MIPRO 2017: Hrvatski Telekom aktivirao novu VoLTE uslugu – razgovore putem LTE mreže

Fotografija članka: MIPRO 2017: Hrvatski Telekom aktivirao novu VoLTE uslugu – razgovore putem LTE mreže

Na 40. jubilarnoj konferenciji MIPRO 2017, a koja u Opatiji traje do kraja tjedna, Hrvatski Telekom je predstavio kvalitetniji brži način telefoniranja preko VoLTE standarda.

Oglas

Na one koji ne znaju, VoLTE (Voice over Long-Term Evolution, Voice over LTE) je standard koji se temelji na IMS mrežama (IP Multimedia Subsystem), a koji u omogućuje prijenos glasa (telefonskih razgovora) preko LTE mreže. Ono što je prednost ovog standarda je veća brzina uspostavljanja veze, bolja kvaliteta telefonskih razgovora, a kažu i kako je potrošnja baterija manja nego kada se to radi o telefoniranju preko standardnih protokola.

Za najkvalitetniju VoLTE komunikaciju potrebno je da oba sugovornika imaju uređaje koji podržavaju ovaj standard, a rezultat svega je vrlo čist i prirodan zvuk (HD voice). Isto tako, korištenjem VoLTE standarda istovremenom možete i telefonirati i surfati Internetom, bez ikakvih prekida. Saznali smo kako će ova usluga korisnicima Hrvatskog Telekoma biti dostupna od kraja svibnja, bez dodatne naknade.

Aktivacija i korištenje glasovne usluge na HT LTE mreži za korisnike je bez dodatne naknade, a preduvjet za njeno korištenje je odgovarajuća tarifa, uređaj koji podržava VoLTE uslugu i odgovarajuću verziju softwarea. Prvi uređaj u ponudi Hrvatskog Telekoma s podrškom za VoLTE uslugu je Samsung Galaxy S7 i Samsung Galaxy S7 edge, dok će uskoro biti dostupni i uređaji ostalih proizvođača.

LTE tehnologija na kojoj je zasnovana 4G mreža korisnicima će, uz iznimno velike brzine prijenosa podataka, po prvi put u Hrvatskoj omogućiti i glasovne pozive koji su se do sada odvijali isključivo putem 3G i 2G mreže. Upravo zahvaljujući novoj VoLTE usluzi, korisnici će svjedočiti značajno boljoj kvaliteti razgovora i kraćem vremenu uspostave poziva, u odnosu na 3G ili 2G mrežu. Dodatno, uz VoLTE uslugu korisnici imaju mogućnost istovremeno obavljati razgovore i pregledavati internetske sadržaje visoke kvalitete (HD/UHD). VoLTE ujedno štedi i bateriju mobilnog uređaja pa će usluga korisnicima koji mnogo telefoniraju omogućiti još bolje korisničko iskustvo.

Više informacija o VoLTE usluzi kao i preduvjetima za korištenje iste korisnici mogu pronaći putem web stranice , a gdje se nalazi i .

Hrvatski Telekom nastavlja s intenzivnim ulaganjima u razvoj svoje mobilne mreže. Vanjska pokrivenost 4G mrežom na kraju 2016. godine iznosila je 96,9 posto. U periodu od godine dana pušteno je u rad preko 500 novih 4G servisa, što Hrvatskom Telekomu omogućuje najveće pokrivanje i najveće brzine prijenosa podataka. Brzine koje HT 4G mreža omogućava dosežu 262,5 Mbit/s u većim urbanim središtima (veći gradovi kao što su Split, Zadar, Šibenik, Sisak, Daruvar, Virovitica, Dubrovnik, Pula, Poreč, Rijeka, Rovinj, Zagreb, Velika Gorica, Čakovec, Varaždin, Požega, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Đakovo, Vinkovci, Vukovar, Osijek, Bjelovar, Koprivnica…) te do 150 Mbit/s na ostatku pokrivenog teritorija.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.