Najmanja AVCHD DVD kamera novo pojačanje u Canonovoj HD liniji

Racunalo.com foto

Model HR10 preuzeo je brojne napredne tehnologije od Canonove linije profesionalnih kamera, uključujući trenutni AF i napredni superrasponski optički stabilizator slike (Super Range Optical Image Stabilizer, OIS). No ono što kameri HR10 omogućuje stvaranje vrhunskih HD slika jest Canonov HD Camera System – kombinacija Canonova objektiva HD Video, Canonova senzora Full HD Cjos i naprednog procesora DIGIC DV II. Canon je autor i jedini proizvođač svake od tih jedinstvenih tehnologija. Uz dodatne fotografske značajke visoke kvalitete, progresivni način snimanja od 25p te mogućnost HD i SD (Standard Definition) snimanja, HR10 istinski je svestran slikovni uređaj koji unosi novu HD dimenziju u Canonovu liniju uređaja spremnih za DVD.
“HR10 omogućuje praktično snimanje izravno na DVD uz visoku razlučivost u vlastitu domu”, izjavio je Mogens Jensen, šef odjela Canon Consumer Imaging za Europu. “Od studenoga 2005. Canonova se linija HD uređaja brzo širila: sada nudimo potpun raspon mogućnosti snimanja, od profesionalnih standarda koje nudi XL H1 do iznimne lakoće snimanja uz novi HR10.”


Značajke nove kamere HR10:
 ultrakompaktno snimanje visoke razlučivosti (AVCHD) na standardnim 8-centimetarskim DVD-ovima
 Canonov senzor Full HD Cjos (2,96 megapiksela) uz RGB filtar za Bayerov smještaj
 trenutni AF za vrhunski precizno autofokusiranje pri velikoj brzini
 autentični Canonov objektiv HD Video s optičkim zumom od 10x i superrasponskim OIS-om
 procesor DIGIC DV II optimiziran za HD uz dodatne funkcije za naprednu digitalnu fotografiju
 novi 2,7-inčni živopisni LCD zaslon s podrškom za gledanje iz više kutova i HCAR (Hard Coat AR) površinskom obradom nudi širi kut gledanja i realističniju paletu boja
 kinematografski način rada od 25p (postavke za progresivni način snimanja od 25p i CINE sliku)
 značajka brzog pokretanja (Quick Start), kojom se kamera gotovo trenutačno pokreće iz stanja mirovanja
 jednostavna reprodukcija: HR10 povezuje se s televizorom spremnim za HD putem samo jednog kabela s HDMI sučeljem


Najmanja AVCHD DVD kamera na svijetu
Kao najmanja AVCHD kamera na svijetu s podrškom za izravno snimanje na DVD, HR10 savršen je za svakoga kome treba kvaliteta karakteristična za snimanje u visokoj razlučivosti i praktičnost izravnog snimanja na disk. Kamera teži svega 530 g, a zahvaljujući naprednom zaobljenom dizajnu, ugodno leži u ruci. HR10 stoga je iznimno lagana i prijenosna kamera.Full HD Cjos
Canonov senzor Full HD Cjos snima 1080i HD zapise pri razlučivosti od 1920 x 1080, i to izravno na širokodostupne 8-centimetarske DVD-ove (-R/-RW/-R Dual Layer). Napredna tehnologija smanjenja smetnji na tom jedinstvenom Cjos čipu videozapise tijekom reprodukcije čini čišćima i jasnijima, a RGB filtar primarnih boja stvara živopisne, vjerne boje. Full HD Cjos troši malo energije, što, u kombinaciji s dugotrajnom baterijom (dio standardne opreme), jamči mogućnost dugotrajnog snimanja.


Trenutni AF
Značajka trenutnog AF-a prvi je put predstavljena na Canonovim profesionalnim HD kamerama – modelima XH A1 i XH G1. Trenutni AF napredan je sustav automatskog fokusiranja osmišljen posebno za povećane zahtjeve HD-a, a nudi superbrzo, iznimno precizno automatsko fokusiranje koje korisnicima omogućuje da se usredotoče na snimanje željenog kadra.


