Microsoft WinDays11: Microsoft Dynamics odsad dostupan i u Hrvatskoj

Fotografija članka: Microsoft WinDays11: Microsoft Dynamics odsad dostupan i u Hrvatskoj

Nove verzije alata za upravljanje poslovanjem i poslovnu produktivnost, Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 i Microsoft Dynamics CRM 2011, predstavljene su danas posjetiteljima konferencije Microsoft WinDays11 Technology, najveće tehnološke konferencije u Hrvatskoj. Dynamics NAV 2009 R2 dostupan je na hrvatskom tržištu od prosinca, dok Microsoft Hrvatska današnjim danom objavljuje službenu dostupnost i rješenja Dynamics CRM 2011 na hrvatskom tržištu.

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 zamišljen je kao ERP rješenje za srednje velike tvrtke, a njegova nova verzija posebno je orijentirana na omogućavanje usluga realiziranih po principu "računalstva u oblaku", odnosno "softver plus usluge" (software-plus-services). Integracija s uslugama i drugim aplikacijama koje se nalaze "u oblaku" bio je jedan od glavnih zahtjeva korisnika ovog ERP rješenja, a Microsoft je novom verzijom Dynamicsa i R2 izdanjem omogućio ta povezivanja i ranije nego što je bilo planirano ciklusom razvoja proizvoda.

"Sve veći broj tvrtki i drugih organizacija odlučuje se za primjenu ERP i CRM rješenja ‘u oblaku’ te pritom vrlo često biraju upravo Dynamics NAV i Dynamics CRM Online jer time ostvaruju mjerljive poslovne prednosti. Korisnici naviknuti na radnu okolinu kakvu, primjerice, pruža Outlook, trenutno će se naviknuti i na novi Dynamics CRM 2011. U slučaju poslovnih rješenja smještenih ‘u oblak’ Microsoft jamči za njih zahvaljujući svojoj velikoj investiciji u podatkovni centar na kojemu se aplikacije izvršavaju te dodatno podupire ta jamstva i financijski vezanim ugovorima o pružanju visoke razine usluge tvrtkama koje se odluče za ovo rješenje", izjavio je, predstavljajući novu generaciju Microsoft Dynamics proizvoda, Zoran Šegić, voditelj odjela poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska.

Novi Dynamics NAV 2009 R2 uključuje i izravnu integraciju s Microsoft Dynamics CRM sustavom, kao i sa sustavima za online plaćanje.  Dynamics NAV 2009 R2 može se tako povezati s postojećim Dynamics CRM sustavom koji je u tvrtki već instaliran ili pak s online verzijom Dynamics CRM-a, uz jednostavnu mogućnost migracije među tim dvjema opcijama tijekom vremena, ovisno o potrebama pojedine tvrtke.

Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 sada uključuje sučelje RoleTailored, što znači da svaki član tima može imati prilagođeni pogled na poslovni sustav, odnosno da će ovisno o svojoj ulozi i poslovnim potrebama koristiti Dynamics NAV kroz sučelje prilagođeno svojoj funkciji. Primjerice, prodavač na terenu vidjet će sučelje s funkcijama koje su relevantne za njegovu ulogu, što može uvelike smanjiti troškove edukacije zaposlenika jer ih stoga nije potrebno obrazovati za korištenje cijelog paketa Dynamics NAV već samo za funkcionalnost koja im je relevantna u svakodnevnom radu. Sučelje RoleTailored također je namijenjeno korisnicima koji su često na putu ili često imaju potrebu za korištenjem ovog ERP sustava pomoću udaljenog pristupa.

