Nagrađen Milan Vojnović, naš znanstvenik u Cambridgeu

Fotografija članka: Nagrađen Milan Vojnović, naš znanstvenik u Cambridgeu

Nagradu za najboljeg znanstvenika u usponu ugledne svjetske organizacije ACM SIGMETRICS osvojio je Milan Vojnović, Microsoftov znanstvenik i istraživač računalnih sustava i usluga u Microsoftovom istraživačkom centru u Cambridge-u u Velikoj Britaniji. Nagradu je osvojio svojim doprinosom na području analize i izvrsnosti računalnih sistema i usluga, a dodjela se odvila na svečanosti ACM SIGMETRICS 2010 konferencije koja se održavala od 14. do 18. lipnja na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Iza Milana Vojnovića stoji impresivna karijera tijekom koje je objavio brojne radove te primio nekoliko nagrada. Posebno se ističu nagrade IEEE IWQos 2007 (Međunarodna konferencija za kvalitetu usluge) koju je primio zajedno s kolegama Shao Liuem i Dinanom Gunawardenom za rad na protokolima za prijenos podataka u Internet mrežama (work on congestion control protocols), nagrada ACM SIGMETRICS 2005 za najbolji rad na temu za učinkovitosti prijenosa datoteka u peer-to-peer mrežama (performance of peer-to-peer file dissemination) koji je radio zajedno s suradnikom Laurent Massoulieom, IEEE INFOCOM 2005 (Međunarodna udruga računalne komunikacije) za najbolji rad u kategoriji modela korisnika mobilnih usluga (random mobility models) u suradnji s Jean-Yves Le Boudecom, ITC-17 2001 (Međunarodni kongres telekomunikacijskog prometa), nagrada za najbolji rad studenta, također s Jean-Yves Le Boudecom za rad na analizi protokola za prijenos podataka video i audio aplikacija (equation-based congestion control) te Cor Baayen Award 2005. godine, nagrada koju dodjeljuje europska udruga ERCIM za mladog znanstvenika u usponu na području računalnih znanosti i primjenjene matematike. 

"Izuzetno mi je drago što me udruga ACM SIGMETRICS odabrala kao najboljeg u kategoriji mladih znanstvenika jer cijenim rad udruge kao i ostale kandidate te znam da je uvjet za nominaciju izvrsnost i kvaliteta rada. Nagrada za doprinos uz takvu konkurenciju posebna je čast i zadovoljstvo. Trudit ću se daljnjim radom opravdati dano povjerenje te prenijeti i nastaviti angažirati studente da razmišljaju na što inovativniji način.“ – izjavio je Milan Vojnović

Vojnović u Hrvatskoj predaje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje gdje ima titulu docenta na predmetu Odabrana poglavlja iz računalnih mreža. Doktorirao je 2003. godine na jednom od najprestižnijih europskih sveučilišta, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj, u području komunikacijskih sustava, dok je diplomski studij i magisterij završio na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Splitu, 1998. i 1995. godine s odličnim ocjenama. Svoje istraživačke interese usmjerava na arhitekturu i procjenu rada računalnih sustava i usluga ponajviše na algoritme i sustave za prijenos podataka, širenje informacija, mobilno računarstvo, decentralizirane mreže sustava i usluga, on-line usluge te algoritme za obradu podataka velikih razmjera.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.