Na FSB u Zagrebu predstavljeni proizvodi visoke tehnologije financirani iz EU fondova

Fotografija članka: Na FSB u Zagrebu predstavljeni proizvodi visoke tehnologije financirani iz EU fondova

Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje predstavljeni su visokotehnološki projekti RONNA (Robotska neuronavigacija) i IKARUS (Izgradnja kapaciteta za razvoj i umjeravanje optičkih i rendgenskih vizijskih sustava).

Oglas

Dva važna projekta koja pokazuju da postoji prilika za suradnju akademskog sektora i gospodarstva na stvaranju proizvoda visoke tehnologije predstavljena su danas u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Projekti RONNA (Robotska neuronavigacija) i IKARUS (Izgradnja kapaciteta za razvoj i umjeravanje optičkih i rendgenskih vizijskih sustava) financirani su uz pomoć EU sredstava, a ugovoreni su kroz program ‘Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije’ koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Fakultet strojarstva i brodogradnje nositelj je projekata vrijednih više od 11 milijuna kuna, a na projektima surađuju dvije hrvatske tvrtke, SD Informatika na projektu RONNA i HSTec na projektu IKARUS. Ti projekti su namijenjeni suradnji s biznisom i kao takvi dokazuju da hrvatski znanstveni centri imaju snage i znanja stvarati nova tehnološka rješenja koja mogu osnažiti inovacijske kapacitete i omogućiti gospodarski razvoj. Provedba ovih projekta predstavlja vrlo važan iskorak u otvaranju puta za stvaranje proizvoda temeljnih na znanju i visokoj tehnologiji.

Prilikom predstavljanja okupljenima su se obratili dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Zvonimir Guzović i rektor zagrebačkog sveučilišta prof.dr.sc. Damir Boras. Dekan FSB-a je istaknuo vrijednost ovih projekata za fakultet. ‘Mi ovim projektima pridajemo veliku važnost. Putem njih dobivamo značajna sredstva za opremanje naših laboratorija visokotehnološkim uređajima koji služe za rad našim istraživačima i diplomantima. Naši studenti kroz te projekt imaju priliku upoznati se s najmodernijim trendovima u znanosti.’ – rekao je Guzović i naglasio da se sve uglavnom financira iz EU fondova, čak 77 posto svih projekata je financirano na taj način.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Boras istaknuo je Fakultet Strojarstva i brodogradnje kao jednu od perjanica zagrebačkog sveučilišta. Ujedno je rekao kako ovi projekti ostvaruju težnju da se akademska zajednica poveže s gospodarstvom. ‘Moramo razvijati tehnička područja jer bez toga nema napretka Hrvatske. Industrija ne može bez znanosti jer vrhunska rješenja se nalaze na fakultetima.’, zaključuje Boras.

Nakon uvodnih riječi voditelji projekata, profesori koji su zajedno sa svojim timovima zaslužni za ove vrijedne inicijative te predstavnici tvrtki s kojima surađuju, predstavili su glavne karakteristike i njihovu važnost kako za akademsku zajednicu tako i za suradnju s gospodarstvom.

Prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju na FSB-u i Siniša Drobnjak iz S.D. Informatike predstavili su projekt RONNA (Robotska neuronavigacija). Projekt koji je službeno započeo krajem prošle godine uključuje istraživanje i razvoj inovativnog i konkurentnog robotskog sustava za primjenu u neurokirurgiji kroz suradnju javnog visokog učilišta i polovnog sektora. Uz pomoć EU sredstava projekt RONNA omogućit će razvoj postojećeg sustava iz eksperimentalne istraživačke robotske stanice u visokotehnološki proizvod za izvođenje neurokirurških operacija. Plan provedbe uključuje fazu industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja, a konačni cilj je dignuti projekt na razinu kliničke primjene te stvaranje komercijalnog prototipa robotskog sustava za primjenu u neurokirurgiji.

Projekt IKARUS predstavili su prof. dr. sc. Vedran Mudronja i mr.sc. Željko Goja, direktor tvrtke HSTec iz Zadra. Na ovom projektu surađuje čak 19 istraživača od kojih su 17 doktori znanosti. Glavni cilj ovog projekta je izgradnja sustava umjeravanja rendgenskih i optičkih vizijskih sustava što će omogućiti primjenu i razvoj rendgenskih i optičkih vizijskih sustava u serijskoj proizvodnji. Prikupljena znanja biti će prenesena s fakulteta na gospodarstvo. Upravo su zahtjevi gospodarstva bili jedan od glavnih motiva za provedbu projekta. Prema riječima prof. Mudronje, konkretne potrebe hrvatske industrije za on-line mjerenjem dimenzija potaknule su ih na pokretanja projekta.

Kroz ove projekte na akademskoj razini stvorene su nove usluge za hrvatsku industriju te se proširuje istraživački potencijal Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Nova tehnološka rješenja omogućite će gospodarski rast zasnovan na visokoj tehnologiji. Ujedno će unaprijediti tehnološku i znanstvenu razinu Hrvatske u odnosu na razvijene zemlje.

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uz posredovanje Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.