Microsoft WinDays 11: Visoka škola za primijenjeno računarstvo – istraživanje

Fotografija članka: Microsoft WinDays 11: Visoka škola za primijenjeno računarstvo – istraživanje

Prema planovima tvrtki koje zapošljavaju ponajveći broj hrvatskih IT stručnjaka, nastavit će se rast broja zaposlenih ali uz ponešto usporenu stopu rasta. Polovica ispitanih tvrtki i ove će godine zapošljavati nove IT stručnjake, a najveća potražnja ove godine bit će za programerima tj. softverskim inženjerima na Microsoft.NET i Java/J2EE platformi. Istraživanje je po prvi puta obuhvatilo i problematiku širenja poslovanja na druga tržišta, a rezultati pokazuju da 59 posto tvrtki vidi neposredno susjedstvo, regiju jugoistočne Europe, kao glavni prostor na kojemu hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne.

Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra grupa danas su na konferenciji Microsoft WinDays11 predstavili rezultate ovogodišnjeg velikog istraživanja među poslodavcima o njihovim potrebama za zapošljavanjem IT stručnjaka. Istraživanje je provedeno četvrtu godinu zaredom te je obuhvatilo gotovo 450 hrvatskih tvrtki koje predstavljaju najznačajniji udio u ukupnom zapošljavanju IT stručnjaka. U istraživanju su sudjelovali direktori informatike i direktori ljudskih resursa u navedenim tvrtkama – najrelevantnije osobe koje mogu dati pregled potreba za zapošljavanjem informatičkih stručnjaka u narednom razdoblju.

Istraživanje je provedeno uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Posao u IT sektoru je prilično siguran, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja u kojemu je 96 posto ispitanih tvrtki izjavilo kako ne planira smanjivati broj trenutačno zaposlenih IT kadrova, čime informatički sektor potvrđuje neiskorišteni potencijal u okvirima nacionalne ekonomije. Istovremeno, 50 posto ispitanih tvrtki planira nastaviti zapošljavati nove IT stručnjake, a čak 80 posto ispitanih i ove je godine izjavilo kako u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog IT kadra!

„U prijelomnim trenucima za gospodarstvo i velikim potresima na tržištu rada, izrazito je bitno znati iskoristiti potencijal gospodarske grane koja ostvaruje pozitivno poslovanje. Podatak da će se u sljedećih godinu dana otvarati nova radna mjesta za IT profesionalce, mora biti signal nadležnim tijelima da osiguraju poticajno okruženje koje bi ovu brojku trebalo višestruko povećati“, izjavio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo.

Mali broj tvrtki nudi sustavnu i organiziranu praksu
Među tvrtkama koje su izrazile potrebu za novim informatičkim profesionalcima, najviše je onih s više od 50 zaposlenih na IT poslovima – 71 posto tvrtki koje se mogu smatrati velikima zapošljavat će IT stručnjake ove godine, dok će kod tvrtki s manje od deset zaposlenih, 40 posto tvrtki s ima potrebu za novim IT profesionalcima.

U trenutnim potrebama zapošljavanja, kod profesionalnih IT tvrtki pokazuje se veći kapacitet zapošljavanja novih IT stručnjaka u odnosu na tvrtke – korisnike informatičkih tehnologija. Gotovo 80 posto srednjih i većih IT tvrtki ima namjeru ovoj godini zapošljavati nove profesionalce, dok IT odjeli korisničkih tvrtki planiraju nešto manji opseg zapošljavanja novih profesionalaca.

Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik u Microsoftu Hrvatska i član Gospodarskog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo, pojasnio je ovaj podatak slijedećim riječima: „Sagledavajući ovu činjenicu u svjetlu trendova ‘outsourcinga’ i ‘računarstva u oblaku’, vrlo je logično da korisnici tehnologija planiraju nova zapošljavanja u nešto manjem opsegu, međutim tehnologije koje predstavljamo ovih dana otvaraju IT tvrtkama potpuno nove prilike i velike potencijale zapošljavanja još većeg broja stručnog kadra“.

