Modni vizionar Issey Miyake dobio nagradu Kyoto

Racunalo.com foto

Nagrada Kyoto, koju je 1984. utemeljio dr. Kazuo Inamori, osnivač japanske tehnološke tvrtke Kyocera, uz Nobelovu je nagradu jedna od najuglednijih nagrada na području znanosti i umjetnosti. Dodjeljuje se pojedincima ili skupinama koji su se istaknuli svojim postignućima na području znanosti i kulture. Nagrada se dodjeljuje u kategorijama umjetnosti i filozofije, visoke tehnologije i temeljnih znanosti, a svaki nagrađeni dobiva 400.000 eura. Nagrade će biti uručene 10. studenog u japanskom gradu Kyotu.


Tokio – New York – Pariz. Kao što ti gradovi i radna mjesta modnog dizajnera Isseya Miyakija povezuju istok i zapad, tako i njegove kolekcije povezuju osnovne koncepte istočnih i zapadnih kultura. Uporabom najmodernijih tehnologija nastaju svevremenski odjevni predmeti, revolucionarni po konceptu i načinu izrade. Uz to, Miyakeova odjeća udobna je i univerzalna. Od 70-ih godina prošloga stoljeća Miyake slijedi koncept izrade odjevnih predmeta od jednoga komada tkanine. Na toj osnovi nastale su njegove poznate kolekcije “Pleats Please” i “A-POC”. Odjeća iz kolekcije “Pleats Please”, napravljena od iznimno laganog poliesterskog materijala koji ne sputava onoga tko je nosi, a istovremeno zadržava oblik, od 1993. osvaja modne piste i muzeje u cijelome svijetu. “A-POC” akronim je od eng. “a piece of cloth” (komad platna). Tom kolekcijom Miyake proširuje svoju viziju univerzalne odjeće te osmišljava novi postupak njezina stvaranja: računalom vođeni stroj izrađuje beskonačnu cijev od platna, od kojeg se potom dizajnira odjeća po vlastitom ukusu.


Imunolog i genetičar dr. Leonard Arthur Herzenberg, nagrađen u kategoriji visoke tehnologije, prvi na svijetu razvio je postupak razvrstavanja živih stanica prema njihovim osobinama. Još 1969. dr. Herzenberg sa svojim je istraživačkim timom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford razvio prvi model uređaja FACS (Fluorescence-Activated Cell Sorter), koji je omogućio prepoznavanje i izdvajanje stanica s određenim funkcijama te analizu DNK, RNK i proteina iz jedne žive stanice. Uređaj se upotrebljava u temeljnim istraživanjima i primijenjenim bioznanostima.


Dobitnik nagrade u kategoriji temeljnih znanosti japanski je matematičar dr. Hirotugu Akaike, koji se proslavio stvaranjem, po njemu nazvane, metode Akaike Information Criterion (AIC). Tom se metodom služe znanstvenici na području prirodnih znanosti te inženjeri za lakši odabir odgovarajućeg statističkog modela za obradu podataka i predviđanje razvoja određenih pojava. AIC omogućuje odabir modela prema objektivnim kriterijima i u slučajevima kada je riječ o vrlo zamršenim i složenim pojavama, koje obuhvaćaju velik broj informacija.


Ovogodišnja dodjela nagrada Kyoto dvadeset i druga je po redu od njena osnutka, a svake godine financira je zaklada Inamori. Među prijašnjim dobitnicima nagrade Kyoto jesu njemački filozof Juergen Habermas, austrijski glazbenik i dirigent Nikolaus Harnoncourt, umjetnici Maurice Béjart i Roy Lichtenstein te istraživačica primata Jane Goodall.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.