Microsoft WinDays13 – dobre i loše strane konferencije, onako kako smo to mi vidjeli

Fotografija članka: Microsoft WinDays13 – dobre i loše strane konferencije, onako kako smo to mi vidjeli

WinDays je ove godine po prvi puta održan u Umagu, trećoj lokaciji u svojoj povijesti, nakon Opatije i Rovinja. Kako smo konferenciju doživjeli ove godine, je li bolja ili lošija, saznajte u slijedećih nekoliko redaka.

Oglas

Dok smo još bili u Zagrebu, Microsoft je najavljivao drugačije WinDayse i bolju konferenciju. Naravno, ovo što ćete pročitati je naš osobni dojam, onako kako smo WinDays13 konferenciju vidjeli iz našeg novinarskog kuta, no može vam biti itekako dobar orijentir. Bit ćemo objektivni i iskreni kao i uvijek, obećavamo :)

Ovogodišnja WinDays konferencija ima (ne)sretni broj u svom nazivu – 13. I ove se godine okupilo oko 1.500 sudionika u dvije podkonferencije – Technology i Business. Održano je više od 130 predavanja na više lokacija, nas izabranih novinara bilo je oko 15-ak. Svi oni koji drže do sebe i svog poslovanja (tvrtke, mediji) bili su na konferenciji. Ako niste bili na WinDaysima u Umagu, među IT elitom, to je kao da ne postojite :)

Konferenciju ćemo pokušati opisati u nekoliko ključnih točaka za koje mislimo da su važne. Svaku ćemo od njih ukratko i opisati te ocijeniti “prstom gore” ili “prstom dolje”, kao u starom Rimu :) Krenimo redom…

Nova lokacija
Umag protiv Rovinja i protiv Opatije. Nije to klasična borba gradova, nego naš “feeling” koji smo stekli na sve tri lokacije. Po nama je definitivno bolja lokacija Umag od Rovinja. Raspored hotela i blizina predavanja je bolja, osjećaj je ugodniji, kao da se sve odvija na nekom višem nivou. Nekako smo osjećali kako svi vrijedimo više, kako smo značajniji. Prostor TDR-a u Rovinju jednostavno nije “odradio” sve ono što smo očekivali. Sjećamo se kako su prije nekoliko godina, dok su WinDaysi bili u Opatiji mnogi plakali kako žele novu lokaciju. Dobili su Rovinj, i odmah je počela nostalgija za “Opatijom bajnom”. Zanimljivo, u ovih nekoliko dana nitko ne prigovara ništa o Umagu i trenutnoj lokaciji. Izgleda da je ovo bio puno pogodak. Prst gore.

Organizacija konferencije
Sve je teklo glatko, nisu se stvarale gužve, lako su se pronalazile potrebne lokacije, predavanja, zabavni dio, restoran, sve je nadohvat ruke. I naš je press centar bio reprezentativan. Malo je se gužve stvorilo kod dolaska predsjednika Ive Josipovića, ali sve u granicama normale. Nemamo tu što puno dodati, jedna od ponajboljih organizacija WinDaysa, zato prst gore.

Predavanja
Dovoljno je reći da je i naša redakcija bila čest gost na predavanjima, možda i najviše do sada. Mislimo da su predavanja dobro pogođena, teme zanimljive, predavači stručni, raspored dobar, a ono što nas je ugodno iznenadilo je da su predavanja bila prilično dobro posjećena u odnosu na prijašnje WinDayse. Je li se nešto pomaknulo u glavama ljudi pa su postali odgovorniji, a ne samo koristili WinDayse kao “pet dana godišnjeg odmora”? Nadamo se da je tako, što znači da napredujemo. Uglavnom za predavanja i posjećenost – prst gore.

Hrana
U razgovoru sa nekim sudionicima, novinarima pa i organizatorima saznali smo kako im je “klopa” bolja. Hrana je ukusnija, izbor je velik, a ugodno nas je iznenadilo hotelsko osoblje (čitaj: konobari) koji su gotovo nevidljivi, a prljavih tanjura, suđa i posuđa nigdje. Utrenirana ekipa, to se vidi iz aviona, i naravno – prst gore.

