Najbolji besplatni antivirus, malware, spyware, adware i ransomware programi – listopad 2017

Fotografija članka: Najbolji besplatni antivirus, malware, spyware, adware i ransomware programi – listopad 2017

Koristiti računalo bez antivirusne zaštite danas je velik rizik, a sve veći i na mobilnim uređajima. Često je dovoljno imati i neki od besplatnih antivirusnih programa. Istražili smo koji su trenutno najbolji i ono što se mnogi pitaju – jesu li besplatni antivirusni programi lošiji od onih naplatnih.

Oglas

Kada krenem pisati članak o anitivirusnim programima, uvijek se sjetim jedne anegdote od prije puno godina. Kažu kako je korisnik računala došao u dućan i kupio jedan od antivirusnih rješenja. Nakon tjedan dana korištenja ponovo se vratio u isti dućan i vratio antivirus uz komentar: “Ovo vam antivirusno rješenje ništa ne valja. Od kada sam ga instalirao virusi iskaču sa svih strana!”

Pouka je jasna – korisnik uopće nije imao pojma kako mu računalo vrvi od virusa – nije ih mogao primijetiti jer nije imao niti jedan antivirusni program koji ga na to upozorava.

Naime, bez anitivirusne zaštite vaše je računalo, a u novije vrijeme i pametni telefoni i tableti, otvoreno za potencijalne napade raznih digitalnih napasti koje poznajete pod nazivima virusi, adware, spyware, malware i najnoviji ransomware. Riskirati sigurnost vaših podataka za 30-ak dolara i manje i ostaviti računalo bez zaštite u najmanju je ruku glupi potez od strane bilo kojeg korisnika. Nemojte misliti kako se to ne može dogoditi vama, upravo će vas pogoditi kada se budete najmanje nadali.

Nedavno su se dogodile i dvije stvari, jedna loša i jedna dobra. Prije otprilike mjesec dana bila je ona velika afera oko za čišćenje računala koju koristi 2 milijarde korisnika, a hakeri su uspjeli zaraziti 2,27 milijuna računala. Ona dobra stvar je održana prije tjedan dana, a na kojoj su sudionici mogli čuti i naučiti puno toga kako poboljšati sigurnost svojih računala, mreža i poslovnih sustava.

Kupiti antivirus ili koristiti besplatno rješenje?

Jedno od najčešćih pitanja koje si mnogi postavljaju je odluka – kupiti neko antivirusno rješenje ili instalirati neko besplatno antivirusno rješenje. Naravno, koga god pitate reći će kako su bolja ona koje plaćate. No, naplatna rješenja najčešće imaju neke dodatne mogućnosti, a u osnovi vas i jedna i druga jednako štite bolje od virusa, malwarea i sličnih napasnika. No, razlike postoje.

Za kućne korisnike sasvim je dovoljno neko od besplatnih antivirusnih rješenja, ona će poslužiti i za manje tvrtke, dok veće tvrtke, odnosno poslovne mreže preferiraju mrežne inačice antivirusnih rješenja koja se mogu administrirati i kontrolirati iz jednog mjesta, što obično odrađuje neki administrator mreže odnosno sistemaš. Vaše antivirusno rješenje trebalo bi imati mogućnost iskorijeniti malware, ali stalno bi vas trebalo štititi od ransomwarea, botneta, trojanaca i drugih zloćudnih programa, i to u realnom vremenu.

Ako su besplatna antivirusna rješenja jednako dobra kao i naplatna, zašto onda uopće kupovati antivirusna rješenja? Vrlo jednostavno – većina besplatnih rješenja su besplatna samo za nekomercijalnu upotrebu, no ako želite štititi svoje poslovanje to trebate i platiti jer i vi zarađujete, zar ne? Nikada ne treba dovoditi sigurnost poslovanja u pitanje, jer šteta koja može nastati neusporedivo je veća, može se računati u desecima tisuća, stotinama, pa čak i milijunima dolara. I više.

Ono po čemu se plaćene inačice razlikuju je u dodatnim mogućnostima antivirusnog rješenja. Primjerice, besplatna inačica Kaspersky Free antivirusa ne uključuje moćni System Watcher koji prati sve događaje u vašem računalu, a čak može vratiti i stanje računala koje je bilo prije malware zaraze. Plaćene inačice adaware antivirusa imaju vrlo sličan alat koji prepoznaje “ponašanje” sustava i tako vas štite od neželjenih zaraza. Panda antvrus u besplatnoj inačici nema firewall zaštitu, praćenje aplikacija kao i nesigurnih (javnih) Wi-Fi mreža. Znate li kako je velik broj kraća osobnih i drugih podataka obavljen upravo preko javnih Wi-Fi mreža? Pazite gdje se spajate.

Neki će se pitati – ako imam najnoviji Windows 10 operativni sustav, trebam li se osloniti na integrirano Windows Defender antivirusno rješenje? Dosta se oko toga vodi polemike koliko vrijedi, no mi se baš i ne bi oslonili samo na Windows Defender, radi se o jednom od najslabijih sigurnosnih rješenja. Ono što sigurno trebate je redovito instalirati najnovije nadogradnje operativnog sustava jer su starije inačice OS-a pune sigurnosnih rupa i propusta, dok na za sigurnost ipak trebate posegnuti za nešto “jače”.

Zaključimo – za kućne potrebe besplatna rješenja su dovoljna, poslovnim korisnicima svakako preporučujem kupovinu jednog od ponuđenih antivirusnih rješenja.

Koja su najbolja besplatna antivirusna rješenja?

I sada dolazimo do onoga zbog čega ste sve ovo i čitali. Ok, možda je članak poduži, ali to smo napravili samo za vaše dobro, kako bi zapamtili kako je sigurnost vaših podataka na računalu ali i na mobilnim uređajima nešto što se može kompromitirati, a da to i ne znate.

Kako bi se osjećali što sigurnijim donosimo popis antivirusnih rješenja koja će vam pružiti miran san. Kao i u seksu, niti ovdje ne postoji 100% rješenje koje će vas zaštititi od svega, ali vjerojatnost provale u vaše računalo/smartfon/tablet će se višestruko puta smanjiti. Da, možete reći kako ste daleko sigurniji nego što ste bili jučer… :)

U nastavku možete vidjeti neka od najboljih besplatnih antivirusnuh rješenja, a koja su testirana od strane najboljih testnih laboratorija (AV-Comparatives, AV-Test Institute, Simon Edwards Labs, MRG-Effitas). Kao što vidite, većina osi oznaku “2017”, slobodno je instalirajte, jer se antivirusne baze stalno nadograđuju.

Nadamo se da smo s ovim člankom od “digitalne zaraze” spasili barem jedno računalo, tablet ili smartfon.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.