Mobilni Linux: LiMO

Fotografija članka: Mobilni Linux: LiMO

 

U stvari, sudionici su odlučili kombinirati napore u promicanju GNU / Linuxa na mobilnim uređajima malo ranije , 2006. godine.  Sredinom 2009. kao dio Limo Foundation, bilo je 55 sudionika. Tijekom dvije godine organizaciji se pridružuju i tvrtke Aroma , CasioHitachi mobilne komunikacije, Marvell, Opera Software i Swisscom. Istovremeno sa stvaranjem saveza najavljen je razvoj otvorene Limo platforme. U 2008.godini, Hankil Yoon  objavljuje spremnost programiranja prve verzije. Izdanje Limo LiMo Platform Platforma R1 je održana u ožujku 2008. Puna specifikacija završena je sredinom 2009. godine.

Najzanimljivija inovacija u Limo R2 je potpora na temelju D-Bus tehnologiji OMTP Bondi v1.0, koji će standardizirati sučelja web-aplikacija i naprava. Osim toga, u drugoj inačici platforme dodane su , nove multimedijske mogućnosti, alati za upravljanje osobnim informacijama i sigurnosti, kao i mogućnost stvaranja usluge koje rade sa geo pozicioniranjem.

Prije svega, trebalo bi  biti jasno da Limo  specificira standardizacija određenih softverskih komponenti sustava. Limo Foundation Platforma je dizajniran za neovisan hardver, tako članice – tvrtke imaju fleksibilnost u odabiru bilo kojeg rješenja hardverskog čipseta kako bi se zadovoljile njihove potrebe. Ustvari, razvoj je namijenjene samo za proizvođače uređaja i softvera. Oni objavljuju svoje Limo Foundation po duty-free licencom  javne Zaklada (FPL).

Uprava LiMo Foundation Platform smatra kako LiMo više obećava nego Android platforma. Osobno baš ne vjerujem u to.  I Verizon Wireless koji je dio Limo Foundation, nakon početnok entuzijazma rekao je kako ne smatra GNU / Linux kao preferirani izbor za mobilne telefone. Statistike pokazuju da nema sumnje kako  je Android vodeći sustav među mobilnim verzijama Linuxa i budući vođa.  S druge strane, LiMo je ugrađen već u oko 45 modela pametnih telefona od različitih proizvođača, ali android još toliko nije, iako se stvari iz dana u dan mijenjaju.  Isto tako, unatoč relativno malom broju proizvedenih modela, android privlači sve više developera. Niti jedan drugi telefon temeljen na Linux platformi ne može se pohvaliti tako moćnom infrastrukturom, plus sasvim dobar SDK i dokumentacija. 

Arhitektura
Govoreći o arhitekturi hardverska neovisna platforma  može biti jasno podijeljena u tri dijela. Donji sloj je software stog – kernel GNU / Linux driver sučelje i modem. Jednu stepenicu iznad je middleware i „okviri“, i  posljednji sloj – aplikacije koje su u interakciji s okvirima putem posebnih programskih sučelja – API. Kao što možete vidjeti, sve je prilično tradicionalno: postoji kernel i upravljački programi, postoje prilagođeni programi, a srednji sloj je posrednik između njih, a. implementacija sučelja ostaje na savjesti proizvođača.
U Limo Foundation stvara se samo privremeni operativni sustav (Middleware OS). Predstavnici konzorcija vjeruju da je takva platforma  isplativo rješenje koje može postati univerzalan softverski okvir za mobilne uređaje.

Tehnički, sve je vrlo kompetentno. Limo Zaklada ne prisiljava proizvođače oko odluka u području korisničkog sučelja, aplikacija i sadržaja. S druge strane, LimoFoundation nema infrastrukturu za distribuciju softvera, koju nudi npr. Google za usluge android tržišta.

Uzmemo li LiMO i njegove konkurente MobLin, Bada, Maemo u uzimanju udjela na tržištu, lopta je u rukama marketinga. Natjecati se u tom smislu s Google je vrlo teško. Stručnjaci internetskog diva imaju vrlo precizno izračunate trendove na tržištu.  Danas nitko ne treba snažnu, fleksibilnu i svestranu platformu koja zahtijeva znatna ulaganja u razvoj. Proizvođačima su puno zanimljivije gotove infrastrukture za distribuciju sadržaja i aplikacija, kao pristup popularnim uslugama. Do sada su dominirali Symbian i  Windows Mobile. Ovo je sve ipak pripremna faza. Glavna podjela na tržištu će se zatvoriti do 2011., i u njoj neće sudjelovati samo Linux.  Microsoft priprema novi mobilni sustav temeljen na Windows 7. Biti će zanimljivih promjena.

Ukoliko se želite upoznati više sa LiMO platformom mogu posjetiti web stranicu od .
 
Zanima li vas popis open source komponenti koje se koristi unutar Limo R3 platforme kliknite
 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.