Interneska veza
Koristili smo ga na dvije lokacije, wireless u hotelu Sol Garden Istra (gdje smo i spavali), te žični u press centru u hotelu Melia Coral (i tamo je bio bežični). Bežični je u najmanju ruku bio katastrofa, spor i stalno je pucao (iako smo imali pristup i u hotelskim sobama). Situacija se nešto popravila od srijede, ali i dalje je bilo problema u “peakovima”, npr. poslije ručka ili dok nije bilo predavanja. Jednostavno smo bili prisiljeni koristiti stabilniji žičani Internet u press centru. Ukratko – wirelessu prst dolje, žičanom LAN-u prst gore.

Dodatni sadržaji
Bilo ih je, ali nekako su bili slabo posjećeni, valjda je ekipa bila po predavanjima :) Mogli smo igrati nogomet, košarku, koristiti welness, jahati na biku, penjati se po umjetnim stijenama, igrati retro video igre ili one u Xbox zoni. Čak je bilo i ponešto humanitarnih zabavnih igara. Uglavnom, sadržaja je bilo, pa ćemo to nagraditi s prstom gore.

Večernje zabave (party)
Sve ok, osim što se cuga plaćala (da, dobro ste pročitali – pića su se naplaćivala!). Onaj “besplatni dio” se mogao računati u promilima, tako da gotovo nikad nismo stigli ništa uloviti “for free”. Bile su npr. akcije “platiš jedan dobiješ dva”, no i taj ti jedan papreno naplate. Glazba i atmosfera tako-tako, bilo je ponešto žive svirke (Goran Bare i ekipa), no nije tu bilo one vatre, pravog “štimunga”. Nismo zadovoljni partyjima i atmosferom, a ono s cugom je teška katastrofa, nikad više novaca nismo potrošili na WinDaysima na alkohol :) To ćemo penalizirati s velikim i debelim prstom dolje!

Pametna kuća
Dio konferencije u kojem su partneri izlagali svoje proizvode i usluge (tableti, laptopi, smartphonei, razne usluge i proizvodi). Snimili smo puno zanimljivih priloga, svidio nam se ovaj mali kutak, ugodna atmosfera i puno noviteta. Naravno, prst gore :)

Press Room
Nije nas bilo puno, tek je 15-ak odabranih novinara dobilo pravo sudjelovanja na WinDaysima. No, ovoga puta skidamo kapu organizatorima, naš je Press Room bio možda najbolji do sada, jednostavno rečeno sjajan, kako po izgledu i mogućnostima tako i lokacijski. Imali smo bežični i žični Internet, sve  u svemu bio je vrlo ugodan rad svih pet dana. I zato – prst gore.

WinDays web portal/aplikacija
Odličan izvor informacija, orijentirali smo se prema portalu odnosno aplikaciji. Sve je ok, ali je tražilica na portalu prilično “neadekvatna”, uglavnom nije pronalazila ono što smo tražili (problem je bio kod upisa dvije riječi). Portal – prst gore, tražilica na portalu – prst dolje.

I na kraju, naš je ukupni dojam kako su ovi WinDaysi ipak bili bolji, dobro smo se osjećali, zabavili, dosta toga naučili, saznali, a i odradili i pokoji koristan poslić. U odnosu na Rovinj osjećaj je osjetno bolji u svim elementima. Ipak će nam “trinaestica” ostati u lijepom sjećanju, a već od sada lagano očekujemo slijedeću WinDays konferenciju. Lokacija? Vjerojatno opet Umag, iako se ponovo spominje i Opatija. Vidjet ćemo :)

Prije nego se oprostimo od Umaga i WinDays13 konferencije, u nastavku sa MS SkyDrive-a i WinDays portala donosimo i pregršt slika koje su snimili službeni fotografi, a kako bi dobili još bolji dojam. Uživajte…
Svima IT pozdrav iz Umaga, do iduće WinDays14 konferencije…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.