MIT već ima male leteće automobile

Fotografija članka: MIT već ima male leteće automobile

Neki dronovi lete, a neki se voze. Oni koji mogu oboje lakše pristupaju različitim mjestima i terenima te su savršeni uređaji za misije potrage i spašavanja ili pak dostavu paketa.

Oglas

Istraživački tim sa MIT CSAIL laboratorija (Computer Science and Artificial Inteligence Laboratory) razvio je flotu autonomnih dronova koji osim što mogu letjeti imaju i kotače po kojima voze te na taj način imaju dodatnu sposobnost za izbjegavanje prepreka. Radi se o strojevima koji bi bez problema mogli lokacijama za spašavanje žrtvi katastrofa i prolaziti između pukotina srušenih zgrada u potrazi za preživjelima.

Ovi su dronovi autonomni i imaju algoritme za planiranje putanje kako bi se osiguralo da se flota od osam vozila međusobno ne zalijeće jedni u druge ili u druge objekte. Svaki od dronova ima dva mala motora pri dnu koji su povezani na kotače. Tokom testiranja su dronovi radi te dodatne težine izgubili na dometu u letu oko 14 posto, ali kažu kako je gubitak kompenziran učinkovitom vožnjom na kotačima prema potrebama, a koja koristi manje baterije.

Čini se kako je ovo dobar prvi korak prema letećim automobilima iz filmova znanstvene fantastike.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.