Minix NEO U1+ Neo A2 Lite – recenzija

Fotografija članka: Minix NEO U1+ Neo A2 Lite – recenzija

Ovakve uređaje još uvijek ne viđamo masovno u svojim kućanstvima,ali Minix U1 je jako dobar razlog da se takav način razmišljanja promijeni, jer Android mini računala uvijek se kupuju na “duge staze” – stoga pogledajte što ovaj Minix nudi. Recenzije uređaja koji se ne viđaju tako često ponekad znaju biti nezahvalne,ali uhvatili smo se u koštac i sa ovim zadatkom, jer nama je samo nebo granica. OK ili tamo gdje nema interneta :-)

Oglas

Što su Minix Neo U1 i Neo A2 Lite ?

Za sve one koji ne vole puno čitati slijedi kratki odgovor,a oni koji vole čitati neka nastave malo niže.Minix Neo U1 je Android streaming box koji može sve što i vaš mobitel,ali na puno većem TV ekranu. Neo A2 Lite je daljinski upravljač sa “air mouse” funkcijom i gotovo nezaobilazni dodatak za U1. Treba napomenuti da A2 Lite nije zadani “daljinac” za U1 već uz U1 dolazi manji daljinski upravljač koji će se svidjeti onima koji vole minimalizam.

A sada nastavak za one koji vole čitati više. Za početak kratko objašnjenje što je to Android box ili Android mini PC? Ovim nazivima imenujemo uređaje pogonjene Android operativnim sustavom koji se priključuju na vaš televizor. Primarno su namjenjeni streamingu sadržaja sa interneta,ali nikako nisu ograničeni na tu namjenu. Prilagodljivost Androida i ovdje je došla do izražaja. Proizvođači mogu u detalje prilagoditi uređaj svojim idejama i vašim potrebama,a sve to uz prihvatljivu cijenu,posebice ako se uzme u obzir da ovakvu vrstu uređaja mijenjate otprilike kada i vaš TV.

Ukoliko ste zadovoljni svojim televizorom,a nedostaje vam “smart” funkcionalnost,tada za vas imamo odlične vijesti. Ne morate kupiti novi TV,samo nabavite Minix U1 i on će vaš “obični” TV pretvoriti u “pametni” televizor. Vjerujte nam na riječ,ovakvo rješenje je puno fleksibilnije i bolje od ugrađenih “smart” platformi.

Što nudi Minix U1?

Prije svega treba reći da su Minix proizvodi “na dobrom glasu” i to potpuno opravdano. Za razliku od velike većine proizvođača, Minix će vam redovito pružiti softverske nadogradnje za svoj proizvod,a atmosfera na njihovom forumu je jako dobra i možete pronaći brdo korisnih informacija.

Minix U1 dolazi sastavljen od sljedećih komponenti:
– CPU – Amlogic S905 četverojezgreni ARM Cortex-A53 @ do 2.0GHz
– GPU – Penta-core (pet jezgri) Mali-450MP do 750 MHz
– RAM – 2GB DDR3
– OS – Android 5.1.1
– Pohrana– 16GB eMMC 5.0 flash + utor za micro SD karticu
– Video izlaz – HDMI 2.0 do 4K @ 60 Hz sa podrškom za HDMI CEC
– Audio – HDMI, optički S/PDIF, i 3,5mm priključci za mikrofon i slušalice
– Povezivanje – Gigabit Ethernet, 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi (2×2 MIMO) i Bluetooth 4.1
– USB – 3x USB 2.0 host priključka, 1x micro USB OTG priključak
– Ostalo – Tipka za uključivanje/isključivanje, IC prijamnik, Kensington otvor zaključavanje
– Napajanje – 5V/3A
– Dimenzije – 12.7 x 12.7 x 2.2 cm
– Masa – 0.278 kg

Što dolazi u paketu ?

Minix vjerojatno želi opravdati novac uložen u njihove uređaje,stoga vam u kutiji nudi sve što vam je potrebno za početak rada. Stoga ćemo u kutiji pronaći ovo:
– MINIX NEO U1 Android TV Box
– HDMI kabel (1m)
– Dual-Band antena
– Adapter za napajanje 5V/2A (EU)
– IC daljinsku upravljač (nažalost bez baterija)
– OTG kabel
– USB kabel
– Korisnički priručnik (na engleskom jeziku)
– Prateća brošura za ostale proizvode

Prvi dojmovi Minix NEO U1…

Minix već neko vrijeme preferira isti dizajn za svoje uređaje,a nama se svidio. U1 je estetski vrlo lijep uređaj zaobljenih rubova i odlične kvalitete izrade,upotrebljeni materijali ulijevaju povjerenje i ostavljaju dojam dugotrajnosti. Srećom, u Minixu nisu se odlučili za sjajnu plastiku prilikom izrade kućišta i to je jako dobra odluka. Iaoko ovo nije uređaj kojeg ćete svaki dan imati u rukama (kao mobitel), lijepo je vidjeti površinu koja nije magnet za otiske prstiju,a i prašina se manje primjeti :-)

Na prednjoj strani uređaja nalazimo prozor IC prijamnika i višebojnu LED diodu za indikaciju statusa rada.

