Microsoft tvrdi kako treba otprilike dva tjedna za prilagođavanje na Windows 8 sučelje

Fotografija članka: Microsoft tvrdi kako treba otprilike dva tjedna za prilagođavanje na Windows 8 sučelje

Jeste li već imali “dodira” s Windows 8 operativnim sustavom? Jeste? A jeste li uspjeli “pohvatati konce” gdje je što? Niste? Trebat će vam za to dva tjedna, kažu u Microsoftu.

Oglas

Sama filozofija Win 8 OS-a se poprilično razlikuje od sedmice. Istina, radi se praktički o istom operativnom sustavu ali s poboljšanom sigurnošću, većom brzinom, dodatnim funkcijama… i novom sučelju. I opet, postoji dio koji se zove “Desktop” i koji vas vraća u Win 7 sučelje, no sve ono što se nalazi ispred u Metro sučelju (iako ga u Microsoftu zovu drugačije) to je pregršt Aplikacija koje su posebno pripremljene za rad u Windows 8 okruženju.

U Microsoftu tvrde kako će vam trebati u prosjeku oko dva tjedna da se naviknete na novo sučelje, ne više. Dakle, prema Microsoftu se ne trebate brinuti ako vam sve ne ide iz prve, to je očekivano i samo će prilagođavanje potrajati, tvrdi Julie Larson-Green, nove Microsoftove šefice za razvoj novih proizvoda, a koja je došla na mjesto dosadašnjeg šefa Stevena Sinofsky.

Naravno, to je očekivani odgovor iz Microsofta, dok je u praksi priča možda i drugačija. Naime, stručnjak za korisnička sučelja Jakob Nielsen (UI Expert ) tvrdi kako novo sučelje Windowsa 8 na korisnike djeluje kao nepouzdano i zbunjujuće. Ono što je sigurno je da je Win 8 puno neusporedivo bolji OS kada govorimo o sučelju koje koristi ekran osjetljiv na dodir. S druge strane korisnicima nedostaje magična “Start” tipka bez koje praktični ne možemo živjeti u sedmici, zar ne? :)

Same postavke i način zatvaranja aplikacija (“vertical swipe”) umjesto “križića” u gornjem desnom uglu, e na to se sve treba naviknuti. Ako ste spremni za to. Isto tako, što je s računalima koja nemaju ekran osjetljiv na dodir? U Sučelju Win 8 ona su u neku ruku hendikepirana. Ili još bolje – što će vam osmica na računalu bez touch screena? Zanimljiva tema za razmišljanje…

Još jedan zanimljiv podatak govori kako su stručnjaci procijenili kako je produktivnost smanjena u Windows 8 u odnosu na Windows 7 OS, iako nakon perioda prilagođavanja od dva tjedna to možda i ne bude tako. Iz naše perspektive možemo reći kako se još nismo navikli na novo sučelje, iako smo testirali pregršt prijenosnih računala s Win 8, no niti jedan nije imao ekran osjetljiv na dodir. Možda i to nešto govori.

I na kraju vas pitamo – planirate li kupovinu Windowsa 8? Otkrit ćemo vam malu tajnu – mi smo ih kupili, ali dalje vam više ništa nećemo reći :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.