Najbolji besplatni antivirus programi – veljača 2017

Fotografija članka: Najbolji besplatni antivirus programi – veljača 2017

Non-stop utrka u neprestanoj potjeri između tvoraca zlonamjernih programa i onih koji nas štite od njih se nastavlja. Pročitajte koji su trenutno najboljih TOP 5 za vašu zaštitu (i vaš novčanik).

Oglas

Za barem prosječnu zaštitu vašeg računala potrebna vam je barem osnovna zaštita u obliku besplatnog antivirusnog programa. Naravno, ukoliko smatrate da vam ona nije dovoljna (u tu kategoriju se svakako ubrajaju tvrtke i bilo koji poduzetnik, bio on veliki ili mali), plaćena rješenja antivirusnih tvrtki su, naravno, najčešće bolja od njihovih besplatnih ponuda.

Razlika među besplatnima zna biti i što točno dobijate i koliko pod besplatno. Npr. neki programi će vas štititi samo od antivirusa pasivno, tj. neće aktivno raditi u pozadini kako bi spriječili zarazu prije nego do nje same dođe, dok drugi će imati i aktivnu i pasivnu zaštitu. Drugi će vam pak još na to dodati filtriranje e-mail poruka, phishing zaštitu (krađa identiteta preko lažnih stranica ili e-maila), i još neke stavke. Zato svakako vrijedi provjeriti što dobijate u vašem odabranom antivirusu.

Bez duljenja, ovo su TOP 5 odabiri najnovijih AV programa:

Avast Free Antivirus 2016

Najbolji trenutno po nezavisnim laboratorijskim testovima je Avast a posebno se ističe u otkrivanju novih prijetnji i antiphishing zaštiti. Dodatne prednosti su mu novi upravitelj lozinkama vašeg sustava te inovativan sustav pregleda routera, mreže i svih uređaja koji se spajaju na vašu mrežu (otkrit će da li se možda susjed spajao na vašu mrežu bez vašeg znanja te predložiti kako da se zaštitite od daljnjih upada).

Dostupan je

AVG AntiVirus Free 2017

Dugogodišnja pouzdanica u svijetu antivirusa, AVG ove godine donosi neke dobre i neke loše novitete. Među dobrima su osvježeno sučelje i poboljšanja u otkrivanju malih zelenih (virusa, naravno) bilo da su već postojeći ili ih tek treba otkriti. Među manama su mu prosječna zaštita od antiphishinga (autori tvrde da rade aktivno na poboljšanju ovog dijela antivirusa) i spor prvobitni pregled računala, no brzina svih idućih pregleda je vrlo brza tako da mu to ne možemo uzeti previše za zlo. Bolje da malo duže potraje ali da provjeri detaljno da li smo zaraženi, zar ne?

Dostupan je

Panda Free Antivirus

Osim što je ljupka životinja crno-bijele boje, Panda je i ime vrlo efikasnog rješenja internet zaštite, i to u punom smislu riječi. U besplatnoj verziji dobijate puno toga u paketu, čak i neke stvari za koje biste inače morali platiti kod konkurentskog proizvoda, npr. pregled i cijepljenje svakog USB uređaja kojeg spojite na računalo (cijepljenjem se sprečava ponovna ili naknadna infekcija nekog zlonamjernog programa) te mnoštvo različitih skenera – od pregledavača ActiveX naredbi (virusi tradicionalno vole ovako zaraziti vaše računalo) do kontrole aktivnih procesa te koje stranice kojima pristupaju. Sve to nažalost ima za posljedicu da mu treba nešto duže kada pregledava računalo, iako ne previše od prosjeka konkurencije.

Dostupan je

BitDefender Antivirus Free Edition

Ovaj AV program ima jednu osobinu koja se ne nalazi često, nudi vam osnovnu razinu zaštite koja je identična onoj u plaćenoj verziji. Naravno, nešto moraju i sačuvati kako bi vas motivirali da kupite taj proizvod, a to su izveli tako da je to sva zaštita koju ćete dobiti u besplatnoj verziji. Sama zaštita je vrhunska, uključujući tu i antiphishing zaštitu. Nažalost plaćena verzija sadrži nešto što bismo, bar donekle, htjeli imati u gratis verziji – zaštitu mreže, skener mrežnih transakcija za online trgovinu te sposobnost da ukoliko ne može otkloniti neželjen program dok je Windows u pogonu se pokrene priije samih Windowsa pri idućem pokretanju.

Dostupan je

Check Point ZoneAlarm Free Antivirus+

Jedan od rijetkih koji kombinira moćan antivirusni proizvod (preuzet od hvaljenog Kaspersky antivirusa) te potpuno funkcionalan vatrozid. Jedna mana mu je potpuni izostanak antiphishing zaštite, što u današnje vrijeme može biti ozbiljan problem. No, za prosječnog korisnika je svakako vrlo dobar izbor, dobrim dijelom zahvaljujući visokoj razini proaktivne zaštite koju nudi njegov vatrozid koji se pokazao kao vrlo tvrd orah za aktualne viruse.

Dostupan je

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.