Vrhunska optika i superrasponski OIS
Precizni objektiv s optičkim zumom od 10x, kakav se nalazi na kameri HR10, izrađen je po najvišim standardima optičke znanosti. Utemeljen na Canonovu stručnom znanju s područja izrade objektiva za emitiranje, posebno je projektiran radi bolje razlučivosti potrebne za HD slikovni zapis. Budući da koristi i druge napredne tehnologije, npr. asferične leće i Canonov superrasponski OIS, taj objektiv jamči izuzetnu kvalitetu slike.
Superrasponski OIS kombinira dvije vrste metoda prepoznavanja podrhtavanja, što kameri HR10 omogućuje bolju kompenzaciju vibracija u čitavom rasponu frekvencija, npr. jedva zamjetnih pokreta tijela prouzročenih disanjem, koje manje kvalitetni IS sustav često ne može uočiti. Taj je napredan IS učinkovit i pri snimanju fotografija.


DIGIC DV II i digitalna fotografija
Optimiziran za povećanu količinu podataka karakterističnu za HD slikovni zapis, Canonov procesor DIGIC DV II odlikuje se naprednom tehnologijom za smanjenje smetnji, koja jamči izvanredno oštre videozapise. Boje koje se reproduciraju živopisne su kao i u stvarnom životu.
Uz DIGIC DV II moguće je snimati fotografije visoke razlučivosti od 2,07 megapiksela uz istodobno snimanje HD videozapisa, a tijekom reprodukcije HD filmova moguće je čak snimiti fotografiju iz zapisa koji su već snimljeni na disk. HR10 ujedno je i digitalni fotoaparat sa svim značajkama i mogućnošću pohrane na MiniSD karticu te kao takav nudi i potpun raspon naprednih funkcija za digitalnu fotografiju, uključujući AiAF mjerenje od devet točaka, prikaz histograma (za lakše praćenje svjetline digitalnih fotografija), ugrađenu bljeskalicu i izravan ispis putem PictBridgea. HR10 ispunjava gotovo sve potrebe povezane sa snimanjem i obradom slika.Širokokutni LCD s HCAR površinskim premazom
HR10 ima 2,7-inčni živopisni LCD zaslon s podrškom za više kutova, koji olakšava uživanje u videozapisima s prijateljima i rodbinom: okupljanje oko zaslona kamere nikada neće predstavljati problem zahvaljujući širokom kutu gledanja od čak 135 stupnjeva vodoravno i okomito. LCD podržava i širi raspon boja nego ikada dosad, a HCAR (Hard Coat AR) površinski premaz jamči oštrinu i vjernost boja uz minimalno tamnjenje.


Kinematografski način rada od 25p
Svestrani HR10 podržava autentično (progresivno) HD snimanje od 25p, čime se snimljenim zapisima daje izgled sličan filmskome. Osim toga, poseban način rada za CINE slike svakome nudi jednostavan način da u vlastitim filmovima postigne kinematografske boje. Taj način rada, preuzet s Canonovih profesionalnih kamera iz serije XH, automatski prilagođava postavke cine gamma, cine matrix i druge varijable slike, čime se pri reprodukciji na televizoru postiže izgled filma. Način rada za CINE slike moguće je koristiti pri snimanju u HD-u i u SD-u.


Brzo pokretanje
Dok je većini kamera nakon uključivanja potrebno nekoliko sekundi da budu spremne za snimanje, Canonova značajka brzog pokretanja omogućuje kameri HR10 da gotovo odmah prijeđe u način rada za snimanje. Samo jednim pritiskom na poseban gumb za brzo pokretanje kamera će se prebaciti u stanje mirovanja, kojim se štedi energija. Ponovnim pritiskom na isti gumb kamera je spremna za snimanje za otprilike jednu sekundu. Zahvaljujući značajci brzog pokretanja više nikada nećete morati propustiti trenutke koji se dogode samo jednom u životu, na primjer djetetove prve korake.


Jednostavna reprodukcija
Onima čije su ambicije usmjerene na veliki zaslon svidjet će se jednostavnost povezivanja kamere s televizorom spremnim za HD ili kompatibilnim računalom putem HDMI-ja: dovoljan je jedan kabel za visokokvalitetan prijenos audio i videosignala. AVCHD DVD-ove moguće je, osim toga, reproducirati i na reproduktorima te računalima kompatibilnima sa standardom Blu-ray.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.