Na lijevoj strani uređaja nalazi se samo priključak za WiFi antenu.

Stražnja strana sadrži slijedeće priključke:
– 3,5 mm utor za slušalice i mikrofon (za internet pozive)
– HDMI priključak za spajanje na TV
– SPDIF optički audio izlaz za spajanje pojačala
– Mrežni priključak za internet
– 5V priključak za napajanje uređaja

Na desnoj strani nalazimo sedam priključaka:

– POWER tipka za uključivanje/isključivanje
– Tri USB A ženska priključka
– TF priključak za mikro SD karticu (Kinezi još uvijek vole staru TF oznaku)
– OTG priključak za OTG kabel
– Kensington Security Slot protiv krađe

Na donjoj strani,očekivano, nema priključaka. Ovdje nalazimo Android robota, četiri gumene nožice koje spriječavaju proklizavanje te “recovery” tipku.

Na gornjoj strani uređaja nalazimo samo reljefni natpis MINIX. Udubljena slova vole sakupljati prašinu.

Daljinski upravljač koji dolazi sa uređajem omogućuje pristup svim bitnim funkcijama uređaja i odlično obavlja svoj posao. Ovo je odličan primjer minimalističkog pristupa izradi uređaja bez velikog narušavanja funkcionalnosti. Prosječni korisnici biti će zadovoljni ovim rješenjem, ali naprednijim korisnicima mogla bi nedostajati poneka funkcija.
Naravno, Minix je mislio i na takve korisnike i tu na scenu stupa Minix NEO A2 Lite.

Prvi dojmovi Minix NEO A2 Lite …

Minix NEO A2 Lite je kombinacija “zračnog miša” i QWERTY tipkovnice,zanimljivog dizajna i veće upotrebljivosti od originalnog daljinskog upravljača koji dolazi uz U1. Neke od karakteristika A2 Lite upravljača su:

– Domet do 10 m (ne treba optičku vidljivost)
– 6 -osni žiroskop i akcelerator
– Prostrana tipkovnica
– Dugo trajanje baterija
– USB Plug-and-Play mikro prijamnik
– Automatsko “spavanje” za uštedu baterije
– Indikator niskog napona baetrija (LED svijetli ako je napon ispod 2,2 V)
– Ergonomski dizajn
– Podrška za više operativnih sustava (Android / MAC OS / Windows / Linux)

U paketu uz A2 Lite upravljač, dolaze i kratke upute za rad i još malo reklamnih brošura,ali kao i u slučaju originalnog daljinskog upravljača baterije nisu u paketu.

Kombinacija “zračnog miša” i QWERTY tipkovnice je odlična. Jednostavno rečeno, stvara ovisnički efekt. Kada se jednom naviknete na A2 Lite,vjerujte nam, nema povratka na originalni daljinski upravljač.

Ugrađena tipkovnica dobro posluži za surfanje,kreiranje emailova ili za dopisivanje na društvenim mrežama. Zahvaljujući ovom dodatku Minix U1 postaje zaista prava mala radišna kutijica.

Uređajem možete upravljati i putem mobitela koristeći aplikaciju U1_remote koja bi prema riječima autora trebala raditi sa svim uređajima koji su bazirani na SoC Amlogic: S905, S812 i S805.

Vrijeme je da se vratimo uređaju i detaljnije opišemo njegov rad.

Podizanje sustava (Android 5.1.1) traje 30 sekundi, što je jako dobro za ovu vrstu uređaja. Nakon podizanja sustava dočekati će vas početni ekran Minix Metro sučelja. Sučelje je jednostavno,lako za korištenje i nije se problem navikunuti na njega.
Jedina zamjerka sučelju je ta što je uvijek na engleskom jeziku. Iako cijeli sustav prebacimo na hrvatski jezik,početni ekran ostaje na engleskom. Ukoliko vam se Metro sučelje ne sviđa,uvijek možete instalirati neki drugi pokretač ili se zadovoljiti originalnim Android pokretačem.

U1 se prilikom prvog pokretanja postavio na rezoluciju FHD 1920×1080 (1080p 60Hz),no u postavkama postoje dodatne opcije prema vašoj želji,a rezolucija ide sve do 4K. Minixov launcher posjeduje ikone u različitim rezolucijama tako da se ugođaj korištenja ne mijenja sa promijenom rezolucije.

Hajdemo malo opisati Metro Launcher. U gornjem lijevom kutu nalazimo četiri ikone koje prikazuju status veze. U mojem slučaju Minix je bio spojen kabelom na mrežu te je druga ikona promijenila boju u zelenu. Postoje još ikone za WiFi vezu, Bluetooth i VPN.

Nadalje imamo grupu od devet velikih ikona koje su svojevrsne mape za kategorizaciju programa,odnosno u pojedinu mapu dodajete srodne programe. Ispod ove grupe od devet ikona imamo dvije ikone(Voice search i Power managment) i jednu “+” ikonu pomoći koje dodajemo vlastite aplikacije na ovaj donji popis.

