Mihajlo Filiferović Fićo – umro je pionir hrvatskog ICT-a i jedan od pokretača MIPRO-a

Fotografija članka: Mihajlo Filiferović Fićo – umro je pionir hrvatskog ICT-a i jedan od pokretača MIPRO-a

U utorak 13.8.2013. zauvijek nas je napustio u 91. godini života Mihajlo Filiferović Fićo, veliki entuzijast i promotor informacijskih i komunikacijskih tehnologija u našoj sredini.

Oglas

Mihajlo Filiferović Fićo je osoba koju ćemo pamtiti po mnogo čemu, a najviše kao pokretača velikih neđunarodnih ICT skupova MIPRO koje je zajedno s grupom kolega iz riječkog Društva inženjera i tehničara pokrenuo 1978.godine. Bili su to u početku seminari o primjenama mikroprocesora u industriji pokrenuti na zahtijev industrije i za potrebe industrije. Radilo se o Končaru, HEP-u, ISKRI, Digitronu…..Od samih početaka MIPRO je po svemu odudarao od standardnih stručnih skupova u Jugoslaviji. Nije bio šabloniziran,  nije bio ideološki profiliran, nije služio nikome osim svojim sudionicima, struci i gospodarstvu. To je neke strukture ponukalo da ga pokušaju prvo ukinuti, a kada to nije uspjelo, da ga „discipliniraju“, odnosno stave pod kontrolu. No ni to nije bilo moguće, zahvaljujući u prvom redu Fićinoj želji da  Rijeka postane žerište novih tehnologija kao što je to ona i nekada bila (torpedo, žiroskop, tvornica papira….).

Mihajlo Filiferović Fićo je oko MIPRO-a okupio najbolje ljude toga vremena. Spomenimo samo legendarnoga Branka Součeka, autora prve cjelovite knjige o mikroprocesorima u svijetu, Petera Šuhela, Uroša Staniča, Predraga Maxa Vranića, Vladimira Matijevića, Franju Jovića, Miodraga Lorencina, Rajka Tomovića i niz ostalih Seminare o primjenama mikroprocesora polako je pretvarao u kompleksne skupove MIPRO koji sadržavaju niz stručnih konferencija, seminara, radionica, okruglih stolova, plenarnih tema, pozvanih predavanja…..Danas na skupove MIPRO dolazi preko tisuću sudionika iz 30 do 45 zemalja te su oni najveći nekomercijalni tehnološki skupovi u jugoistočnoj Europi.

MIPRO je centralno mjesto okupljanja sudionika iz gospodarstva, obrazovanja, znanosti, upravnih struktura i centralno mjesto sinergije. Na njemu se sreću projektanti, izvođači, istraživači, inovatori, menadžeri, političari – svi koji su okrenuti primjenama novih tehnologija u svojim sektorima rada. To je bila vizija koju je imao Mihajlo Filiferović Fićo pri formiranju MIPRO-a.

Skupovi , osim prvoga, održavaju se već 35.godina u Opatiji dajući tome aristokratskom gradu štih i visokotehnološkog centra svetskog značaja.

Sve navedeno velika je Fićina zasluga. Pamtit ćemo ga kao velikog promotora visokih tehnologija, kao entuzijasta staroga kova (takvih je sve manje), kao odličnog orgsanizatora i plemenitog čovjeka i prijatelja.

Svi koji su ga poznavali, a tih je veliki broj, zadržat će ga u trajnom sjećanju.

Mihajlo Filiferović Fićo

Tekst napisao: Petar Biljanović

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.