Mobilni internet i pametni telefoni: koliko utječu na djecu i tinejdžere

Fotografija članka: Mobilni internet  i pametni telefoni: koliko utječu na djecu i tinejdžere

Brzo širenje pametnih telefona ima dubok utjecaj osim na ljude i na shopping, zabavu, računalnu industriju, pa čak i infrastrukturu Interneta.

Oglas

Pew Research institucija je  provela  opsežno istraživanju u SAD-u o adolescentima i utjecaju tehnologija. Nekako mislim da se isto istraživanje provede na našim prostorima, da se rezultati ne bi znatno razlikovali.  Pogledajmo malo statistiku:

–  37% tinejđera  ima pametni telefon. U 2011, ova brojka je bila samo 23%.

– 23%  tinejđera ima uz smartphone i tablet PC

–  25%  mladih u dobi od 12-17 godina, uglavnom kroz značajke telefona ili pametnih telefona pristupa internetu dok nešto stariji adolescenti to čine u 50%
–  više djevojčica nego dječaka se oslanja na svoje pametne telefone za pristup internetu


Podaci ne iznenađuju jer danas mladi žele bilo gdje, u bilo koje vrijeme imati pristup internetu. Na drugoj strani općenito vjeruju da redovit pristup internetu može biti učinkovita kultura učenja, kao i sprječavanje socijalne izolacije.


Međutim, to ne znači da su mladi ljudi spremni pustiti roditelje da znaju njihove aktivnosti na mreži dok koriste smartphone.  Smatraju ga privatnim uređajem, dok računalo u dnevnom boravku je nešto sasvim drugačije. Upravo je u izvješatju napravljen  osvrt i na tu temu:

Mobilni internet je predstavio nove izazove za roditelje koji žele ograničiti svojoj djeci pristup određenim web sadržajima i roditelji moraju usvojiti više tehničke metode praćenja sadržaja. Ne smije se olako shvatiti da sadašnje generacije odrastaju kroz internet i društvene mreže kojima sve više pristupaju putem pametnih telefona”. 

Što vi mislite o ovoj temi? Zanimalo bi me mišljenje posebno ako ste roditelj.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.