Mobiteli u obrazovanju: resurs ili distrakcija?

Fotografija članka: Mobiteli u obrazovanju: resurs ili distrakcija?

Gledajući sa pozitivnog aspekta mobilni uređaji mogu pomoći učenicima i studentima brzo istraživanje i osigurati vitalne komunikacijske linkove na školske/studentske prijatelje pa čak i učitelje.

 

Korištenje mobitela u školi od strane učenika/studenata je osobito kontroverzna tema. Mnogi pedagozi i  učitelji tvrde da su mobiteli distrakcija i trebaju  biti zabranjeni.  Da, doista u mnogim obrazovnim ustanovama korištenje pa čak i nošenje mobilnih uređaja je u potpunosti  zabranjeno.

Ipak, još prevladava umjerena  filozofija, a većina škola omogućava korištenje telefona tijekom odmora. Čini se kako  je dio obrazovne strukture prihvatio da mobilna komunikacija je sastavni dio našeg društva i da učitelji trebaju educirati učenike o odgovarajućem korištenju mobilnih uređaja, bontonu u komunikaciji,  i nadasve o opasnostima zlonamjernika vezanih za njihovo seksualno iskorištavanje i protok seksualnih mobilnih sadržaja koji se nude, a ne pokušavati eliminirati mobitele u cijelosti.

Nedavno je izvršeno u SAD-u zanimljivo istraživanje na bazi ankete od strane   koje je obuhvatilo 2.000 mentora /učitelja koji su iznjeli svoje mišljenje.
Kad odgovor na upit: "Kakav utjecaj imaju mobiteli na učinkovitost vašeg podučavanje?“  44% je odgovorilo da nije imalo nikakvog  utjecaja. Štoviše, 14% je odgovorilo da su mobiteli s veliki resurs za učenike/tudente.  Jedan učitelj matematike primijetio da je "sposobnost za brzo nalaženje matematičkih  formula i primjera korištenjem smartphone dragocjen alat  u učenju i uvježbavanju."  Jednako uvjerljiv argument može se podnijeti protiv korištenja mobitela, međutim, otprilike 42% ispitanika tvrdi da "SMS i pozivi prekidaju nastavni sat na redovnoj osnovi."

Prema nedavnom istraživanju CTIA Wireless udruge, preko 90% populacije SAD danas ima potpisane mobilne usluge kod nekog od operatera.  Čak i mala djeca se pridružuju wireless revoluciji, preko 20% od 6-9 godina starosti i 60% od 10-14 godina. 

Ovaj trend će se zasigurno samo povećati, a do roditelja i nastavnika je da uravnoteže prednosti i nedostatke korištenja mobitela kao dio procesa učenja. Iako ne postoji jedinstveno rješenje, zasigurno postoje lekcije gdje bi mobilni uređaj se mogao koristiti kao nastavno sredstvo ili veza na Internet za prikupljanje informacija od strane učenika/studenata.  Prisjetimo se, Internet  su mnogi u početku vidjeli kao novu granicu s opasnostima koje vrebaju  iza svakog klika, dok danas škole i roditelji  općenito su prihvatili  web kao medij za istraživanje, obrazovanje i učinkovitu komunikaciju. Uz odgovarajuće mjere sigurnosti i razumne politike, možda mobiteli i web omogućeni  pametni telefoni / mobilni telefoni s naprednim značajkama  mogu pokrenuti sličan pozitivan scenarij.
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.