Mobilna penetracija u Africi se popela na 80% i dalje raste vrlo brzo

Fotografija članka: Mobilna penetracija u Africi se popela na 80% i dalje raste vrlo brzo

Koja vam je prva asocijacija na Afriku? Glad, siromaštvo, neimaština. Možda. Ali najnoviji podaci govore kako 80% afričke populacije ima mobilne uređaje.

Oglas

Brzo rastuća mobilna tržišta su nešto s čim se proizvođači mobilnih uređaja itekako moraju boriti. Za tržišta kao što su Sjeverna Amerika, Europa i Azija se kaže kako su se stabilizirala, tako da je jedno od potencijalnih velikih tržišta upravo – Afrika.

Naravno, ima još nekih područja u svijetu koja se smatraju brzo rastućim, no Afrika kao kontinent je nešto što je vrlo važna tema i biti će narednih godina za proizvođače mobilnih uređaja. Naravno, pri tome ne moramo misliti na “high-end” odnosno one najskuplje uređaje (iako ima i njih), no srednja i niža klasa smarfona i još uvijek dobro prodavanih običnih mobitela itekako imaju svoj prostor i tržište u Africi.

Najnovije izvešće tvrtke TA Telecom govori kako je mobilna penetracija u africi dosegla brojke od čak 80% i trenutno je najbrže rastuže tržište u svijetu. Drugim riječima, 8 od 10 Afrikanaca ima mobilni uređaj, što bi ukupno bilo oko 802,4 milijuna ljudi. Ako niste znali, nakon Azije upravo je Afrika drugo najveće svjetsko tržište po broju stanovnika. Ima ih više od milijardu.

Mobilna penetracija u Africi se popela na 80 posto

Naravno, kao što smo već ranije i spomenuli, velika većina uređaja koji se koriste su obični mobiteli, a većina mreža koje imaju operateri su 2G, odnosno imaju samo mogućnost telefonskih razgovora i slanja tekstualnih SMS poruka. Prema istom izvoru, oko 63% mobilnih konekcija ostvaruje se u 2G mreži, oko 26% u 2.5G mreži, a tek 11% u 3G mreži.

Zanimljiv podatak govori kako su mnoge kompanije, pa tako i Google, upravo za to tržište posebno prilagođavali svoje brojne servise, a kako bi bili čitljivi i preko SMS-a. Naravno, kada operateri odigraju onu ključnu ulogu i “rašire” mobilne mreže nove generacije, i mogućnosti afričkih korisnika mobilnih uređaja će se povećati.

Ali valja zapamtiti brojku koja kaže kako 80% Afrikanaca ima mobitele. Nije to više tako siromašan kontinent kako mi nerijetko mislimo…

Mobilna penetracija u Africi se popela na 80 posto

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.