnici griješimo i kako možemo izbjeći neke kvarove.
Softverski problemi
Većina problema koji se javljaju kod mobilnih telefona vezana je uz softver. Broj mehaničkih kvarova danas je manji nego prijašnjih godina. Iako svi modeli mobilnih telefona testiraju se od strane proizvođača prije plasiranja na tržište, često zbog kratkih rokova je nemoguće u potpunosti sve ispitati. Upravo zbog navedenog početni novi mobilni uređaji imaju dosta problema uzrokovanih greškama u programu (bugovima). U tom slučaju potrebno je ažurirali softver.
Kod starijih uređaja ili dužeg vremena korištenja mobilnih uređaji dolazi do  zamrzavanja softvera. Preporuka je skoknuti do nekog  servisa mobilnih uređaja da bi netko od stručnog osoblja “očistio, nadogradio i fragmentirao uređaj. Prije dolaska u servis svakako napravite beck up svih podataka kontakata i sl., ukoliko vam je do njih stalo. Navedene podatke možete pohraniti na neki od medija. Jednom oštećene ili izbrisane podatke nije moguće spasiti.  Naravno da postoje specijalni uređaji koji mogu vratiti podatke ali oni nisu dostupni za civilne potrebe.
Problemi vezani uz vlagu, vodu i atmosferske uvijete 
Bilo koja vrsta tekućina što uključuje vodu, posebice slanu vodu, kiša, gazirana pića, sokovi, vlaga, uzrokuju koroziju na sklopovskim elementima unutar uređaja. Također, mlađa djeca vole da stavljaju stvari u usta. Slina može prilično napraviti štete na mobilnom uređaju i to velikom brzinom. Sastav sline čini 98% voda, a ostatak mukoza (mukopolisaharidi i glikoproteini), elektroliti (natrij, kalij, kalcij, itd.) i enzimi (amilaze i lipaze). Ovi elementi omogućavaju stvaranje korozije na spojevima i kontaktima. Slučajno prolivena kava po mobilnom uređaju ili njegovom punjaču dovodi do izjedanja električnih vodiča i baterije zbog svoje biološki aktivne komponente – kofeina. On s metalnim objektima korodira. Isto tako i kapljice znoja korodiraju u dodiru s metalom.
kvarovi mobitela
Upotrebljavamo li uređaj mokrim rukama ili razgovaramo na kiši, budite sigurni da će kapljice vode sa tijela uređaja pronaći svoj put do matične ploče i onesposobiti rad nekog elementa neophodnog za pravilno funkcioniranje mobilnog uređaja. Ovdje moramo spomenuti treću klasifikacijsku skupinu,  električne kvarove. To su  kvarovi vezani za otpornike, kondenzatore, tranzistore i integrirane krugove mobilnih telefona. Usko su povezani s vodootpornošću.
Razmislite o zaštitnoj torbici, silikonskoj gumi ili sličnom rješenju za zaštitu mobilnog uređaja.
Upadne li vam mobitel u neku tekućinu obavezno potražite servisera. Nije dovoljno samo izvaditi bateriju i osušiti mobilni uređaj. Možda  uređaj će  raditi još neko dogledno vrijeme, ali ne previše dugo. Korozivni kemijski spojevi iz vode su ostali u uređaju. Vremenski će zasigurno doći do oksidacije elektroničkih sklopova ili njihovih kontakata. U servisu će vam uređaj očistiti namjenskim tekućinama koje poništavaju korozivni kemijski spoj iz vode. Drugi način uklanjanja svih nečistoća je pomoću ultrazvučne kadice. Čišćenje ultrazvukom je najsigurniji način čišćenje bez mogućnosti oštećenja proizvoda.
Mehanički kvarovi:
Najčešći mehanički kvarovi su vezani uz lom zaslona mobitela, kućišta i oštećenja matične ploče. (npr. dijela vezanog uz primanje/odašiljanje signala). Pad s visine na tvrdu površinu (npr. pod) jedan je od učestalih uzroka pucanja zaslona.
kvarovi mobitela
