Motorola Moto G ipak donosi solidan profit Googleu, što god mislili o tome

Fotografija članka: Motorola Moto G ipak donosi solidan profit Googleu, što god mislili o tome

Kada smartfon kao Motorola Moto G košta manje od 200$, to znači dvije stvari, a niti jedna nije za pohvalu. Ipak, ne mora biti tako.

Oglas

Prvo što ćete pomisliti o uređaju koji je jeftiniji od 200$ je kako se radi o jeftinoj tehnologiji i kućištu, a druga je pomisao kako se uređaji prodaju bez profita za proizvođače, tek da bi zauzeli određeni udio na tržištu (market share). Ipak, morate znati kako danas svi rade isključivo za – novac. A Motorola Moto G ga donosi…

Prema posljednje dostupnim statistikama, čini se kako Motorola Moto G ne spada niti u jednu tu kategoriju i kako ipak svom vlasniku Googleu donosi ne velik ali prilično solidan profit. A to se i traži, zar ne? :)

Ono što nam često padne na pamet je koliko zaista košta proizvodnja određenog uređaja. Ekipa iz TechInsightsa je rastavila Motorola Moto G smar¸tfon na sastavne dijelove i to jednostavno izračunala. Nakon zbrajanja komponenti došli su do zaključka kako je proizvodna cijena Moto G modela (sa 16 GB) oko 123$. Motorola ga prodaje za 199$, dakle ipak ima nekakav profit od 76$. Nećemo sada ulaziti u to koliko tko dobiva u tom lancu, ali profit očito postoji, i to prilično solidan.

Mark Newman, analitičar Sanford C. Bernstein & Co. tvrtke tvrdi kako Motorola Moto G svojem vlasniku donosi čisti profit od oko 5%, što je oko 10$. Usporedbe radi, Samsung na svojim mobilnim uređajima zarađuje oko 20-30% profita, što je višestruko više, dok Apple zarađuje od 30-35% na svojim novim iPhone 5s i 5c uređajima.

Čini se kako je Google sasvim zadovoljan sa svojim postotkom. Zaradu imaju, i dalje šire svoj dobar glas, a uređaji su im prilično solidni. Nije loše za “posao sa strane”…

Motorola Moto G

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.