Na desnoj strani imamo stupac od 5 ikona,redom na engleskom, jer se za sada ne može lokalizirati:
– prikaz datuma i vremena
– File Explorer (upravitelj datotekama)
– All Apps (popis svih instaliranih programa)
– App market (ovdje možete dodati još koji market,ako vam Google Play nije dovoljan)
– All Tasks Killer (ubija sve suvišne aplikacije koje su pokrenute u pozadini)

I to je to što se početnog ekrana tiče, jednostavan i funkcionalan.
Minix NEO U1 posjeduje i DLNA, Miracast i AirPin funkcije,što znači da ćete sadržaj svojeg mobitela/tableta lako prikazati na velikom ekranu. Prema specifikacijama U1 ima 16GB za pohranu podataka,od čega je korisnicima dostupno nešto više od 12GB.

Multimedija, za to je stvoren ovaj uređaj! Prije svega tu je Kodi (XBMC) i samim time gotovo da vam više ništa ne treba,ali u Minixu su odlučili da i to može biti još bolje,pa su napravili svoju verziju (XBMC for MINIX) koja radi još uglađenije od izvornog Kodija. Što se razlika između ovih programa tiče,praktički ih nema. Jedina zamjerka ide programu XBMC for MINIX iz razloga što je izbačen hrvatski jezik. Ukoliko vam hrvatski jezik baš treba,tada koristite originalni Kodi koji ga ima. Proizvođač je odlučio predinstalirati i MX Player Pro koji je vjerojatno svima jako dobro poznat.
Ako vam zatreba još neka multimedijalna aplikacija, tu je Google Play i instalirajte po volji.

Kodi Jarvis (16.0 Alpha 4), XBMC for MINIX (15.3) i MX Player “vrte” video zapise vrlo glatkoi stabilno. Neo U1 TV Box bez problema prikazuje filmove u rezolucijama 480p,720p i 1080p(24fps, 30fps, 60fps) također i 4K (60fps) sa različitim kodecima kao što su: H.264, H.265, MPEG2, MPEG4, RMVB i zvuk – DTS i AC3. Također testirani su i još neki video formati – AVI, MKV, MP4 (tipični formati za filmove “iz divljine”) i sve je proteklo bez ikakvih problema.

NEO U1 dobar je i kao igraća konzola. Sve što trebate je neki gamepad i veselje može početi. Neke igre podržavaju upravljanje pomoću A2 Lite daljinskog upravljača te možete odmah početi u igranju na velikom ekranu. Na brzinu smo isprobali tri igre i sve su radile bez problema. Beach Buggy Racing, Jetpack Joyride i Asphalte 8: Airborne.

MINIX Neo U1 Benchmark rezultati …

MINIX Neo U1 prošao je većinu popularnih benchmark testova,a ovdje vam donosimo neke od njih. Neke kategorije nisu primjenjive na ovaj uređaj,kao npr. baterija ili bilošto vezano uz ekran,iz jednostavnog razloga što ih ovaj uređaj-nema.
Na Antutu 6.0.1 ovaj mališan postigao je 38038 bodova što je odličo za ovakvu vrstu uređaja (ali taj screenshoot smo izgubili,stoga evo jedan sa nešto lošijim rezultatom. Primjerice, Tronsmart Vega S95 Telos koji mu je direktna konkurencija, dostiže oko 35000 bodova.

Antutu 6.0

Geekbench 3

Još malo informacija o uređaju

Zaključak:

Kada su u pitanju Android mini računala,Minix je uvijek bio pri vrhu ponude. Ne samo zbog kvalitete proizvoda,već zbog njihovog dizajna i što je možda najvažnije,zbog softverske podrške. Kupovinom ovog uređaja nećete se naći u situaciji da vas proizvođač “zaboravi” čim kupite njihov proizvod. Minix će vam još dugo pružati nadogradnje i ispravke bugova koji se prijave (pogledajte video). Osim toga ekipa na forumu pomaže koliko god može.
Trenutna situacija na tržištu je takva da se Minix U1 gotovo ne ispati kupiti “kod Kineza”,a daljinski upravljač A2 Lite trenutno možete pronaći na akciji u jednom hrvatskom dućanu i čak je jeftiniji od kineske konkurencije.

Mišljenja sam da ćete kupovinom ovog uređaja biti jako zadovoljni i da ste dugoročno gledano, osigurali svoje multimedijalne potrebe u kućanstvu.

Hvalimo:
– Performanse
– Dizajn
– Kvalitetu izrade
– Softversku podršku
– A2 Lite je “mrak”

Ne hvalimo:
– Minix Metro sučelje nije na hrvatskom jeziku (za sada)
– Nema USB 3.0 podršku
– DTS podrška
– Tipkovnica na A2 ima QWERTY raspored
– Možda prekratak OTG kabel
Kako bismo ocijenili Minix Neo U1?

Ovaj uređaj zaslužio je ocjenu 8/10. Bez imalo pretjerivanja stojimo iza te ocjene.

ocjena

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.