Mobilni operateri se ujedinjuju oko platforme za aplikacije

Fotografija članka: Mobilni operateri se ujedinjuju oko platforme za aplikacije

Dvadeset i četiri vodeća telekomunikacijskih operatera formirali su "veliku programersku zajednicu," savez za izgradnju otvorene platforme koja nudi programe koje koristi svi – od developera i mrežnih operatera da korisnike mobilnih telefona. Izgradnja novog, otvorenog ekosustava potiče stvaranje aplikacije koje se mogu koristiti bez obzira na uređaje, operativne sustave ili operatore. Zajedno, imaju pristup do više od tri milijarde kupce širom svijeta. GSMA i tri od najvećih svjetskih proizvođača uređaja – LG Electronics, Samsung i Sony Ericsson također podržavaju tu inicijativu.
Potez se smatra izazovom za aplikacije koje trenutno nudi Apple, a koje su obično povezane s određenom platformom uređaja.  Prema Applu, ‘App Store’ pokrenut 2008. Godine registrirao je prošli mjesec 3 biliona preuzimanje prošlog mjeseca. 
Njihov plan je korištenje zajedničkih otvorenih standarda, koji će razvojnim programerima omogućiti izradu aplikacija na više platformi. Savez planira u početku koristiti i Jil i OMTP Bondi zahtjeve, razvijanjem tih standarda u zajedničkoj normi unutar sljedećih 12 mjeseci.  Operateri također promatraju generiranje prihoda za ulazak u poslovne aplikacije. Iako Apple nije otkrio koliko profita ima iz App Store, tvrtka ima 30 %  prihoda od svake prodaje aplikacija preko svoje platforme. Vjerojatno je da će operatori koriste sličan model, Vodafone, na primjer, isto tako ima udio 30% prihoda na Vodafone 360 aplikacijske platforme.
To je strahovito uzbudljivo vijest za našu industriju, te će poslužiti katalizirati razvoj niz inovativnih cross-uređaj, cross-operator aplikacije. "

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.