Mobility Day 2009: Windows Marketplace za developere (Bernardin Katić)

Fotografija članka: Mobility Day 2009: Windows Marketplace za developere (Bernardin Katić)

Mobility Day 2009: Windows Marketplace za developere (Bernardin Katić)

S više od 25.000 aplikacija do sada na tržištu, Windows Mobile je među najpopularnijim platformama za programere. WM 6.5, zadnja generaciju Windows Mobile operativnog sustava omogućava programerima da izgrade inovativne mobilne aplikacije, bez potrebe da nauče nove vještine ili programske jezike. Developeri mogu koristiti sve razvojne alate kao i za desktop računala: Win32, Active Template Library i Microsoft Visual C++, Visual C #, Visual Basic. NET, ASP.NET i asinkroni JavaScript i XML (AJAX).

Racunalo.com: Možete li nam ukratko navesti novine vezane uz WM Marketplace for Mobile i distribuciju aplikacija.
BERNARDIN KATIć:
Najveći problem developerima koji razvijaju aplikacije za mobilne/smartphone uređaje je kako aplikacije jednostavno distribuirati, reklamirati i naplatiti velikom broju klijenata. Do sada su korisnici mobilnih uređaja morali aplikacije tražiti na internetu, na velikom broju web-siteova na kojima su morali ostavljati brojeve kreditnih kartica, aplikacije preuzeti i instalirati na uređaje bez da su bili sigurni da će aplikacije na njihovim uređajima ispravno raditi i naravno sa strahom za pouzdanost web-siteova koje prodaju te aplikacije. Sve to je dovelo do situacije u kojoj su se tipični korisnici smartphone uređaja teško odlučivali na kupovinu aplikacija.

Početkom listopada, sa objavljivanjem WM 6.5, kao važna novina počinje sa radom Windows Marketplace for Mobile koji će donjeti centralno mjesto za objavljivanje mobilnih aplikacija za Windows Mobile uređaje. Sve aplikacije koje su ponuđene na Windows Marketplace-u za Mobile su testirane i certificirane tako da su korisnici sigurni da će aplikacije koje preuzmu raditi na njihovima smartphone uređajima. Pronalaženje odgovarajuće aplikacije je vrlo jednostavno jer su aplikacije svrstane u katalog sa jasno definiranim kategorijama, za svaku aplikaciju je raspoloživ opis aplikacije, prikazi ekrana aplikacije te ocjene i recenzije korisnika. Katalog je prilagođen kupcu pa su izlistane samo aplikacije koje su testirane da rade na njihovom uređaju. Kupci imaju opciju aplikacije koje kupe platiti kreditnom karticom registiranom u MS, ili, puno praktičnije, putem uobičajenog računa mobilnog operatera.

Mobility Day 2009: Windows Marketplace za developere (Bernardin Katić)Racunalo.com: Kako se provodi certifikacijski proces?
BERNARDIN KATIć:
Certificiranje aplikacija za objavu na Windows Marketplace for Mobile je proces koji je vrlo jasno definiran. Objavljene aplikacije moraju biti razvijene tako da poštuju tehničke zahtjeve koji omogućavaju pouzdanost aplikacija te trebaju biti u skladu sa pravilima tipova i sadržaja aplikacija koje su dopuštene za objavu. Sve informacije o certifikacijskom procesu i pravilima za aplikacije se nalaze na

Racunalo.com: Da li će developeri biti u mogućnosti postaviti cijenu za svoje programe?
BERNARDIN KATIć:
Aplikacije objavljene na Windows Marketplace for Mobile mogu biti besplatne ili programeri mogu navesti cijene za aplikacije. Objavljene aplikacije mogu biti raspoložive globalno ili lokalno samo za neka tržišta, a cijene mogu biti različite ovisno o valuti i tržištu.

Racunalo.com: Koliki postotak prihoda će Microsoft dati samim programerima ?
BERNARDIN KATIć:
Podjela prihoda od prodaje aplikacije je vrlo jasna: 70% prihoda pripada programerima/tvrtkama koje objevljuju aplikaciju, a 30% pokriva sve troškove Microsofta, procesiranja uplata i troškove mobilnih operatera.

Racunalo.com: Koliko iznosi godišnja kotizacija i što je u nju uključeno?
BERNARDIN KATIć:
Da bi mogli objavljivati aplikacije na Windows Marketplace for Mobile potrebno je registrirati se i platiti godišnju kotizaciju od $99. U ovoj godini je u toj cijeni uključeno 5 testiranja/certificiranja aplikacija za objavu. Dodatna testiranja aplikacija se naplaćuju $99.

Racunalo.com: da li će developeri moći vidjeti detaljnu povratnu informaciju tijekom i nakon procesa certificiranja, ako da gdje i u kojem obliku?
BERNARDIN KATIć:
Kompletan tijek certificiranje je moguće lako pratiti preko developerskom portala. Za sve aplikacije poslane na certificiranje je raspoloživa informacija o statusu i eventalno potrebnim aktivnostima od strane developera.

Ako vam i ovo nije dovoljno, vjerujemo kako će vam i ovaj video biti koristan:

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.