Mobilne aplikacije developeri rado proizvode za iOS i Android, a za druge platforme?

Fotografija članka: Mobilne aplikacije developeri rado proizvode za iOS i Android, a za druge platforme?

Tvrtka VisionMobile je napravila veliko istraživanje među softverskim developerima za mobilne aplikacije širom svijeta, u kojoj su saznali vrlo zanimljive podatke. U istraživanju je sudjelovalo 6.000 developera.

Oglas

Izvješće je objavljeno u Developer Economics za treći kvartal, a pod nazivom “State of the Developer Nation”. U tom su izvješću otrkili puno zanimljivih podataka. Među kojima je i analiza softverskih aplikacija za različite mobilne platforme, ili ako hoćete – mobilne aplikacije.

Jedan od zanimljivijih podataka svakako je i onaj koliko uopće developeri zarađuju po jednoj aplikaciji. Vodeći je očekivano iOS, jer developeri koji proizvode mobilne aplikacije za Appleov operativni sustav zarađuju u prosjeku 5.200$ po akplikaciji. Drugi su isto tako očekivano developeri za Android koji zarađuju u prosjeku oko 4.700$ po aplikaciji.

Zarada može biti različita, više je varijanti. Ona osnovna su aplikacije koje već dok downloadate koštaju određenu sumu novca. Drugi nivo je da u samoj aplikaciji ili video igri za neke dodatne funkcije ili mogućnosti trebate doplatiti (osnovni dio aplikacije je besplatan). I treći način su u stvari oglasi koji se pojavljuju u aplikacijama.

Koje su još platforme zanimljive za developere? Isto tako očekivano na trećem se mjestu nalaze developeri koji razvijaju aplikacije za Windows Phone i oni u prosjeku zarađuju 3.600$ po aplikaciji. Vrijedno je spomenuti i developere za BlackBerry 10 koji zarađuju oko 1.200$ po aplikaciji.

Kada govorimo o snazi ekosistema za pojedine platforme, tada tu prednjači Microsoftov Windows Phone (u kombinaciji s Windows 8 OS), a činjenica je i kako s uFirefox OS i BlackBerry 10 zajednice daleko jače od onih za Android i iOS. No, pitanje je u praksi koliko to benefita nosi pojedinim strukturama – developerima, korisnicima, zajednici.

Ono što je sigurno je da se mobilne aplikacije proizvode sve više, za različite platforme i u različitim alatima. A na nama korisnicima je da odaberemo ono što nas zanima.

Mobilne aplikacije

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.