Može li Hrvatska popuniti potrebnih 5.000 radnih mjesta u ICT sektoru do 2020.?

Fotografija članka: Može li Hrvatska popuniti potrebnih 5.000 radnih mjesta u ICT sektoru do 2020.?

Iako ima pametnih glava u hrvatskoj koje znaju što i kako treba, ako nastavimo ovim puževim korakom, sve će ostati samo još jedno prazno slovo na papiru.

Oglas

Naravno, ne želimo na ovu priču gledati crno, upravo suprotno, no poznajajući naše vlastodršce razloga za optimizam – nemamo. HUP Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti ima pravo rješenje kako stvoriti preduvjete za popunjavanje 5.000 radnih mjesta. Drugim riječima, posla ima i biti će ga, sve što trebate je prestati mlatiti praznu slamu i upisati pravu školu i fakultet.

Prije službenog izvješća koje ćete moći pročitati niže još samo nekoliko razmišljanja i podataka. Primjerice, znate li da će do 2020. godine trebati popuniti čak 900.000 radnih mjesta u Europskoj uniji? Budite uvjereni kako će mnoga od tih radnih mjesta izvan Hrvatske biti popunjena i mladim hrvatskim ICT stručnjacima jer im vlastita zemlja vrlo vjerojatno neće dati pravu priliku.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao Adrian Ježina, predsjednik HUP ICT udruge, ICT je u Hrvatskoj na “krivom mjestu”. Nema gospodarskog napretka, ali niti reforme javne i lokalne uprave bez primjene ICT-a. Na žalost, mi ćemo samo dodati kako i s ICT-om koji je koliko-toliko ušao u državnu, javnu i lokalnu upravu nismo vidjeli nekog pomaka.

Ratko Mutavdžić, voditelj radne skupine za razvoj ICT sektora govorio je o hrvatskom klasteru  za ICT konkurentnost, te izvozu hrvatskog znanja kroz “Digitalnu ekonomiju”. Amera Zulić Vrabec, voditeljica radne skupine za izvoz i međunarodnu suradnju napomenula je kako je vrlo pozitivan izlazak nekoliko hrvatskih tvrtki na CeBIT sajam u Istambulu, a pozitivno je ocijenila i ICT Summit u Osijeku. Ivan Ante Nikolić, voditelj radne skupine za EU programe i regionalni razvoj spomenuo je vrlo zanimljiv projekt u kojem se posebna podrška daje poduzetnicima iz manje razvijenih krajeva Hrvatske. Najviše projekata je naravno iz Zagreba i Splita, dok ostatak Hrvatske nema takvu inicijativu. Naglasio je kako je problem i svima “omiljena” hrvatska administracija koja se još jednom pokazuje kao spora, neefikasna i blago rečeno – kočničar bržeg razvoja, onako kako to oni znaju :)

Hrvoje Balen, voditelj radne skupine za obrazovanje i zapošljavanje je istaknuo kako je upravo ICT sektor jedan od najbrže rastućih sektora i s najvećom dodanom vrijednosti. Raste broj zapošljavanja u ICT sektoru, što je dobro. No, dao je i neke ne baš ohrabrujuće brojke. Primjerice, godišnje se u Hrvatskoj objavi oko 1.500 do 2.000 oglasa za ICT radna mjesta, dok ih je primjerice u nama po veličini sličnoj Slovačkoj čak 10-ak puta više. Hrvatska “proizvodi” oko 1.500 informatičara godišnje, od toga tek 900 magistara. Zanimljiv je i podatak kako u Hrvatskoj radi tek 23.000 informatičara. Spomenuo je kako treba rasteretiti i inženjerske plaće kako bi se povećala konkurentnost, te u 2015. godine na osnovu ICT strategije treba prilagoditi i zakonsku regulativu.

Što zaključiti iz svega ovoga? Jednostavno treba poručiti vladajućima – gospodo u Vladi RH, u Hrvatskoj ima itekako pametnih glava koje znaju i mogu, kao što HUP Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti. Dopustite im konačno neka rade svoj posao, a rezultati će se brzo pojaviti. Kako naš narod kaže – pamet u glavu! Ali ima i ona druga – riba smrdi od glave. A vi koji ovo čitate, sami zaključite što nam m je činiti…

PRESS objava
HUP- Udruga Informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT) održala je susret članova Udruge s predstavnicima medija.

