Najavljeno otvaranje Microsoftovog poslovno-tehnološkog centra u Varaždinu

Racunalo.com foto

Isti će obuhvaćati inkubator za nove tvrtke na području informacijske i telekomunikacijske tehnologije (ICT) i laboratorijski pogon za suradnju već zaživjelih neovisnih proizvođača softvera na novim zajedničkim projektima. Nudit će podršku za osmišljavanje, izradu i testiranje softverskih aplikacija uz pomoć stručnjaka za određenu tematiku i proizvode, koji će se angažirati u skladu sa specifičnim potrebama neovisnih proizvođača softvera. Centar će osigurati infrastrukturu i resurse potrebne da bi neovisni proizvođači softvera lakše prilagodili postojeće aplikacije ili stvarali inovacije koristeći alate te metodologiju i resurse tvrtke Microsoft. Tečajeve i radionice u Microsoftovom poslovno-tehnološkom centru vodit će priznati lokalni i regionalni stručnjaci i konzultanti, kao i predavači s fakulteta i drugih obrazovnih ustanova. 
„Raduje nas što je inicijalni razgovor kojega smo vodili početkom godine na sastanku u Pragu rezultirao već nekolicinom konkretnih poduhvata kojima se Microsoft snažnije angažirao u Hrvatskoj na različitim projektima osnaživanja znanstveno istraživačke zajednice. U tom smislu pozdravljamo i zaključenje ovoga projekta u Varaždinu kojemu je Vlada Republike Hrvatske pokrovitelj. Time želimo jasno i još jednom izraziti namjeru Republike Hrvatske da ide naprijed u razvoj uz pomoć informacijskih tehnologija. Protekli tjedan pokrenuli smo HITRO.HR servis te pristupili digitalizaciji zemljišnih knjiga. U onome što činimo i želimo dalje činiti na tom planu, bit će nam vrijedna i iskustva Microsofta koja želimo iskoristiti”, izjavio je Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. Ivo Sanader.
Budući da će rečeni centar biti holistički usredotočen na stvaranje održivih malih i srednjih tvrtki koje se bave ICT-om, u njemu će se održavati i obuka te pružati tehnička pomoć vezana uz širok raspon tema o razvoju poslovanja (npr. upravljanje projektima, financije, promidžba, izvoz i organizacijski razvoj). Centar će biti ustrojen prema modelu postojećih Microsoftovih razvojnih centara u Europi, kao što je to slučaj u Danskoj ili Španjolskoj), te će biti međuoperabilan s drugim oblicima razvojnih centara ostalih proizvođača. 
„Sigurni smo da će ovaj poslovno-tehnološki centar ostvariti pozitivne rezultate za Hrvatsku i za ovaj dio Europe, jer u današnje doba gotovo je nemoguće ostvariti napredak i održivi ekonomski razvoj bez primjene novih tehnologija i snažne IT industrije.“, naglasio je Ralph Frank, veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj.„Očekujemo kako će Microsoftov poslovno-tehnološki centar, investicija vrijedna 2 milijuna dolara u slijedećih 2 godine ostvariti nekolicinu zacrtanih ciljeva. Vjerujemo da će kroz centar dobiti izravnu pomoć barem 100 neovisnih proizvođača softvera u obliku formalne obuke ili tehničke pomoći pri razvoju softvera što će doprinijeti zapošljavanju barem 200 novih djelatnika zahvaljujući razvoju i prodaji novih proizvoda, odnosno otvaranju novih tržišta za postojeće proizvode. Kao rezultat rada ovoga centra bit će pokrenuto barem 20 novih tvrtki – neovisnih proizvođača softvera, a barem 50 novih softverskih rješenja bit će razvijeno i ponuđeno na tržištima Hrvatske i Europe“, rekao je Jean-Philippe Courtois, predsjednik Uprave Microsofta EMEA i viši potpredsjednik Microsoft korporacije. On je, ne krijući zadovoljstvo najavljenim, podcrtao kako će varaždinski centar ujedno poslužiti kao model za eventualno buduće osnivanje drugih razvojnih centara u regiji.
„I nedavno predstavljena studija pod naslovom Ekonomski utjecaj informacijske tehnologije, koju je provela analitička kuća IDC, potvrdila je snažnu vezu ICT-a sa zapošljavanjem. Studija ističe kako će u naredne četiri godine IT sektor u Republici Hrvatskoj stvoriti otprilike 7.200 novih radnih mjesta te 115 milijuna američkih dolara poreznih prihoda“, naglasio je Jean-Philippe Courtois istaknuvši kako je prošle godine, 47 posto IT zaposlenja te poreznih prihoda u Hrvatskoj bilo povezano samo sa Microsoftovim ekosistemom. Realnom brojkom iskazano, to znači da je nekih 9.400 radnih mjesta u Hrvatskoj bilo vezano uz Microsoftove tehnologije. U tom smislu porezni prihodi povezani uz Microsoft, procijenio je, dosegnuli su 73 milijuna američkih dolara te predstavljaju 47 posto od svih IT poreznih prihoda u zemlji. Kako je rekao, to su i vrlo jasni pokazatelji koji utvrđuju potrebu otvaranja Microsoftovog poslovno-tehnološkog centra u Varaždinu.
U realizaciji tog poslovno-tehnološkog centra, Microsoft je okupio i niz partnera, koji će svojim sudjelovanjem pomoći projekt. Tvrtke CISCO, HP, T-COM, kao i grad Varaždin prepoznali su važnost ovog projekta za razvoj ukupne IT industrije u hrvatskoj, kao i utjecaj koji IT industrija ima za cjelokupni ekonomski razvoj zemlje, te će dati svoj obol u resursima potrebnim za razvoj centra.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.