Microsoft Web Week – cijeli tjedan u znaku Microsoft posvećen internetskim tehnologijama

Fotografija članka: Microsoft Web Week – cijeli tjedan u znaku Microsoft posvećen internetskim tehnologijama

Microsoft Web Week – cijeli tjedan u znaku Microsoft posvećen internetskim tehnologijama

Advanced Technology Day, prvi u nizu događaja koje Microsoft Hrvatska od 17. do 21. studenog organizira u sklopu Web Weeka, tjedna posvećenog web tehnologijama i rješenjima, okupio je danas u hotelu Antunović profesionalne programere web-aplikacija, web-dizajnere, IT profesionalce i sve one koji se profesionalno ili privatno bave razvojem i korištenjem suvremenih web tehnologija. Konferenciju je otvorila Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska. U uvodnom su predavanju Luka Abrus, Ratko Mutavdžić i Darko Jovišić iz hrvatskog Microsofta, te Michael Köster iz njemačkog ureda korporacije predstavili niz novih i zanimljivih Microsoftovih tehnologija i proizvoda koji će obilježiti ovu i narednu godinu.

Microsoft Web Week – Venesa Schutz, direktorica Microsofta Hrvatska

Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik i voditelj razvojne i platformske grupe u Microsoftu sudionicima konferencije pobliže je predstavio funkcionalnosti servisne platforme Azure. Ujedno je objašnjen koncept internetskog „oblaka“ te načina rada i skladištenja pripadajućih aplikacija i sadržaja. Konkretnom demonstracijom sustava predavači su istakli osnovne sastavne dijelove platforme te prikazali i objasnili kako ih programeri mogu koristiti u vlastitim web aplikacijama. Kao organizator i voditelj okruglog stola koji se bavio temom korisnika web proizvoda i usluga, Mutavdžić je također ugostio voditelje domaćih internetskih portala i druge stručnjake s područja web tehnologija koji su iznijeli vlastita iskustva u radu s korisnicima i pružili vrijedne savjete o tome kako s njima ostvariti što kvalitetniju obostranu komunikaciju.

Microsoft Web Week – Ratko Mutavdžić, glavni tehnološki savjetnik Microsofta Hrvatska

„Microsoft Azure Services, odnosno računalna platforma za internetski ‘oblak’, u Microsoftovom izdanju donosi znatne prednosti za one koji već poznaju naše razvojne alate. Kao prvo, koriste se dobro poznati .NET jezici, odnosno Visual Studio razvojna okolina s pripadajućim dodatkom koji olakšava razvoj ‘cloud’ aplikacija. Uz to se koristi i mogućnost lokalnog smještaja sadržaja na korisnikovo računalo čime se simulira rad platforme i pojednostavnjuje programiranje. Nakon što je projekt završen, gotova aplikacija se postavlja u ‘oblak’ gdje se uz pomoć web alata nadalje upravlja njenim infrastrukturnim karakteristikama – poput broja poslužitelja ili procesora na kojima se izvršava“, naglasio je Mutavdžić u prezentaciji o Azure platformi.

Luka Abrus, specijalist za tehnologiju u tvrtki Microsoft Hrvatska, u predavanju o Windows Live servisima osvrnuo se na njihove karakteristike i ulogu u sklopu nove web servisne platforme, odnosno „operacijskog sustava za Internet“ kojeg je Microsoft nedavno predstavio pod kodnim imenom Azure. Abrus je također govorio i o Deep Zoom tehnologiji koja omogućuje naprednu izradu i manipulaciju vizualnim sadržajima te resursima, edukacijskim materijalima, seminarima, treninzima, primjerima i dokumentaciji koje Microsoft može ponuditi kako bi programeri što jednostavnije i brže mogli razvijati kvalitetna web rješenja.

„Korištenje suvremenih tehnologija i alata u izradi web sadržaja i aplikacija omogućuje stvaranje bogatih i interaktivnih rješenja koja krajnjim korisnicima osiguravaju veću vrijednost i kvalitetnije iskustvo u korištenju online usluga. Silverlight, Live Services, Azure servisna platforma i novi Internet Explorer 8 preglednik koji će izići na tržište krajem godine, uza sve će ostale tehnologije osigurati čitav niz novih mogućnosti. One će u velikoj mjeri smanjiti razliku između korištenja sadržaja na pojedinom računalu i webu“, na konferenciji je istaknuo Abrus.

Microsoft Web Week – Luka Abrus, specijalist za tehnologiju u tvrtki Microsoft Hrvatska

U ostalim predavanjima Microsoftovi stručnjaci i web profesionalci iz partnerskih tvrtki osvrnuli su se na niz srodnih tema vezanih uz web i pripadajuće tehnologije. Od predstavljanja mogućnosti Windows Server 2008 operacijskog sustava u ulozi web-platforme, internetskih rješenja u korištenjem Microsoftove Silverlight 2.0 tehnologije, do konkretnih primjera razvoja ASP.NET aplikacija te pripreme i posluživanja multimedijskih sadržaja na zahtjev. Uz primjere iz prakse u korištenju suvremenih web tehnologija na T-Comovom T-Portalu, živog prijenosa riječkog karnevala, prezentacije sadržaja portala MojaPrehrana.net putem Silverlight tehnologije i korištenja .NET tehnologija u izradi sustava za kontekstualno oglašavanje, predavači su među ostalim govorili i o razvoju programskih dodataka za internetski preglednik Internet Explorer 8, korištenju PHP aplikacija na Windows platformi te korištenju Visual Studio razvojne okoline za izradu web aplikacija. Michael Köster, marketinški menadžer za softverski dizajn iz Microsoftovog ureda u Njemačkoj, pokazao je proces izrade aplikacija u novom podsustavu za prikaz sučelja u Windows Vista operacijskom sustavu korištenjem Microsoft Expression Studio i Visual Studio alata.

Zbog velike količine sadržaja Advanced Technology Day 4 tekao je u dva paralelna skupa predavanja. Sudionici su tako, u ovisnosti o interesima, mogli izabrati teme koje ih najviše zanimaju – od programiranja web-aplikacija, korištenja alata, serverskih i klijentskih tehnologija, pa sve do brzih savjeta i niza zanimljivih studija slučaja s hrvatskog web-prostora.

Sve dodatne informacije o Web Week konferencijama potražite na adresi: .

Microsoft Web Week

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.