Microsoft WinDays11: HT elektroničke knjige dostupne uvijek i svugdje

Fotografija članka: Microsoft WinDays11: HT elektroničke knjige dostupne uvijek i svugdje

Točnije, u ponudi će se naći nova usluga pod nazivom Planet9 koja će krajnjim korisnicima omogućiti pristup željenoj literaturi, a istodobno hrvatskim izdavačkim kućama omogućiti da na vrlo jednostavan način plasiraju i prodaju svoje sadržaje u elektroničkom obliku.

Planet9 omogućuje čitanje sadržaja na svim sučeljima. Tako će korisnici moći kupiti željenu knjigu putem interneta i čitati je na računalima, uređajima koji rade na Android operativnom sustavu te na IOS-u (iPhone i iPad) i e-čitačima – uređajima koji pružaju najbolje iskustvo čitanja elektroničkih publikacija te koji su bazirani na eInk tehnologiji. Dodatno, Planet9 osigurava isto iskustvo kupovine elektroničkih knjiga na svim uređajima te korisniku omogućuje da jednom kupljenu knjigu čita na bilo kojem uređaju.

„ Trendovi u svijetu pokazuju sve veći interes korisnika za čitanjem elektroničkih knjiga. Našu uslugu Planet9 vidimo kao izvrsnu priliku za izdavačku industriju u Hrvatskoj da svoje sadržaje učini još dostupnijima za čitatelje te kroz novi kanal prodaje poboljša svoje poslovne rezultate. Intenzivno razgovaramo i pripremamo se zajedno s izdavačima te smo uvjereni da će čitatelji odlično prihvatiti Planet9.” istaknuo je Ivan Skender, operativni direktor Sektora za marketing za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

Očekuje se da će usluga korisnicima biti u potpunosti dostupna od lipnja 2011. godine, a izdavači odlučuju koje naslove i po kojoj cijeni čitatelji mogu kupiti.

Planet 9 namijenjen je svim korisnicima u Hrvatskoj , bez obzira kojeg operatora koriste .

Što se inozemnih iskustava tiče, prema podacima Association of American Publishers iz 2011. godine, najveći iskorak u ovom segmentu napravile su SAD gdje je udio elektrončke knjige u ukupnoj prodaji knjiga u 2010. godini porastao za gotovo 2,5 puta u odnosu na 2009. godinu, a samo u siječnju ove godine ovaj je udio za 115 posto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Iako još uvijek pričamo o malim postotnim iznosima, neosporno je da je trend rasta itekako uzlazan.

„ Proces kupnje elektroničkih knjiga putem Planet9 platforme vrlo je jednostavan. Korisnik odabire knjigu koju želi kupiti i plaća ju kreditnom karticom, kupljena knjiga se sprema u njegovu osobnu biblioteku u „oblaku“, a korisnik potom može čitati knjigu s bilo kojeg uređaja koji je aktiviran Adobe ID-em. Osim aplikativnog dijela rješenja, u ponudi Hrvatskog Telekoma bit će i e-čitač – ure đ aj koji pruža vrhunsko iskustvo čitanja, a stane u malo ve ć i d ž ep ,“ rekla je Vera Pećar, viši stručnjak u Hrvatskom Telekomu.

Što se autorskih prava tiče, rješenje HT-a naslanja se na trenutno najrašireniji industrijski standard Adobe DRM koji krajnjem korisniku omogućuje da „aktivira“ do šest uređaja te da nakon aktivacije svakog uređaja može čitati kupljeni sadržaj.

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.