Najnovije financijsko izvješće pokazuje kako se BlackBerry oporavlja

Fotografija članka: Najnovije financijsko izvješće pokazuje kako se BlackBerry oporavlja

BlackBerry je objavio najnovije financijsko izvješće za razdoblje od 1. rujna do 30. studenog, u kojem je vidljivo kako kanadska kompanija itekako s optimizmom može gledati u budućnost.

Oglas

Percepcija javnosti o kompaniji BlackBerry je uglavnom negativna, jer se ona veće na proizvodnju odnosno prodaju uređaja, pametnih telefona. No, to nikada nije bio “core business” odnosno okosnica poslovanja kompanije, što također i mnogi mediji pogrešno pišu.

U brojkama, dionica BlackBerryja je na njujorškoj burzi pala je za 5 centi na 9,57$, dok je vrijednost kompanije procijenjena na 5 milijardi dolara. Kompanija je prijavila gubitak od 148 milijuna dolara što možda zvuči negativno, ali je itekako pozitivno prema gubitku od čak 4,4 milijarde dolara u istom razdoblju 2013. godine.

BlackBerry će kao kompanija i dalje biti okrenuta u prvom redu poslovnom svijetu. I dalje će naglasak biti na sigurnosti i podršci poslovnim korisnicima, a očekuje se kako će i novi pametni telefon pružiti dodatni vjetar u leđa. Isto tako, potvrđeno je kako s Boeingom rade na Black pametno telefonu koji će imati najveću sigurnost do sada.

John Chen, izvršni direktor kompanije, potvrdio je kako je BlackBerry konačno postigao pozitivan financijski promet, te kako će se u budućnosti fokusirati na profitabilnost, odnosno sve ono što kompaniji donosi dobit. U postocima, 46% dobiti kompanije u proteklom fiskalnom kvartalu dolazi od hardvera, drugih 46% od usluga, dok 8% profita bilježe od prodaje softvera.

Kada već govorimo o uređajima, Chen se pohvalio kako su prodali više od 200.000 BlackBerry Passport pametnih telefona, od kada se pojavio. Možda će to ljubiteljima velikih brojki zvučati smiješno u odnosu na prodaju iPhonea ili Android uređaja, no to je BlackBerryju dovoljno kako bi ih vratilo u pozitivne financijske vode.

Ono što se često zna potvrditi u praksi je kako ne morate biti najveći i najbolji za pozitivno poslovanje. Primjerice, mnogi portali u Hrvatskoj su veći i posjećeniji i od nas, a zarađuju puno manje novca (ili su u gubitku). Pitanje je samo poslovnog modela, što je puno važnije od zavodljive “metode velikih brojki” koja za često zavarati.

A to puno bolje znaju i u BlackBerryju, te sigurno i s osmjehom polako ali sigurno bilježe sve veću zaradu…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.