Microsoft Windows Phone 8 – već u studenom dostupni novi Nokia, Samsung i HTC pametni telefoni

Fotografija članka: Microsoft Windows Phone 8 – već u studenom dostupni novi Nokia, Samsung i HTC pametni telefoni

Novi Microsoftov operativni sustav za pametne telefone donosi puno toga zanimljivog. U Windows Phone 8 će vam se svidjeti siguran kutak za djecu, sobe za čavrljanje, a slijede i izlasci novih uređaja.

Oglas

Microsoft je predstavio Windows Phone 8, posljednju inačicu operativnog sustava za pametne telefone, koja nudi potpuno personalizirano korisničko iskustvo te povezuje ljude s ključnim osobama i zbivanjima. Tijekom predstavljanja, Microsoft je pokazao i nove funkcionalnosti kao što su dječji kutak (Kid’s Corner) i sobe (Rooms) te niz novih pametnih telefona partnerskih tvrtki – Nokije, Samsunga i HTC-a, koji se ističu dizajnerskim detaljima, bojama i funkcionalnostima. Uređaji će diljem svijeta biti dostupni već u studenom, u ponudi mobilnih operatera kao i u maloprodaji.

– S nestrpljenjem čekamo upoznati svijet s Windows Phone 8, najosobnijom platformom pametnih telefona – rekao je Terry Myerson, potpredsjednik odjela Windows Phone u Microsoftu, dodavši – Windows Phone 8 bit će dostupan na nizu uređaja koji su jedinstveni, upečatljivi i živopisnih boja.

Žive pločice (Live Tiles) temelj su Windows Phonea te jedinstven detalj kojeg ne posjeduje nijedan drugi mobilni operativni sustav. Korisnicima omogućavaju podešavanje Start sučelja na način koji im ponajviše odgovara, tako da mogu “prikvačiti” omiljene kontakte, aplikacije, glazbu, igre ili fotografije. Nove žive pločice te mogućnost odabira između 20 živih boja, uključujući kobalt, grimiznu i limetu, omogućavaju niz jedinstvenih podešenja Start sučelja, u skladu sa željama korisnika.

Osim živih pločica, Windows Phone 8 nudi mnoge nove funkcionalnosti koje omogućavaju sasvim osobno iskustvo pametnog telefona. Među njima su Live Apps – aplikacije koje prikazuju informacije na Start sučelju. Tako primjerice Facebook Live App prikazuje informacije u realnom vremenu, ažurirajući ih dok je zaslon zaključan.

Windows Phone Store korisnicima nudi 120.000 aplikacija, a svakoga dana dodaje se stotine novih naslova – uključujući hit igre i aplikacije kao što su Angry Birds Star Wars, LivingSocial, Temple Run, Urbanspoon i mnoge druge. Microsoft je objavio i partnerstvo s Pandorom, čime će korisnicima omogućiti godinu dana besplatnog slušanja internetskih radio stanica, bez prikazivanja oglasa.

Dječji kutak (Kid’s Corner) će roditeljima omogućiti bezbrižno dijeljenje telefona s djecom. Najmlađi će tako moći nesmetano igrati omiljene igre, bez bojazni da će nehotice pozvati nekoga, proslijediti email poruke, obrisati fotografije ili obaviti neautoriziranu kupovinu. Nakon jednostavnog podešenja, roditelji aktiviraju zaseban “kutak” u kojem se djeca mogu igrati te istovremeno uživati u prilagođenom Start sučelju koje će dozvoliti pristup glazbi, aplikacijama i igrama koje su im roditelji odobrili.

Novost je i Rooms (sobe) funkcionalnost, koja omogućava “čavrljanje” s odabranom skupinom korisnika umjesto čitave liste kontakata. Rooms omogućavaju stvaranje privatnih grupa korisnika s Windows Phone 8 uređajima te čavrljanje, razmjenu kalendara te fotografija u neprekidnom razgovoru s odabranim osobama. Neke funkcionalnosti soba bit će moguće koristiti s prijateljima i rodbinom koji koriste druge platforme pametnih telefona.

Data Sense funkcionalnost pomoći će korisnicima uštedjeti internetski promet, sažimajući fotografije na internetu, preusmjerava podatkovni promet na Wi-Fi mreže te automatski podešavajući korištenje podatkovnog prometa kako bi telefonski račun zadržala unutar zadanih ograničenja. Ako se približe limitu, Data Sense će ih upozoriti te ih tako zadržati unutar limita tarife.

Windows Phone 8 nudi i mogućnost plaćanja tzv. near-field komunikacijama (NFC) uz funkcionalnost digitalnog novčanika (Walleta), koji može pohraniti podatke debitnih, kreditnih i drugih kartica. Nova Skype aplikacija, koja će uskoro biti dostupna na Windows Phone 8, korisnicima će omogućiti jednostavno pozivanje kontakata, poput uobičajenog poziva. Dovoljno je odabrati kontakt u adresaru ili jednostavno “podići slušalicu” kada telefon zazvoni. Skype funkcionalnost uvijek je uključena tako da će korisnici moći jednostavno odabrati koju vrstu poziva žele obaviti.

Istovremeno s predstavljanjem novog operativnog sustava za pametne telefone, Nokia, Samsung i HTC najavili su niz uređaja na Windows Phone 8 platformi, opremljenih velikim i živopisnim zaslonima, novim kamerama, NFC mogućnostima te odvažnim bojama.

Windows Phone 8 dizajniran je kako bi besprijekorno radio s Windows 8 i Microsoft Surface računalima, Xbox 360 konzolom i SkyDrive uslugom u oblaku. Korisnici će tako moći urediti dokument na svojem pametnom telefonu te nastaviti raditi na kućnom ili uredskom računalu. Više informacija o Windows Phone 8 dostupno je na Windows Phone blogu, . Svi zainteresirani mogu pregledati snimku predstavljanja Windows Phone 8 operativnog sustava na stranicama .

Ako vas zanima kako je bilo na OS-a, kliknite na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.