Mozilla predstavila Firefox 15 za Windowse, Mac OS, Linux i Android – imate ga?

Fotografija članka: Mozilla predstavila Firefox 15 za Windowse, Mac OS, Linux i Android – imate ga?

Ako koristite Mozilla Firefox web pretraživač za svakodnevno surfanje Internetom, tada ste možda primijetili ili dobili zahtjev da nadogradite inačicu na nov “brojku” – 15.

Oglas

Nova se inačica pojavila za više različitih platformi (Windowse, Mac OS, Linux i Android) i dostupna je za download. Kako piše u opisu novog Firefoxa (a kojeg svakodnevno koristi i autor ovog teksta), dizajniran je u prvom redu da koristi manje memorije vašeg računala, tableta ilismartphonea, što se u prvom redu odnosi na “add-ons” dodatke Firefoxa, a koji znaju “zagnjaviti”, pa se zbog preopterećenosti zna i srušiti. Srećom tada postoji opcija koja se zove “Restore Sessions”, tako da vam se svi tabovi vrate u posljednje aktivno  stanje prije rušenja. Ipak, voljeli bi da rušenja više uopće ne bude, pa makar koristili i 20-ak tabova u više grupa, kao što to mi činimo.

Što se tiče Firefoxa za Android, u njemu su, kako kažu, uspjeli postići veću brzinu pretraživanja web stranica, a pridodano je i nekoliko novih opcija za smartphone i tablete koje nećete pronaći na desktop ili laptop inačici. Naime, nadograđena Android inačica od sada ima opciju “request desktop site” tako da možete odabrati izgled prikaza web stranica – kao mobilni prikaz ili standardni desktop prikaz. No, to već odavno imamo u mobilnom pretraživaču Skyfire, ako ga koristite na Andorid smartphoneima. Poradili su ponešto i na problemu odabira teksta, novi je način zatvaranja aplikacije, te je dodan “find text” na web stranicama.

Što se tiče “standardne” desktop inačice (nazovimo je tako), Firefox 15 za Windows, Mac OS i Linux od sada ima novu podršku za takozvani “silent updates”, što znači da će se najnovije instalacije i dodaci instalirati sami bez intervencije korisnika. Po nama, to je i dobro i loše – s jedne strane to je dobro za osnovne korisnike koji više nemaju brige s nadogradnjom, ali s druge strane automatski se može se instalirati neki add-on koji je možda neprovjeren i može rušiti, a što baš i nije dobra opcija za napredne korisnike. Možda bi trebalo u opcijama pretraživača staviti mogućnost (check box) da korisnici sami odaberu žele li imati uključenu ili isključenu “tihu nadogradnju”. Iskreno, mi volimo kad nas netko nešto pita hoćemo li to ili ne.

Nadalje, nova će se inačica automatski nadograditi u pozadini i bez vašeg znanja, a primijetit ćete to tako što će se prilikom slijedećeg pokretanja Firefoxa prikazati instalacijski dio pomoću kojeg ćete prepoznati da ste dobili novu inačicu, nešto slično kao Googleov Chrome. Naravno, kao i do sada – besplatno.

Ključna stvar na kojoj rade u Mozilli, a što su i potvrdili, je konstantno smanjenje upotrebe memorije. Naime, Firefox zna biti veliki “gnjavator” i potrošač memorije, što smo ranije spomenuli. Možda zato danas većina korisnika (pa i onih koji posjećuju naš Racunalo.com portal) koriste jednostavniji i brži Chrome. No, kada govorimo o mogućnostima i opcijama, tada je Firefox zakon.

U Mozilli su spomenuli i još jednu zanimljivu stvar – kako im je osnovna preokupacija smanjenje zauzeća memorije  koju gura Firefox, to već znamo, ali rekli su kako sada “ciljaju” na “loše programirane add-onse”. Umjesto da ručno ispravljaju greške, Firefox će detektirati “curenje memorije” zbog loše napisanih i programiranih dodataka (add-on), te automatski oslobađati memoriju koju taj isti dodatak više ne koristi. E, to je do sada bi oveliki problem i vjerojatno jedan od najčešćih razloga rušenja Firefoxa, što zna biti prilično frustrirajuće.

Detalje o novitetima u Firefoxu na hrvatskom jeziku možete pronaći na .

Evo i jedne teme za razmišljanje. Pronašli smo video koji uspoređuje brzinu i kvalitetu web pretraživača – Chrome 21 vs Firefox 15 vs Opera 12.5. Preporučujemo pogledati i razmisliti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.