Adrian Ježina, predsjednik HUP ICT udruge je naglasio važnost finalizacije ključnih strateških dokumenata kao što su broadband i digitalna strategija u 2015. godini: „Strategije su preduvjet razvoja ICT industrije u Hrvatskoj, a ICT alati ključni su za transformaciju javnog sektora i stvaranje konkurentnijeg gospodarstva. HUP ICT aktivno surađuje s više ministarstava, no da bismo maksimizirali učinkovitost od 2015. moramo imati jednu referentnu točku u Vladi koja bi rješavala prepreke razvoja ICT industrije. Premali broj mladih ljudi završava inženjerske studije pa kao posljedicu imamo nedostatak stručnih kadrova. Tome je uzrok neprilagođen sustav obrazovanja i veliki ispad studenata, što još uvijek nije kasno mijenjati, posebno kada pokazatelji govore da ICT sektor ima potencijal od minimalno 5.000 novih radnih mjesta do 2020.“

Jasminka Martinović, direktorica HUP ICT osvrnula se na rad Udruge s državnim tijelima: „HUP ICT okuplja predstavnike vodećih ICT tvrtki u Hrvatskoj, a članice Udruge zapošljavaju više od 60% djelatnika u hrvatskoj ICT industriji. Zajedničkim snagama objedinjenim u HUP-u, sigurno mogu doprinijeti bržem razvoju ICT projekata i aktivnosti Vlade na tom području, no zasad poslodavci nisu dovoljno prepoznati kao ravnopravni partneri. Zalagat ćemo se za aktivniju suradnju s predstavnicima državne administracije kako bismo zajedno pomogli i doprinijeli bržem rješavanju ključnih prepreka u pripremi legislativa za ICT industriju.“

Proteklu godinu obilježile su intenzivne aktivnosti svih radnih skupina udruge čime se HUP ICT pozicionirao kao vodeća snaga hrvatskog ICT sektora.
Članovi udruge aktivno rade na podizanju konkurentnosti ICT industrije što će se, među ostalim, uskoro osjetiti i kroz promjene poreza na dohodak plaća, a što je bila preporuka HUP ICT još iz 2010. godine. Dodatno, u ovoj godini napravljeni su značajni koraci prema uspostavi novih načina poticanja izvoza kroz pripremu zajedničkih nastupa na međunarodnim sajmovima, ali i pripremu gospodarske diplomacije za izazove promocije hrvatskih ICT proizvoda i usluga na stranim tržištima.

Udruga je kroz suradnju s Ministarstvom poduzetništva i obrta organizirala besplatnu edukaciju i informiranje malih i srednjih poduzetnika u pripremi EU projekata informatizacije što je rezultiralo dvostruko većim brojem kvalitetnih prijava od očekivanog.

HUP ICT surađuje s Ministarstvom gospodarstva na uspostavljanju okvira Digitalne ekonomije te s Ministarstvom uprave na kompletiranju Zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi.

Aktivnostima poput projekta „eSkills for Jobs“, uspješno je okrenut trend interesa studenata za tehničkim studijima računarstva i zabilježeno je čak 20% više prijava učenika za ovo područje u 2014. godini.

U fokusu 2015. bit će projekti informatizacije malih i srednjih poduzetnika kroz implementaciju sustava „ICT innovation vouchera“, za uvođenje IT-a u poslovanje, korištenjem sredstava iz EU fondova. Kroz djelovanje u strateškim nacionalnim tijelima koja se bave razvojem ljudskih potencijala, zapošljavanjem i obrazovanjem, udruga će naglasak stavljati na mjere koje pridonose povećanju uspješnog dovršetka STEM studija na visokoškolskim institucijama, jer je nedopustivo da gotovo polovica onih koji upišu studije nikada ne diplomira.

Udruga će se nastaviti zalagati oko dovršetka i provedbe strateških državnih dokumenata, povećanog opsega suradnje s gospodarskom diplomacijom Ministarstva vanjskih poslova te snažniju suradnju s regionalnim razvojnim agencijama u svrhu većeg broja prijava na EU projekte, odnosno, fondove s područja izvan regionalnih centara Zagreba i Splita.

Članovi Udruge od početka svog djelovanja su se podijelili u radne skupine kako bi maksimizirali svoju učinkovitost u područjima ključnim za ICT:
•    RADNA SKUPINA: RAZVOJ ICT SEKTORA, voditelj Ratko Mutavdžić
•    RADNA SKUPINA: IZVOZ I MEĐUNARODNA SURADNJA, voditeljica Amera Zulić Vrabec
•    RADNA SKUPINA: OBRAZOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE, voditelj Hrvoje Balen
•    RADNA SKUPINA:  EU PROGRAMI I REGIONALNI RAZVOJ, voditelj Ivan Ante Nikolić
•    RADNA SKUPINA: E-POSLOVANJE, voditelji: Hrvoje Sagrak/Blaženka Urbanke

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.