Mobilni operateri oštro napali Europsku komisiju zbog rezanja cijena roaminga

Racunalo.com foto

GSM udruga, koja okuplja 680 operatera iz cijelog svijeta, Zakon je ocijenila “nepredvidljivim, neprihvatljivim i nepotrebnim”. Oni ističu kako su mnogi operateri već ranije pristupili spuštanju cijena roaminga dok glasnogovornik britanskog Vodafonea tvrdi da je njegova tvrtka, u zadnjih 10 mjeseci, snizila cijene roaminga za oko 40 posto.
S druge strane, europska povjerenica za informacije i medije Viviane Reding kaže da su trenutne cijene roaminga neprihvatljive te kako su njima korisnici praktički kažnjeni što sa svojim telefonom prelaze granicu. Ona smatra lažnim tvrdnje operatera o padu cijena roaminga te naglašava kako su, generalno gledajući, one čak i porasle.
Navela je primjer britanske mreže O2 čiji korisnici, dok su u Francuskoj ili Italiji, minutu razgovora sa svojom zemljom plaćaju 5.5 eura. Britanski korisnici T Mobile mreže, ukoliko otputuju u Sloveniju, minutu razgovora s domovinom platit će čak 7.63 eura, a cijene minute iz nekih drugih zemalja penju se i do 13.05 eura.
Novi bi zakon trebao prisiliti operatere na ukidanje naplate dolaznih poziva u roamingu te cijenu minute razgovora dovesti na razinu koju korisnik plaća u svojoj zemlji za poziv izvan svoje mreže. Najnovije mjere korisnicima će donijeti uštedu od 40 do 60 posto dok će se ukupna zarada europskih operatera od roaminga, koja trenutno iznosi 10 milijardi eura godišnje, zasigurno smanjiti.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.