Kroz sučelje RoleTailored članovima tima na raspolaganju je i bogata integracija s Microsoft Officeom, kao i druge integracijske funkcije koje povezuju Dynamics NAV s lokalnim operacijskim sustavom. Microsoftovi partneri koji nude usluge izvršavanja aplikacija "u oblaku" mogu se osloniti na RoleTailored pristup jer je on mnogo jednostavniji od nekih konkurentskih rješenja koja počivaju na korištenju Terminal Services pristupa. Povrh svega, udaljeni se pristup može u potpunosti virtualizirati korištenjem Microsoftove tehnologije Application Virtualization  (App-V) – bez obzira na to koristi li se Dynamics NAV kao lokalna instalacija ili "u oblaku" – pri čemu krajnji korisnik ima dojam da su sve aplikacije posve povezane,  a troškovi održavanja IT sustava bit će manji zbog toga što se svim instalacijama Dynamics NAV rješenja može upravljati s jedne centralne lokacije.

Microsoft Dynamics CRM 2011 predstavlja novu generaciju alata za upravljanje odnosom s korisnicima, a najveće su novosti također prijelaz "u oblak" –Microsoftovi partneri mogu svojim korisnicima ponuditi Dynamics CRM po principu hostinga – te mogućnost kombiniranja i povezivanja njegovih svojstava s novom porodicom proizvoda Office 365.

Fortempo predstavio Dynamics NAV rješenje za male tvrtke
Tvrtka Fortempo, partner Microsofta Hrvatska, predstavila je danas na konferenciji WinDays11 inovativno ERP rješenje namijenjeno malim tvrtkama. Riječ je o posve novom poslovnom modelu tržišne raspoloživosti sustava Dynamics NAV u kojemu je poslovni sustav smješten "u oblak", a male tvrtke mogu ga koristiti po hosting principu, bez potrebe za velikim kapitalnim investicijama. Tvrtka Fortempo već je uspostavila brojne kontakte s ostalim Microsoftovim partnerima iz regije koji su zainteresirani za primjenu ovog modela korištenja Dynamics NAV-a na svojim tržištima.

"Budući da je ovakvo rješenje obzirom na svoju cijenu  zaista dostupno malim tvrtkama, uvjeren sam da će ih zainteresirati mogućnost korištenja ovog snažnog i fleksibilnog ERP rješenja koje će im pomoći u razvoju i rastu njihova poslovanja. Ovakvi sustavi dosad su, uglavnom zbog cijene, bili nedostupni manjim tvrtkama, što im je predstavljalo i određenu barijeru u rastu poslovanja jer nisu imale pristup onim poslovnim sustavima koje koriste ‘veliki’. Kako tvrtke korisnici ovog sustava budu rasle i kako se njihovi zahtjevi u skladu s tim budu mijenjali, tako će se moći i preseliti na potpuno Dynamics NAV rješenje, pri čemu ponovno neće biti dodatne investicije u softver", izjavio je Vjekoslav Babić, direktor Fortempa, jedan od dvadesetak Microsoftovih MVP profesionalaca za Dynamics u svijetu.

Edukacija za Microsoft Dynamics
Nakon pojave novih verzija sustava iz porodice Microsoft Dynamics još je važnija kvalitetna edukacija za njihovo korištenje. U Hrvatskoj je primijećen velik porast interesa za edukacijom i ranim usvajanjem ovih proizvoda od strane partnerskih tvrtki. Posebno je velik interes vladao za savladavanjem Dynamics CRM sustava jer se radi o alatu koji omogućava brz odgovor na suvremene poslovne izazove i promjene na tržištu, pa tako organizacijama svih veličina daje kvalitetniji uvid u bazu njihovih korisnika.

"Kroz kontinuiranu suradnju s fakultetima i studentskim udrugama u Hrvatskoj osigurana je izravna veza između partnera kao budućih poslodavaca i studenata koji imaju prilike steći osnovne ERP i CRM certifikate tijekom završnih godina studija. Dok s jedne strane to studentima i partnerima pruža priliku ranog pronalaženja potencijalnih zaposlenika ili pak budućih poslodavaca, fakulteti u velikoj mjeri mogu aktualizirati i modernizirati sadržaj svojih poslovnih kolegija te ga povezati sa stvarnim tržišnim trendovima. Time uvelike povećavaju kvalitetu nastavnog procesa", izjavio je Stjepan Vuković, voditelj akademskih programa za Microsoft Dynamics u Microsoftu Hrvatska.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.