Samo 5 posto ispitanih tvrtki provodi sustavnu, organiziranu praksu tijekom koje se studenti računarstva mogu upoznati sa stvarnom primjenom tehnologije i vidjeti kako je ona primijenjena u stvarnim gospodarskim sustavima. Više od polovice ispitanih tvrtki – njih 58 posto – omogućit će stručnu praksu studentima računarstva tek na poseban zahtjev. Većina ispitanih tvrtki svjesna je važnosti suradnje s gospodarskim sektorom pa se ovdje kao najbolji oblici suradnje izdvajaju organizirana studentska praksa, sudjelovanje gospodarskih subjekata na predavanjima na visokoškolskim ustanovama, suradnja s centrom karijera u tim visokoškolskim ustanovama te neposredno zapošljavanje studenata. Dio tvrtki, njih oko 20 posto, sudjeluje i u radu gospodarskih vijeća u visokoškolskim ustanovama.

Najveća potreba za .NET i Java programerima te sistemskim administratorima za Microsoft i Cisco
Profili informatičkih stručnjaka za koje je najvjerojatnije da će se uspješno zaposliti u narednom periodu su programeri i sistemski inženjeri: 49 posto tvrtki ima potrebu za programerima koji će raditi na razvoju njihovih aplikacija i rješenja, dok će njih 20 posto potražiti sistemske administratore odgovorne za održavanje računalne i komunikacijske infrastrukture u tim tvrtkama. Također postoji znatna potreba za IT konzultantima (12 posto) i analitičarima (10 posto).

Najviše se traže programeri koji će razvijati aplikacije u Microsoftovom .NET okruženju (32 posto ispitanih tvrtki), na drugom je mjestu programsko okruženje Java/J2EE (29 posto ispitanih), a na trećem Oracle razvojna okruženja i baze podataka (21 posto ispitanih tvrtki). Također se traže i brojna druga specifična programerska znanja, primjerice programiranje za Microsoft SQL, IBM DB2, SAP, web i multimediju, doduše u manjim postocima od tri najtraženija programerska zanimanja.

U pogledu sistemske administracije, najtraženije je poznavanje Microsoftove serverske platforme – 44 posto ispitanih tvrtki ima potrebu za novim sistemskim administratorima Microsoft Windows poslužitelja i ostalih serverskih proizvoda tvrtke Microsoft. Na drugom su mjestu po potražnji sistemski administratori sa specijalizacijom za Cisco mrežnu infrastrukturu (19 posto), dok potreba za Unix i Linux sistemskim administratorima, prema ovom istraživanju, ukupno iznosi također 19 posto. Pritom je nešto veća potražnja za stručnjacima za Linux (13 posto).

„Analiza koju smo predstavili danas bit će polazišna osnova za slijedeću sjednicu Gospodarskog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo i nakon što još jednom prodiskutiramo rezultate, odlučit ćemo o daljnjem razvoju nastavnog programa, ali i kako pomoći tvrtkama da što prije uspostave procedure za primanje studenata na praksu. Također, navedene rezultate koristit ćemo u daljnjem radu Centra karijera i profesionalnom usmjeravanju naših studenata“, zaključio je Vjeran Bušelić, voditelj Centra karijera u Visokoj školi za primijenjeno računarstvo.

Prirodni cilj – širenje u regiju
Većina tvrtki obuhvaćenih ovim istraživanjem, a koje djeluju u samom ICT sektoru (informatika i telekomunikacije) kao prirodna tržišta na kojima vide svoj prostor za širenje podjednako prepoznaju Hrvatsku (36 posto), Europsku uniju (36 posto) i globalno tržište (također 36 posto). No ipak značajno odskače svijest o potrebi širenja u neposredno susjedstvo i regiju jugoistočne Europe – 59 posto ispitanih tvrtki uvjereno je da hrvatske ICT tvrtke mogu biti konkurentne na ovom području.

Iznimno važnim faktorima koji će pomoći u izlasku tvrtki na druga tržišta izvan Hrvatske ispitane tvrtke smatraju poticanje obrazovanja informatičkih stručnjaka, privlačenje stranih investicija i smanjenje poreznih davanja iz plaće pojedinca, dok su dostupnost širokopojasnog interneta, jačanje domaće ICT industrije i brža integracija novih stručnjaka u tržište rada također podjednako važni.

Rezultate godišnjeg istraživanja (PREPORUČUJEMO PROUČITI!!!) možete pronaći .

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.