Današnji mobilni uređaji se natječu s dijagonalama svojih zaslona. Polako se gube granice između zaslona slate tableta i mobilnih telefona. Ali upravo te velike površine zaslona su i hiperosjetljive. Dovoljno je da samo malo dovedemo zaslon mobilnog uređaj u sraz s čašom, šalicom ili nekim tvrđim predmet i zaslon puca. Kapacitivni zasloni nisu toliko osjetljivi pa oni često su element koji čini razliku u cijeni pojedinih mobilnih uređaja. Kod srednje kategorije mobilnih uređaja je također zamjetna mehanička osjetljivost rezistivnih panela čak i za lagane ogrebotine. Mislite li da Gorilla staklo nije neslomljivo, varate se. Pogledajte ovaj  iPhone……
kvarovi mobitela
Gorilla staklo samo štiti od ogrebotina nastalih ključevima, nožićima, kovanicama i sl. Nije imuno na padove i nezgodne udarce.
Problemi sa zvučnicima i mikrofonima
Zvučnici i mikrofon imaju također problema. Mikrofon može oksidirati u stalnom dodiru s vlagom iz usta. Nakupljena prašina, masnoće, pijesak čine svoje. Zvučnici i mikrofoni nisu namijenjeni za korištenje mobilnih uređaja u prašnjavom okruženju ili nekim vrstama proizvodnih pogona.
kvarovi mobitela
Problemi s flet kablovima najfrekventniji su oblik kvara kod preklopnih i kliznih telefona. Ukoliko ste mislili da su problem sami mehanizmi, ne nisu. Flet kablovi (izgledaju poput folije) su spoj između gornjeg dijela komponenti (ekrana, zvučnika, kamere) i matične ploče. Svi podaci idu preko njega.
kvarovi mobitela
Prilikom otvaranja i zatvaranja uređaja dolazi do habanja, odnosno njegova oštećenja.
kvarovi mobitela
Ostali kvarovi uključuju djelomično oštećenja tastature, ogrebotine kućišta i najčešće ne podliježu garancijskim uvjetima jer doslovce posljedica su našeg nemarnog odnosa prema mobilnim uređajima.
Problemi s baterijom 
Postoji mnogo razloga da korisnici se obrate servisu za pomoć zbog problema s baterijom.  Zato, poslušajte nekoliko korisnih savjeta vezanih uz baterije koje preporučuje   servis:
  • Tijekom inicijaliziranja nove baterije trebao bi doslovce potpuno napuniti bateriju prije prve uporabe za dobivanje maksimalnog kapaciteta, odnosno njene formacije. Današnje litij – ionske baterije treba puniti pet do šest sati. Određena baterija može bit brže ili sporije napunjena što ovisi o brzini samog punjača. Općenito Da proces punjena je završen sama elektronika u punjaču i bateriji to signalizira. Iskustveno je dokazano da bolje je ne uključivati opciju Quick Charge prilikom punjenja baterija.
  • Nadalje, kod kvalitetnijih baterija LITIJ-POLIMERSKIH  nije bitan ciklus punjenja jer su i same baterije kvalitetnije te se mogu nadopunjavati bez negativne memorije (memory effect).
  • Fama je da bateriju treba puniti 10-12 sati. Općenito govoreći da je proces punjena završen sama elektronika u punjaču i bateriji nam to signalizira. Imajte na umu da ukoliko vam telefon govori da je baterija puna to nije točno, ako baterija nije prilikom prve upotrebe inicijalizirana.
  • Učestali  kvarovi su na konektorima punjača (gubitak kontakta s punjačem) na ploči mobilnih telefona uslijed nervoznih pokreta priključivanja kabela, korodiranja ili zbog nakupljenih raznih nečistoća ukoliko konektori nisu zaštićeni poklopcem.
  • Pročitajte upute o punjenju mobilnog telefona. Nemojte ih preskočiti. Mogu vam uštedjeti trošak servisiranja ili kupnje nove baterije.
I na kraju nešto vrlo zanimljivo i pomalo iznenađujuće. Vrlo rijetki su kvarovi ugrađenih kamera mobilnih telefona. Ukratko, skoro da ih i nema.

Nadamo se da ste kroz ovaj članak nešto naučili i da će te bit malo pažljiviji tijekom korištenja svojih mobilnih telefone bez kojih danas više doista ne možemo funkcionirati i komunicirati.  Ujedno možete uštedjeti i dosta kuna izbjegnete li nepotrebne kvarove.

Foto:  E PM-1 / by Racunalo.com (ICT Plavuša)

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.